Mellom 40 og 50 personer møtte opp etter at Naturvernforbundet inviterte til tur og for å gi mer informasjon om naturområdet, biotoper og økosystem i og ved Stabeldammen i Kristiansund.
Tilstede var det representanter fra ulike politiske parti hvorav flere kommunestyrerepresentanter i Kristiansund, naturvernorganisasjoner som Naturvernforbundet og Birdlife, Kristiansund skytterlag og andre interesserte.
Les også
Natur og våtmark eller handelspark? – bli med Naturvernforbundet på tur i dag
Torsdag 29. august skal bystyret i Kristiansund igjen avgjøre om Stabeldammen og tilknyttet våtmarksområde mellom Kvernberget og Flyplassveien skal fortsette å være natur eller om det skal bli kjøpesenter.
Flere av de oppmøtte sa at området var større enn de hadde trodd, og noen av kommunestyrerepresentantene mente det var viktig å være med på denne turen for å ha mer grunnlag for å kunne ta en riktig beslutning torsdag den 29. august 2024. Andre igjen, fra partiene Rødt, MDG og Venstre var tydelige på at de kom til å stemme mot handelspark og for bevaring av området. På spørsmål om de trodde avstemningen kom til å bli spennende, sa noen at de trodde flertallet var for handelspark, men at det allikevel skal debatteres og stemmes i morgen.
Øyvind Gjeldnes fra Birdlife og Øystein Folden fra Naturvernforbundet kom med faktaopplysninger om området, fauna og flora, natursamspill med andre områder og konsekvenser av tidligere utbygginger i området. De argumenterte begge for hvorfor det var selvfølgelig at dette området måtte bestå som en grønn lunge og en oase i Kristiansund. Beslutningen om å bygge handelspark i området, ville selvfølgelig ødelegge hele biotopen og også kulturminnet som Stabeldammen utgjør for godt.
Naturvernforbundets leder i Møre og Romsdal, sa sammen med representanter fra Birdlife at det ikke kom til å stå og falle med en beslutning fra Kristiansund bystyre om å gå for handelspark i morgen. I saksgrunnlaget som var lagt frem for bystyrerepresentantene mente de at flere av grunnene til at Statsforvalteren stanset saken i forrige omgang, fremdeles ikke var svart ut av Kristiansund kommune og utbygger. Da vil et nytt vedtak om å gå for handelsspark igjen bli påklaget. – Derfor er det enklest at dere stemmer nei til ny handelspark i morgen, sa Øystein Folden.
Det blir en spennende dag i morgen.
Her er noen bilder fra turen i kveld
Om Stabeldammen som kulturminne
Utdrag fra kommunens merknader ved oppstartsmøtet:
«I Kristiansund har vann vært mangelvare gjennom, nær sagt, uminnelige tider. Utover 1700-tallet, etter at byen Lille Fosen fikk bystatus og skiftet navn til Christiansund, økte folketallet. Det ble mangel på mel til brødbakst. Mesterbaker Svein Andersen Vold fikk overtatt kverna på Dahle gård og satte i gang å planlegge for et nytt stort kornmølleanlegg. Vold finn overtatt retten til vannressurser mot øst. Vann fra myrer og mindre dammer ble ført i trerenner og samlet i det som fikk navnet Voldvannet. Nedenfor anla han Nydammen, og mellom disse var det sluser slik at han kunne regulere vanntilførselen. Mølleanlegget ble en suksess, og i 1770-årene ble det ansatt som møllemester og hadde ansvar for både møller og damanlegg. I en lenger periode utover 1800-tallet ble Vold sitt vannsystem krumtappen i det som etter hvert ble John Storviks mekaniske industri. På denne tiden var mekaniske løsninger i hovedsak basert på energi fra vannkraft. I Arne Jensens bok om Storvik mek. verksted står det m.a. på side 23: Som ved et guds forsyn var Volds vassdrag tilgjengelig.
Storvik etablerte sagbruk, støperi, motorverksted og båtreperasjonsverksted. I 1899 brant Storviks anlegg, men han bygget raskt opp igjen. (Kilde: Arne Larsen, Storvik mek. verksted. Fra suksess til havari)
I følge pantebok 34 Nordmøre, side 627, fikk Storvik kjøpe Stabeldammen i februar 1905 og knytta den sammen med Voldvatnet og Nydammen. På denne måte fikk han tak i enda mer vann til driften.
Stabeldammen ligger ved Fosna Skytterlags gamle område. Det ble bygget murverk mot sør for å kunne samle sammen mest mulig vann.
Presten Christian Stabel og Stabelfamilien har mest trolig gitt navn til Stabeldammen. Familien var ledende innenfor baptistsamfunnet i Kristiansund, og dammen ble brukt til voksendåp. (Kilde: Tor Larsen, lærer og historiker)
Ved utbyggingen av de nyere næringsområdene og veiene er drenering fra Stabeldammen lagt i rør. I dag renner en del av vannet fortsatt i rør til Voldvannet. Dammen har i dag lavere vannstand enn da den ble brukt til oppsamling av vann til nytte for industri. Murene som ble satt opp er ikke vedlikeholdt lenger og har svakhetspunkter. Området sør for murene bærer preg av dette. Murene og vannspeilet er et kulturminne i forhold til hvor viktig vann har vært i Kristiansund. Slike murer ligger flere steder på Gomalandet, Innlandet og Nrdlandet. På Kirkelandet ligger Vanndamman med levada-anlegget i Kringsjå. Nå er det stor vilje til å ta vare på slike kulturminner, dette har endret seg mye på de nesten 50 årene som har gått siden reguleringsplanen for området sist ble behandlet.
Om kulturminnene forsvinner eller blir bygget ned vil historien bli vanskeligere å forstå.»
Les også
Kristiansund – Løkkemyra og Stabeldammen – 360