Det bugner av frukt på norske gårder i år. Fruktsesongen ser ut til å bli den beste på flere år, ifølge fagfolk.
Morellsesongen er allerede godt i gang med ekstra store og søte bær, ifølge ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
– Det er en rekordstor produksjon med 700 tonn, sier hun og henviser til GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS) sin fruktprognose for høsten. Morellsesongen er ganske kort, men snart kommer de første plommene.
Det er spådd dobbelt så mye plommer i år enn det fjorårets avling ga, viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS.
– Slik det ser ut nå, kan det bli den beste sesongen for frukt på mer enn ti år, og en kraftig oppgang fra i fjor. Hovedsesongen for norske epler kommer i september, men tidligeplene har allerede blitt høstet. Det lover godt for norske epler med store og fine kart. Den norske pæresesongen ser også ut til å bli den beste på lenge, sier hun.
Sagen påpeker videre at det nå er tid for å spise frukt med god samvittighet.
– All frukt er sunn og næringsrik, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart, er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken, sier Bogstrand Sagen.
(©NTB)