Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
29 september 2023 22:03
Del på Facebook
Etter 25 år i drift legger Netflix ned sin utlånstjenesten med DVD-er, som var med å etablere selskapet i underholdningsbransjen. Foto: Paul Saukma / AP / NTB
Etter 25 år i drift legger Netflix ned sin utlånstjenesten med DVD-er, som var med å etablere selskapet i underholdningsbransjen. Foto: Paul Saukma / AP / NTB

Netflix sendte fredag ut sin aller siste DVD, og avslutter dermed utlånstjenesten som var med å etablere selskapet i underholdningsbransjen.

Netflix-grunnlegger Reed Hastings har ved flere anledninger sagt at han opprinnelig startet selskapet som følge av sin egen frustrasjon over utleiebutikken Blockbuster, som belastet ham 40 dollar for å ha returnert filmen Apollo 13 seks uker for sent.

Annonse
Annonse

Det ble begynnelsen på ideen om å starte en abonnementsbasert DVD-tjeneste, der kunder fikk filmer tilsendt i posten og kunne beholde dem så lenge de ville.

Når DVD-en var sett, ble den lagt inn i en forhåndsbetalt konvolutt og sendt tilbake til selskapet, i bytte mot abonnentens neste valg av film.

Banet vei for strømmetjenesten

– I 1998 leverte vi var første DVD. I morges sendte vi vår siste, heter det i en uttalelse på selskapets nettsider fredag.

I april, da det ble kjent at selskapet hadde besluttet å legge ned sin DVD-tjeneste, sa Netflixs medeier Ted Sarandos at utsendelsene endret måten folk så på serier og filmer hjemme – og at de banet vei for overgangen til strømmetjenester.

Annonse
Annonse

Utlånstjenesten var Netflixs opprinnelige forretningsmodell, og gjennom 25 år hadde tjenesten over 40 millioner unike abonnenter, hovedsakelig i USA. Selskapets strømmetjeneste har i dag 238 millioner abonnenter over hele verden.

«The Blind Side» var mest populær

Den første filmen som ble sendt ut var komedien «Beetlejuice», og siden den gang har over 5,2 milliarder DVD-er blitt lånt ut.

Den mest populære leiefilmen gjennom Netflixs utlånskarriere var sportsdramaet «The Blind Side» med Sandra Bullock i hovedrollen.

Filmen ble utgitt i 2009, da DVD-tjenesten var på høyden av sin popularitet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 1 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse