Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 februar 2024 22:10
Del på Facebook
Sophie Román Haug scoret to ganger for Norge mot Kroatia tirsdag.Foto: Carina Johansen / NTB
Sophie Román Haug scoret to ganger for Norge mot Kroatia tirsdag.Foto: Carina Johansen / NTB

Norges fotballkvinner var aldri truet i kampen om plass i toppdivisjonen i nasjonsligaen neste sesong. Det ble 5-0-seier over Kroatia i Stavanger tirsdag.

Sophie Román Haug og Frida Maanum scoret begge to ganger, mens Elisabeth Terland bidro med ett mål. Det kunne blitt mye styggere for gjestene fra Balkan, som så vidt hadde ballen i oppgjøret.

Annonse
Annonse

– Det er ekstra stas å score i Norge-drakta. Vi styrer kampen fra start til slutt. En veldig fin kveld, sa Haug til TV 2.

Norge sikret sin plass i A-divisjonen med 8-0 sammenlagt over to kamper. Den norske overkjøringen gjorde at landslagssjef Gemma Grainger kunne gjøre mange bytter, noe som førte til at både Maren Mjelde, Guro Reiten og Ingrid Syrstad Engen hadde på seg kapteinsbindet i løpet av kampen.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var en underholdende kamp og vi ønsket å vinne. Vi ville vise oss fram for tilskuerne. Vi gjorde mange endringer, og det viser dybden vi har i troppen. Jeg lærte mye om laget, sa Grainger til TV 2.

– Vi vil angripe uansett om vi møter Kroatia eller noen andre. Jeg ønsker å spille med høyt press og vil vinne ballen høyt. Det er slik vi skaper sjanser, fortsatte Grainger.

I løpet av annen omgang fikk Brann-spillerne Signe Gaupset og Justine Kielland sine debuter for A-landslaget. Gaupset har levert svært bra for Brann i mesterligaen denne sesongen.

– Vi ønsker å planlegge utviklingen hennes nøye. Vi skal gi henne de beste mulighetene til å representere dette landet i lang tid. Så det er et privilegium for meg å kunne gi henne denne sjansen, sa Grainger om Gaupset da uttaket ble klart.

Kielland kom til en god mulighet på tampen, men ballen gikk på feil side av stolpen.

Flere endringer

Grainger gjorde seks endringer fra laget som vant 3-0 på bortebane. Blant annet kom Cecilie Fiskerstrand inn i målet for Aurora Mikalsen. Kampen var Fiskerstrands første for landslaget på nesten to år. Hun var lenge Norges førstekeeper før hun pådro seg en stygg kneskade like før EM i 2022.

Både Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen manglet til returoppgjøret på hjemmebane tirsdag. De pådro seg begge skadekjenninger i den første kampen. Det fikk ingen betydning i Norges jakt på seier.

I regnværet i Stavanger var det Norge som kom best i gang. Etter fire minutter fikk Guro Reiten en kjempesjanse på pasning fra Haug, men Kroatia-keeper Ana Filipovic reddet med en flott beinparade.

Annonse
Annonse

– Der skal Guro Reiten score, og det mener hun vel selv også, fastslo TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

Haug-dobbel

Norge fortsatte å skape farligheter, og etter ni minutter lå ballen i nettet. Terland kom fri i feltet, snudde seg rundt og bøyde ballen i lengste hjørne på vakkert vis. Terland har scoret ni mål for Brighton i den engelske superligaen denne sesongen.

Kroatia hadde så vidt ballen i 1. omgang, og etter en drøy halvtime doblet Haug ledelsen. Skuddet til Tuva Hansen traff stolpen før Haug enkelt bredsidet ballen i nettet.

Fem minutter før pause ble Haug tomålsscorer. Haug headet ballen mot mål, der Syrstad Engen forstyrret keeperen før ballen spratt over streken.

Bare marginer sto i veien for at hjemmelaget ikke ledet mer etter de første 45 minuttene.

– Dette er et av de dårligste lagene Norge har møtt på lenge, sa Gulbrandsen.

Frisparkmål

Et kvarter ut i annen omgang var Guro Bergsvand nær ved å øke ledelsen. Det tok 64 minutter før Fiskerstrand måtte i aksjon, men hun reddet avslutningen fra Ivana Slipcevic komfortabelt.

Like etterpå ble vondt til verre for gjestene da Norge fikk frispark på hjørnet av 16-meteren. Maanum duppet ballen over muren, og Kroatia-keeper Filipovic kunne ikke stoppe ballen fra å gå i nettet.

Ti minutter før slutt vant Arsenal-profilen Maanum ballen høyt i banen, dro seg fri og satte ballen kontant i mål.

Det norske kvinnelandslaget har slitt stort de siste årene, og i fjorårets VM ble det bråstopp i åttedelsfinalen.

Ett år tidligere røk Norge ut av EM allerede i gruppespillet. Da ble det blant annet et blytungt 0-8-tap mot England, som senere vant turneringen etter finaleseier mot Tyskland på Wembley.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse