Industri- og Næringspartiet (INP) mener at Norges klimapolitikk er basert på feilvurderinger og symbolpolitikk, og ønsker en ny tilnærming som tar hensyn til både miljø og næringsliv.
De er sterkt kritiske til dagens klimamål og foreslår å trekke Norge ut av Parisavtalen, det fremkommer i et høringssvar fra partiet om endring av klimaloven.
Kritikk av dagens klimapolitikk
INP mener at Norge allerede har nådd EUs mål for CO2-utslipp, og ser ingen grunn til å innføre ytterligere tiltak. De reagerer på at skogen ikke er inkludert i Norges CO2-regnskap, slik det gjøres i andre europeiske land.
INP er kritisk til påstander om at en temperaturøkning på 2 grader vil føre til mer ekstremvær, og viser til forskning som hevder det motsatte. De mener også at det finnes forskning som viser at klimaendringer opp til 2 grader kan ha positive effekter.
INP påpeker at forskning som ikke støtter det etablerte narrativet, som SSB-forsker John K. Dagsviks funn om at det ikke er påvist systematiske endringer i lufttemperaturene de siste 150–200 år, ikke blir tatt hensyn til.
Partiet mener at den norske klimapolitikken er preget av feilvurderinger og at det mangler en helhetsvurdering av klimasystemet.
INPs politiske forslag
INP er motstander av all symbolpolitikk, og mener at Norges tiltak for å redusere CO2-utslipp er nettopp det. De ønsker derfor at Norge trekker seg fra Parisavtalen. Partiet vil skrote hele klimaloven slik den foreligger i dag.
I stedet vil de støtte politisk nøytral klimaforskning. INP advarer mot hemningsløs pengebruk på symbolpolitikk, og mener at Oljefondets størrelse kan friste EU til å bruke norske penger på egne utfordringer.
De mener også at en Klimalov må være grunnlag for en folkeavstemning, da den griper dypt inn i samfunnet og påvirker strømprisene.
INP er positive til små og modulære reaktorer (SMR) som en mer pålitelig energikilde enn for eksempel vindkraft.
INPs alternative tilnærming
INP fremmer teknologisk innovasjon som en måte å redusere utslipp på, men de støtter ikke prosjekter som karbonfangst og -lagring (CCS). De ønsker et tett samarbeid med næringslivet for å utvikle frivillige avtaler og insentiver.
INP mener at klimapolitikken må ta hensyn til Norges unike forhold, og støtter tiltak som er bærekraftige både økonomisk og miljømessig. Partiet ønsker heller å tilpasse seg klimaendringer over tid, enn å forsøke å «forebygge» dem.
De legger også vekt på bærekraftig forvaltning av naturressurser.
INP mener at klimamålet for 2035 bør være mer balansert og ta hensyn til både miljø og næringsliv. De mener at Norges tiltak for å redusere CO2-utslipp er ren symbolpolitikk og sløsing med felles ressurser.