Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 september 2023 08:32
Del på Facebook
Samarbeidet mellom norsk og svensk politi blir nå forsterket, opplyser politidirektør Benedicte Bjørnland. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Samarbeidet mellom norsk og svensk politi blir nå forsterket, opplyser politidirektør Benedicte Bjørnland. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

En negativ utvikling i trusselbildet knyttet til kriminelle nettverk gjør at norsk og svensk politi nå forsterker samarbeidet mot organisert kriminalitet.

− Felles innsats er viktig for å sette oss i stand til å snu utviklingen i kriminalitetsbildet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Annonse
Annonse

Onsdag holdt hun en pressekonferanse sammen med den svenske rikspolitisjefen, Anders Thornberg. De møttes onsdag for å diskutere felles forebygging og bekjempelse av organisert kriminalitet på tvers av landegrensene. Og det er mange felles utfordringer de to polititoppene står overfor.

– Norske kriminelle kjøper våpen og eksplosive varer av svenske kriminelle, sier Bjørnland.

Thornberg peker på at det styrkede politisamarbeidet blant annet skal forsøke å få bukt med narkotikasmugling, som ofte går gjennom Sverige og inn i Norge.

– Sverige har blitt en slags hub for narkotika. Vi har et problem med mye narkotika, og dette kan også risikere å bli et større problem i Norge, sier han.

– En trussel mot offentlig ro

Norsk politi har over tid sett en negativ utvikling hvor barn og unge rekrutteres inn i kriminelle nettverk. Dette bidrar til en utvikling hvor de kriminelle nettverkene utgjør en trussel mot offentlig ro, orden og alminnelig trygghet i samfunnet, understreker Bjørnland.

Annonse
Annonse

Hun påpeker at dette er miljøer hvor de involverte personene ofte har lav impulskontroll og en lav terskel for vold.

− Flere av disse kriminelle nettverkene har tilknytninger til Sverige. Dette kan dreie seg om narkotikainnførsel, tilgang til våpen eller svenske gjengkriminelle som utfører voldsoppdrag i Norge, sier hun.

– Kriminaliteten er grenseoverskridende

Det eksisterer allerede et internasjonalt politisamarbeid i regi av Europol, og det er dette som nå forsterkes mellom norsk og svensk politi.

Bjørnland trekker fram to områder hvor samarbeidet nå skal styrkes. Det ene er ren forebygging, mens det andre handler om tettere etterretnings- og analysesamarbeid for å få en felles situasjonsforståelse på tvers av landegrensene.

– Det kommer til å være nede på enkeltindivider og nettverk, sier Bjørnland.

Kriminelle nettverk lar seg ikke begrense av landegrenser, og det er viktig at politiet deler informasjon om bakmenn og sentrale aktører som utfører kriminell virksomhet på tvers av landene.

– Kriminaliteten kjenner ingen grenser. Den lever i de landene der det finnes mest penger å tjene, sier Thornberg.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 13 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse