Annonse
Kurt Helge Røsand
Artikkel
Kurt Helge Røsand
27 november 2024 15:32
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Helseforetakets beslutning om å flytte ortopedien fra Kristiansund til Hjelset har skapt sterke reaksjoner. Fagmiljø, politikere og lokalbefolkning føler seg oversett. Nå presenteres et nytt forslag som kan redde ortopedien i Kristiansund.

En hurtigarbeidende gruppe har utarbeidet et prosjekt som skal bevare det sterke fagmiljøet ved ortopedisk avdeling. Forslaget er utformet av de som står midt i stormen.

En unik mulighet

Det nye forslaget beholder ortopedien i Kristiansund uten økte kostnader for helseforetaket. Samtidig pekes det på at Hjelset blir for lite, og at Kristiansund kan tilby en unik kombinasjon av spesialist- og kommunale tjenester.

Vestre kan roe gemyttene

Prosjektet gir helseminister Jan Christian Vestre (Ap) en mulighet til å vise handlekraft og roe ned situasjonen i Kristiansund.

Tillitsvalgt Ole Tommelty bekrefter innholdet og gjennomførbarheten av prosjektet. Nå venter man spent på helseministerens besøk og folkemøtet.

Her er hele prosjektbeskrivelsen:

Prosjekt Protese Dagkirurgi ved SNR Kristiansund

Ortopedisk avdeling ved Kristiansund Sykehus innehar per dagsdato kunnskap, utstyr og infrastruktur til å fungere som en nasjonal prøvearena for

  • Protese dagkirurgi (hofte-, kne- og skulderproteser)
  • Nyskapende samarbeid mellom helseforetak/spesialisthelsetjeneste og kommune

Avdelingen har nå 10 overleger, hvorav fem innehar graden PhD, og tre overleger er i et PhD-forløp. Avdelingen har for tiden fire pågående kliniske forskningsprosjekter på protesekirurgi, med egen forskningsavdeling og eget kvalitetssystem for protesekirurgi. Det er den eneste avdelingen i Norge som benytter ROSA-systemet for robotkirurgi og passerer snart 100 operasjoner, hvilket er flest i Norden (Sverige er på 2. plass med ca. 50). Fagmiljøet er internasjonalt anerkjent og publiserer jevnlig i internasjonale tidsskrifter.

Avdelingen har lang erfaring med såkalt «Fast track protesekirurgi» og har jobbet kontinuerlig med å utvikle metoden de siste 15 årene. Standard liggetid etter protesekirurgi har i lang tid ligget på ett døgn. Dette innebærer at leger og sykepleiere i hele behandlingskjeden er erfarne når det gjelder (kostnads-)effektiv behandling av protesepasienter.

De siste årene er det også jobbet iherdig med dagkirurgiprosjektet, hvor man opererer inn protese på pasienter som reiser hjem samme dag. Framskritt innen kirurgisk teknikk, implantater og smertekontroll gjør at mange pasienter kan få utført dette like sikkert og med like god kvalitet uten å måtte overnatte på sykehuset. Dette gjøres med vitenskapelig validerte og standardiserte kvalitetsnormer med fokus på pasienttrygghet, kvalitet og effektivitet. Prosjektet har etablert et tverrfaglig basert pasientforløp med bruk av AI, robotassistert kirurgi, samt bruk av moderne anestesiprosedyrer med vekt på pasientinformasjon og smertebehandling. Det foreligger en egen prosjektrapport (Proteseprosjekt 2021-2024). Avdelingen har sammen med fagdirektør HMR og seksjonsoverlege anestesi utarbeidet destinasjonskriterier for protesepasienter før og etter operasjon, det vil si hvilket behandlingsnivå (dagkirurgi eller inneliggende pasient) for å kunne gjennomføre protesekirurgien.

Protesepasienter kan deles inn i lavrisikopasienter og de med noe høyere risiko. De med noe høyere risiko skal naturligvis opereres på et sykehus med full beredskap i anestesi og kirurgi (SNR Hjelset). Lavrisikopasienter kan egne seg for dagkirurgi (SNR Kristiansund). Basert på internasjonal litteratur kan det dreie seg om opp mot 40% av pasienten når praksisen er etablert (Sykehuset i Kristiansund opererte totalt 600 pasienter i 2023).

Høsten 2024 ble det startet opp med dagkirurgiske proteser. I løpet av kort tid har avdelingen operert 30 kne- og hofteproteser, hvorav kun én pasient hadde behov for overnatting.

Pasienter som søkes inn til kirurgi, og som ønsker det selv, screenes av anestesilege for om de egner seg til dagkirurgi. Dette baseres på pasientens helsetilstand, alder og risikoprofil. De med lav risiko som bor fergefritt < 1t (andre institusjoner opererer med < 2t) til nærmeste akuttsykehus kan da opereres i Kristiansund. De som har lengre reisevei, kan enten overnatte på hotell i Kristiansund, eller i KAD-seng i regi av kommunen. Pasienter som etter operasjonen ikke er i stand til å reise hjem eller overnatte på hotell, kan overnatte i kommunal seng. Dermed er det fire mulige scenarier for pasienter operert i Kristiansund:

  1. Reise hjem samme dag. Dette vil gjelde de aller fleste.
  2. Overnatte på hotell i Kristiansund grunnet lang reisevei (>1t til nærmeste akuttsykehus). Gjelder noen ganske få pasienter.
  3. Overnatte i kommunal seng grunnet lang reisevei, eller ikke er i stand til å reise hjem grunnet kvalme, postoperativ smerter e.l.. Gjelder noen ganske få pasienter.
  4. Overflyttes til Hjelset akutt. Gjelder svært få pasienter. Egne destinasjonskriterier for hvilke pasienter som må overflyttes postoperativt foreligger.

Infrastruktur som er nødvendig:

  • Operasjonsavdeling meg utstyr og drift på flere operasjonsstuer.
  • Kristiansund sykehus har tre svært moderne operasjonsstuer
  • Sterilsentral i nærhet til operasjonsavdeling.
  • Kristiansund sykehus har oppgraderte vaskemaskiner og autoklaver
  • Røntgenavdeling med røntgenapparat, og gjerne CT-maskin.
  • Kristiansund sykehus innehar disse funksjonene også etter åpning SNR
  • Laboratorium med analysekapasitet
  • Kristiansund sykehus innehar disse funksjonene også etter åpning SNR
  • Dagenhet med erfaring innen dagkirurgiske proteser
  • Kristiansund sykehus har kompetent og opplært personell, herunder intensivsykepleiere, som allerede håndterer disse pasientforløpene. Denne pasientgruppen kjøres per i dag direkte til dagenheten. Det trengs ikke postoperativ- eller intensivavdeling.
  • Anestesileger og sykepleiere på dagtid
  • Flere av de ansatte har uttrykt ønske om å jobbe mest mulig ved SNR Kristiansund
  • Ortopeder på dagtid
  • Ortopedene som per i dag jobber ved Kristiansund sykehus ønsker å ha flest dager ved SNR Kristiansund
  • Operasjonssykepleiere
  • Flere av de ansatte har uttrykt ønske om å jobbe mest mulig ved SNR Kristiansund
  • Opplæring av kommunale leger og sykepleiere i regi av ortopeder, sykepleiere og anestesileger fra HMR
  • Operasjonsrobot er en fordel
  • Kristiansund sykehus har, som et av svært fra sykehus i Norge, operasjonsrobot som per i dag benyttes til kneproteser, men i fremtiden også hofte- og skulderproteser

Hva kan vi oppnå?

  • En nasjonal prøvearena for dagkirurgi med en forskningsbasert tilnærming som tilrettelegger for sømløs overgang mellom spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste
  • Alt blir registrert i vårt kvalitetssystem. Denne dataen vil bli benyttet til å kontinuerlig forbedre helsetjenesten, gjerne med utgående PhD-prosjekt(er) som veiledes av en av våre ortopeder som fra før innehar PhD-graden.
  • Dette foreslåtte samarbeidet mellom spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste har ikke vært forsøkt tidligere. Det gir oss nye muligheter til hvordan helsetjenestene skal organiseres i fremtiden. Det foreligger et betydelig avtaleverket samarbeid mellom helseforetak og kommuner i form av KAD for andre pasientpopulasjoner. Det er vanskelig å se at dette ikke vil la seg gjennomføre hos protesepasientene.
  • Dagkirurgi er rasjonelt og mer (kostnads-)effektivt enn inneliggende kirurgi. Med de økte kravene til helsevesenet som kommer og mindre tilgjengelig personell per pasient, kan vi være med å utvikle en mer effektiv spesialisthelsetjeneste. Alt vi gjør vil være forskningsbasert og dermed kan våre erfaringer etter hvert kunne overføres til andre enheter i Norge
  • Ivaretakelse av institusjonell kompetanse og et svært sterkt fagmiljø opparbeid over mange år
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
Sunnmørsposten har publisert sin egen versjon av Rasmussens kronikk - de har fjernet alle linker. Det er skremmende at en ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Statlig eller kommunal fergedrift?
En meget tankevekkende artikkel som bør leses: https://www.rbnett.no/meninger/i/lwe9yL/kan-vi-adressere-det-faktiske-problemet"Ein kan til stadigheit lese innlegg i avisene frå godt vaksne menn som ...
Hans-Peter Kaaresen 9 dager siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 10 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 13 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 13 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse