Den største ledestjernen for den såkalte sovjetiske sjakkskolen var Mikhail Botvinnik, populært kalt «Patriarken». Med unntak av to år var han verdensmester i årene 1948-63. I perioden 1951-63 spilte han hele sju matcher om VM-trona.
«Patriarken» var svært opptatt av god helse. «En sunn kropp gir en sunn sjel» var mantraet og Botvinnik overlot ingenting til tilfeldighetene. Historien sier at han blant annet kunne trene sjakk med høy musikk i bakgrunnen og også med røykende stormestre som bevisst skulle blåse røyk i ansiktet hans. Slikt herdes man av mente Botvinnik.
Med vår tids strenge røykerestriksjoner og nærmest lydtette spillelokaler i VM-matcher, trenger ikke Magnus Carlsen ty til slike ekstreme treningsmetoder. Helsa er imidlertid viktig også for vår egen verdensmester og gjennom sine tre foreløpige VM-matcher har han blant annet hatt med en fast lege, Kristiansundgutten Brede Kvisvik
Det spesielle med Brede er at han både er en god venn av Magnus og ikke minst en svært god sjakkspiller. I tillegg til den viktige rollen med å holde Magnus frisk bidrar han derfor også sosialt. Slikt gir trygghet og forutsigbarhet og gjør det lettere for Magnus å konsentrere seg om å finne gode trekk over brettet.
Når det gjelder Bredes egen sjakk mangler han fortsatt noen ratingpoeng på å kunne kalle seg internasjonal mester. Dersom han finner tid og noen turneringer framover, er jeg sikker på at tittelen snart er i boks.
I fjor sommer spilte Brede flere turneringer. Jeg henger meg på en elegant avslutning mot Cornelius Kvendseth fra «Sveins minneturnering». Vi går inn i partiet etter Bredes (hvit) sitt 23. Db3.
(7) Kvisvik,Brede Alexander (2287) - Kvendseth,Cornelius (1940) [E06]
Oslo Sveins op 9th Oslo (2), 24.06.2016
Hvit står optimalt og har allerede en fin fordel med mer aktive brikker og mer rom for disse. Dette synes jeg går igjen i mange av Bredes partier. Rolig og posisjonell oppbygging, det gjelder å finne de beste feltene for brikkene sine. Jeg tipper han har studert både Capablanca og Smyslov og kanskje fått et og annent posisjonelt råd fra den nåværende verdensmesteren.
23...Ba6? Med dette ønsker sort å få slått bort en av hvits sterke hester. Posisjonelt riktig tenkt, dessverre for Kvendseth har trekket en taktisk ulempe.
23...a5! Ser bedre ut siden sorts dronning nå har et fluktfelt på a7.
24.e3 Qg4? 24...Bxc4 25.Qb8+! Rc8 26.Qxc8+ Rxc8 27.exd4; 24...Qxc4! 25.Rxc4 Bxc4 26.Qa3 Hvit står fortsatt til vinst, men med å ofre dronninga kunne sort hatt berettiget håp om å få spille noen trekk lengre enn i partifortsettelsen.
25.Nce5! Nå ser vi hvorfor sorts tårn står noe kunstig på c7. Det dekker ikke åttenderaden. Det blir skjebnesvangert.
25...Rxc1+ 26.Nxc1! Et trekk som ikke er lett å få øye på. Umiddelbart er det kanskje naturlig å slå tilbake med tårnet, men tårnet står godt i b-linja. Vi skal snart se hvorfor.
26...Qh5 27.Qb8+!!
Dette var Bredes flotte poeng. Nå er det hvit som kan ofre dronninga. Sort blir matt eller taper avgjørende materiell.
27...Ne8! Sort legger ei siste felle. Den unngår selvsagt Brede som har regnet langt og korrekt.
28.g4!
28.Qxa8?? Dersom hvit tar tårnet er det plutselig han som blir matt. Sjakken kan være brutal og nådeløs. så husk alltid å ha et øye på motstanderens trekk og planer. 28...Qd1+ 29.Bf1 Qxf1#
Hva er det med gode spillere som får sjakk til å se så enkelt ut. Ei fin avslutning på et flott oppbygd parti. Jeg håper vi får se flere slike fra Brede gjennom sommeren.
1–0