Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
02 mai 2017 05:59
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Odd Inge Teige har jobbet i tre år med å ta bilder av vakre, bestemte, unge, hemmelighetsfulle damer iført klær fra den tiden man tørket klippfisk på bergan. Dette er magiske bilder. Vi besøkte ham litt før utstillingen skulle på lufta. Nå er alt klart. Vi vet ikke resultatet, men aner at publikum kan få noen tårer i øyekroken. Besøk en av verdens mest anerkjente fotofestivaler, Nordic Light.

Kristiansunderen Odd Inge Teige har vondt i magen en par dager før det hele er klart:

- Klippfiskkjerringa var ikke bare de eldre, litt slitne damene. Det var også unge damer som jobbet på bergan. Dette har ikke helt kommet frem i historien. Når vi ser statuen av Klippfiskkjerringa på Piren, tenker man at; slik var de alle sammen. Det stemmer ikke. Jeg har forsøkt å revitalisere "Klippfiskkjerringa" og jeg er spendt på hvordan det blir mottatt.

Klippfiskkjerringa som står på Piren i dag skulle egentlig ikke se slik ut. Tegner Tor Johansen hadde tegnet en rakrygget, stolt og litt yngre dame. Tegningen skulle brukes som modell, men kunstner Tore B.Skjølsvik fant sin egen modell. Da avdukingen fant sted, ble Tor Johansen sjokkert over resultatet. Han mener den dag i dag at Klippfiskkjerringa burde lignet mer på tegningen som han hadde laget.

Tor Johansen sier:

-Mitt oppdrag fra reiselivssjef Olav Grytnes var å vise en positiv, sterk, vital kjerring med bein i nesen. Ei som var i stand til å bite ifra seg. Om nødvendig ved å “sleng blautfisken" rundt øran på formann dersom han prøvde seg på noe tull.  Den gamle litt slitne “Klippfiskjerringen” på piren symboliserer det motsatte av de vi jobbet mye med å få til. 

I anledning 250 års jubileet til Kristiansund i 1992 ble denne statuen av klippfiskkjerringa avduket på Piren i Kristiansund. Den ble laget av billedhuggeren Tore B. Skjølsvik, og avduket av Dronning Sonja den 29. juni 1992. Odd Inge Teige ser opp til henne, men mener mange av dem var langt yngre.

"Bacalhau da Noruega" er et samarbeidsprosjekt mellom fotograf Odd Inge Teige fra Kristiansund og musiker Øystein Heggstad fra Molde.  Odd Inge Teige er mest kjent for sine rockebilder i sort hvitt. Han har dokumentert musikklivet i Kristiansund i mange år. Han har også hatt fotoprosjekter med ballettdansere som modeller. Han har gitt ut flere bøker og hatt flere utstillinger i Kristiansund. Odd Inge Teige har vært dokumentarfotograf for Nordic Light i mange år.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse