Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
20 desember 2017 06:00
Del på Facebook
Fra hytta til Per Helge Pedersen, ved Karihavet i Tingvoll kommune. Foto: Privat
Fra hytta til Per Helge Pedersen, ved Karihavet i Tingvoll kommune. Foto: Privat
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år har vi som mange andre valgt å feire jula på hytta, nærmere bestemt i Karihavet på Straumsneset i Tingvoll kommune. Jeg vet at det også er mange andre som velger å tilbringe jula på hytta. Andre reiser til det store utland for å feire jul. Men nordmørsjul er jo litt spesielt da.

For min gamle mor som fyller 95 år i januar i 2018, er det selvsagt veldig spesielt å komme tilbake til hjembygda for å feire jul sammen med oss. Vi ser over til plassen der hun ble født. Og på julaften blir det besøk i Grimstadkirka.

Våre barn og barnebarn feirer jul i Rio de Janeiro i Brasil denne gangen. Slik er verden blitt.

Når man feirer jul på hjemlige trakter, blir det også tid til familiebesøk. Da jeg vokste opp, var det familiebesøk hver dag jula gjennom. Til tider kunne det bli mye familiebesøk for en liten gutt, men jeg minnes med glede tilbake til de julene jeg hadde i barndommen. I jula kommer minnene og savnet til alle dem som har forlatt oss.

Hytta er gjerne større enn leiligheten

pedersen per helge L 400Per Helge Pedersen, fast spaltist i KSU.NODet å feire jul i en moderne hytte med alt av utstyr er jo greit. Skjønt i dag er det bedre plass i hyttene enn i små leiligheter mange har erstattet eneboligen med. Her er det også gjerne bedre plass til besøk. Her er det plass til hjerterom også. Men er man på hytte må man ha vedovn.

Ved gir varme på mange måter

Det å hente ved er jo flott mosjon. Og veden har jo gitt «varme» flere ganger både fra felling av trær, kvisting, transport til vedklyver eller til huggstabbe hvor øksa svinges til den store gullmedalje. Så skal veden stables på skikkelig vis slik at den tørkes – og når den er tørr skal den inn i vedboden. Litt av et slit med andre ord – men et herlig slit. Og det å hente tørr, fin ved er jo lykken på jord. Og ingen varme er jo bedre enn fra en god gammeldags vedovn.

Nordmørsmat er julemat

Det å tilbringe jula på Nordmøre gjør at vi også har rikelig tilgang på all verdens god, kortreist julemat. For min del er det en befrielse å kunne handle på en skikkelig slakterbutikk som Angus i Kristiansund og på Lhuset på Straumsnes hvor fantastiske Eva (mitt kjære søskenbarn) tryller frem det aller beste av bakverk og flotte julegaver.

Nordmøre er et enormt spisskammer som vil skal glede oss over. Kortreist er ofte best uansett – og blant sortimentet kan vi skilte med verdens beste varer. Se bare til Tingvollost. Men vi kan lage mer enn ost på Nordmøre som er et delikatessenes Mekka. Tenk bare på alle godsakene fra havet.

Jula er viktig for oss

I en tid som preges av stress og mas er det viktig å kunne ha et fristed hvor man kan trekke seg tilbake. Dessverre er jula blitt et kommersielt sirkus som kan ta nattesøvnen fra de fleste. Men da gjelder det å styre unna slik at man kan ha kontroll både over egen lommebok og eget stressnivå. Når jeg er på hytta, har i alle fall jeg evnen til å finne roen. Og roen er viktig i jula.

Det å kunne ha et rikt dyre- og fugleliv rundt seg er en velsignelse. På fuglebrettet er det travel aktivitet fra morgen til kveld.

Nå har vi også vært velsignet med førejulsnø på Nordmøre, men når man er født og oppvokst på disse traktene vet man at det er ingen garanti for at denne snøen vil vare jula gjennom. Den som lever får se.

Jeg ønsker alle igjen God Jul. Jeg håper alle får en god og fredelig juletid.

Og husk julegrøten til nissen. Den skal i alle fall jeg ikke glemme. Skal du være venn med nissen resten av året må julegrøten serveres slik den alltid har vært servert på Nordmøre - med sukker og kanel selvsagt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse