Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
20 august 2024 11:32
Del på Facebook
Illustrasjon av jerv i norsk fjellheim, AI-generert av Microsoft Copilot
Illustrasjon av jerv i norsk fjellheim, AI-generert av Microsoft Copilot

I Møre og Romsdal kan det felles inntil 5 jerver i lisensfellingen som startar 20. august 2024.

Lisensfellingsperioden for jerv varer fra og med 20. august 2024 til og med 15. februar 2025.

Rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge fattet vedtak om kvote for lisensfelling av jerv 2024/2025 i møte 21. mai 2024. Region 6 Midt-Norge består av fylkene Møre og Romsdal samt Trøndelag.

Etter klagebehandling vedtok Klima- og miljødepartementet 16.08.2024 å endre rovviltnemnda sitt vedtak. I klageavvgjørelsen står det:

Rovviltnemnda i region 6 har satt kvoten til 30 jerv. Kvoten deles opp i en startkvote og en reservekvote, der det i startkvoten på 26 jerv kan være 13 tisper, og i reservekvoten på 4 jerv kan være 2 tisper. Av startkvoten kan det maksimalt felles 6 tisper innenfor forvaltningsområdet for jerv i region 6. Det kan tildeles fra reservekvoten til områder både utenfor og innenfor forvaltningsområdene for jerv dersom årsrapporten fra Rovdata om yngleregistreringer av jerv i 2024 (publiseres 1. oktober) og oppdatert informasjon om jerveskader tilsier det. Familiegrupper av jerv (tispe med valper) er unntatt fra lisensfelling frem til 10. september.

Miljødirektoratet mener det er vanskelig å opprettholde en stabil delbestand med 3 årlige ynglinger innenfor gjeldende forvaltningsområde i Møre og Romsdal. Direktoratet mener man bør være tilbakeholden med å gi lisensfellingskvote innenfor forvaltningsområdet for jerv i Møre og Romsdal, da det ikke registreres noe overtallighet av ynglinger av jerv i området som er avsatt som prioritert for jerv i fylket. Direktoratet anbefaler derfor at startkvoten for områdene innenfor forvaltningsområdet for jerv i Møre og Romsdal fjernes, slik at det ikke åpnes for lisensfelling av jerv innenfor forvaltningsområdet i Møre og Romsdal.

Departementet legger disse vurderingene til grunn, og endrer vedtaket fra nemnda i region 6 i tråd med Miljødirektoratets anbefalinger. Det vil si at vedtaket endres slik at startkvoten for områdene innenfor forvaltningsområdet for jerv i Møre og Romsdal, som i nemndas vedtak er satt til ett dyr, fjernes.

Mer info om rovviltnemnda i Region Midt-Norge

Rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge består av medlemmer fra fylkene Trøndelag (3) og Møre og Romsdal (1), samt to representanter fra Sametinget. Rovviltnemndene oppnevnes av Klima- og miljødepartementet etter forslag fra Fylkestingene. Fra og med høsten 2010 fikk Sametinget en ekstra representant, slik at i region seks skal to av seks medlemmer være oppnevnt av Sametinget.
Rovviltsregion 6 har bestandsmål på 12 årlige ynglinger av gaupe (familiegrupper), ti årlige ynglinger av jerv og tre av bjørn. For jerv og gaupe ligger region 6 godt over bestandsmålet, mens bestandsmålet for bjørn ennå ikke er nådd. Miljødirektoratet uttalte seg om forslaget til forvaltningsplan den 29. januar 2018, og direktoratets uttalelse finner dere her. Her finnes gjeldende forvaltningsplan.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøEg har svart at veiprising vil der bli i form av enten bompengar no som vil finansiere kollektivtilbud, eller ny ...
@Geir Ole SætremyrDu farer bevisst med løgn. Jeg har ikke sagt at du står i ledtog med Frank Sve (Frp). Jeg skrev: ...
@Terje SundsbøDu insinuerer at eg, busett i Ålesund,  står i ledtog med Frank Sve. Forøvrig, eg sa eg var i møte på ...
@Geir Ole SætremyrDet jo du som beskylder meg for meninger jeg ikke har. Jeg sier ikke at folk ikke bryr seg om ...
@Terje SundsbøSvar på ondsinna skukdingar der du skulder meg for meingar eg ikkje har. Dette gjer du eine og aleine for ...
@Geir Ole SætremyrOndsinnet personangrep er vel i overkant uanstendig, selv for en sunnmørsk representant for Naturvernforbundet.Du kunne i det minste konkretisere kunnskapsløsheten ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse