Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 januar 2024 15:22
Del på Facebook
En leir for fordrevne palestinere nær grensegjerdet mot Egypt sør på Gazastripen. UNRWA står for mye av det humanitære arbeidet i det palestinske området. Foto: Hatem Ali / AP / NTB
En leir for fordrevne palestinere nær grensegjerdet mot Egypt sør på Gazastripen. UNRWA står for mye av det humanitære arbeidet i det palestinske området. Foto: Hatem Ali / AP / NTB

En rekke vestlige land innstiller støtte til UNRWA etter mistanke om at UNRWA-ansatte var involvert i angrepet på Israel i fjor. Norge fortsetter sin støtte.

UNRWA er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. På den krigsherjede Gazastripen spiller UNRWA en svært viktig rolle i det humanitære arbeidet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fredag kunngjorde imidlertid organisasjonen at den gransker om ansatte kan ha vært involvert i angrepet på Israel 7. oktober i fjor.

Kort tid senere opplyste USA at de stanser støtten til UNRWA inntil videre. Canada, Australia, Italia og Storbritannia gjør det samme. Mens anklagene undersøkes, vil FN-organisasjonen ikke få noe mer støtte fra disse landene.

Også Finland innstiller sin støtte, melder kringkasteren Yle lørdag ettermiddag. Handels- og utviklingsminister Ville Tavio fra partiet Sannfinnene ber om at saken må etterforskes grundig.

– Katastrofal situasjon

Noen stans i den norske støtten blir det imidlertid ikke, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er katastrofal, og UNRWA er den viktigste humanitære organisasjonen der, sier han i en uttalelse til NTB.

– Norge fortsetter vår støtte til det palestinske folk, også gjennom UNRWA. Internasjonal støtte til Gazas befolkning er nå mer nødvendig enn noensinne, legger han til.

Samtidig understreker Eide at mistankene mot UNRWA-ansatte er dypt opprørende. Norge stiller seg positiv til UNRWAs gransking av saken.

Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden sier i en uttalelse at UNRWA trenger maksimalt med støtte – ikke stans i overføringene.

– Tolv mistenkte

UNRWA har til sammen over 30.000 ansatte som jobber både i de palestinske områdene og flere land i Midtøsten.

På Gazastripen har 1,4 millioner palestinere søkt tilflukt i UNRWAs bygg og leirer.

Annonse
Annonse

Ifølge USAs utenriksdepartement er tolv UNRWA-ansatte mistenkt for involvering i angrepet på Israel. Et frigitt israelsk gissel har fortalt at hun ble holdt fanget i huset til en person som jobbet for UNRWA, ifølge en israelsk regjeringsrådgiver intervjuet av BBC.

UNRWA har allerede sagt opp flere personer som følge av opplysningene som har kommet fram. Organisasjonens leder Philippe Lazzarini har sagt at alle ansatte som måtte ha vært delaktig i terrorisme, vil bli stilt til ansvar.

Israel vil ha UNRWA ut

Det var Israel som først anklaget UNRWA-ansatte for å ha deltatt i angrepet i fjor. Israelske myndigheter sier de vil forsøke å stanse FN-organisasjonens arbeid på Gazastripen når krigen er over.

På meldingstjenesten X skriver utenriksminister Israel Katz at han håper USA, EU og andre store givere vil støtte en stans i UNRWAs arbeid.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener på sin side at det er viktig å skille mellom det enkeltpersoner kan ha gjort, og det UNRWA står for.

– Organisasjonens titusenvis av ansatte i Gaza, på Vestbredden og i regionen spiller en avgjørende rolle for å distribuere hjelp, redde liv og ivareta befolkningens grunnleggende behov og rettigheter, sier Eide.

Han understreker at dette ikke er rett tidspunkt for å redusere støtten til sivilbefolkningen i Gaza.

Millioner fordrevet

Over 26.000 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen siden starten av krigen, ifølge helsemyndighetene i området. Flere enn 64.000 skal være såret, og nærmere to millioner er drevet på flukt. FN har flere ganger advart om fare for hungersnød.

Krigen brøt ut da Hamas og andre palestinske væpnede grupper angrep Sør-Israel 7. oktober i fjor. Et stort antall sivile ble drept i terroraksjoner, og til sammen ble om lag 1140 mennesker drept. Flere hundre ble tatt som gisler og fraktet inn på Gazastripen.

Siden den gang har Israels krigføring hatt massive konsekvenser for palestinske sivile, og Israel står anklaget for folkemord i FNs øverste domstol ICJ. Anklagen avvises av israelske myndigheter.

Meldingene om at flere europeiske land kutter UNRWA-støtten, kommer dagen etter at ICJ ba Israel ta umiddelbare grep for å unngå et folkemord på Gazastripen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse