Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 oktober 2023 15:15
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre holder redegjørelse i Stortinget om situasjonen i Midtøsten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre holder redegjørelse i Stortinget om situasjonen i Midtøsten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Etter redegjørelsen i Stortinget onsdag snudde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og sa at Hamas må kunne karakteriseres som en terrororganisasjon.

Støre og regjeringen har vært kritisert og under et stort press fra mange av partiene i Stortinget for å ha vegret seg for å karakterisere Hamas som en terrororganisasjon etter lørdagens blodige angrep mot Israel.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Under redegjørelsen fra stortingets talerstol beskrev Støre handlingene Hamas sto bak da de angrep Israel, som terrorhandlinger og krigsforbrytelser. Han gikk derimot ikke så langt som å karakterisere Hamas som en terrororganisasjon. Under oppsummeringen etter debatten gikk han likevel et steg lenger.

– En organisasjon som har planlagt, gjennomført og tatt ansvar for terrorhandlinger, må kunne karakteriseres som en terrororganisasjon. Punktum. Ferdig snakket, sa Støre.

– Klokt for Norge

– Så forholder Norge seg diplomatisk til FNs lister. Det er klokt å gjøre. Det gir Norge som aktør muligheten til å snakke, ha kontakter i svært vanskelige situasjoner. Jeg tror det er et dårlig trekk fra nasjonen Norge å sette seg i en situasjon hvor det ikke mulig, forklarte Støre videre.

Det var Dagbladet som omtalte vendingen fra Støre først.

Før Støre kom med uttalelsen hadde han blitt tungt kritisert av blant andre Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti for at regjeringen ikke ville definere Hamas som en terrororganisasjon.

– Det sender et viktig signal til Hamas og til omverdenen og beskriver klart hva salgs organisasjon Hamas opererer som, sa Høyre-leder Erna Solberg.

– Dette er den verste angrepet på jøder siden andre verdenskrig. Likevel vil ikke regjeringen kalle Hamas en terrororganisasjon slik EU, USA, Canada og Storbritannia har gjort. Jeg forstår ikke hvordan dette er mulig, sa partileder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet.

Sp: Ikke noe problem

Selv Arbeiderpartiets regjeringspartner, Senterpartiet, ga uttrykk for en skarpere holdning mot Hamas.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, uttrykte forståelse for at regjeringen velger å forholde seg til FNs listeføring over terrororganisasjoner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Men Senterpartiet som parti har ikke noe problem med å slå fast at Hams er en terrororganisasjon. Samtidig er det grunn til å understreke at Hamas ikke er det samme som det palestinske folket eller den palestinske selvstyremyndigheten, sa Arnstad.

Rødt vil anerkjenne Palestina som stat

Også tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Hamas burde kalles en terrororganisasjon.

– Hamas har gjennomført avskyelige terrorhandlinger og krigsforbrytelser. Da kan man kalle dem en terrororganisasjon, sier han til Dagbladet.

Han synes det var bra at Støre i sin redegjørelse til Stortinget sa at kutt i bistanden til palestinerne vil gjøre nøden langt verre.

Rødt ønsker at Norge anerkjenner Palestina som stat, slutter seg til FNs apartheidkonvensjon og forbyr produkter fra områder okkupert i strid med folkeretten.

Må ikke straffe det palestinske folk

Det var statsministeren som tirsdag ba om få holde en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Midtøsten etter at Israel ble angrepet av Hamas lørdag morgen.

Da han etter den ordinære spørretimen onsdag inntok talerstolen i Stortinget, innledet han med å si at regjeringen har den dypeste medfølelse med dem som har opplevd vold, drap og mishandling.

Han understreket at det er Hamas som har ansvaret for angrepet, ikke den palestinske sivilbefolkningen eller den palestinske selvstyremyndigheten.

– I denne stund kan ikke vi straffe det palestinske folket for Hamas’ ugjerninger. Det ville være å gjennomføre en kollektiv avstraffelse av et helt folk, sa Støre.

Statsministeren advarte mot å stanse humanitær bistand til palestinsk sivilbefolkning, men understreket at norsk bistand ikke under noen omstendigheter vil gå til Hamas-kontrollerte institusjoner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse