Overlege Mads Gilbert ved Universitetet i Nord-Norge frykter at krisen i luftambulansetjenesten vil forverre seg utover høsten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lege spår verre tider for luftambulansetjenesten

Krisen i luftambulansetjenesten kan forverre seg utover høsten, tror klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Gilbert, som har vært en skarp kritiker av å overlate operatøransvaret for luftambulansetjenesten til det kommersielle selskapet Babcock SAA, var på plass på Stortinget da helseminister Bent Høie (H) redegjorde for saken tirsdag.

– Man fikk en følelse av at ministeren trår vannet og håper dette skal gå over, men det kommer det ikke til å gjøre, sier Gilbert til NTB.

Tvert imot spår han enda tøffere tider utover høsten.

– Lufttransport kommer til å miste piloter jevnt og trutt fram mot juni-juli. Pilotene har tre måneders oppsigelse, og til høsten vil luftambulansetjenesten i praksis stå på bakken, sier Gilbert, som hadde håpet at Høie i stedet for å snakke om anbud ville heise fanen for pasientene.

– Vi skulle ønske at han var den som sa at det overordnede lovverket er loven om pasientenes rett til helsetjenester. Jeg er forundret over at helseministeren brukte såpass mye tid på forretningsjuss og ikke på retten til forsvarlig helsehjelp, sier han.

Høie feilinformerte også Stortinget i sin redegjørelse, hevder UNN-overlegen. Høie nevnte blant annet oppbemanning av AMK-sentralen i Tromsø som et av tiltakene som er iverksatt for å avhjelpe krisen i luftambulansetjenesten.

– Den har ikke skjedd. Det har ikke vært noen oppbemanning der. Den oppbemmaningen vi har hatt på UNN, avsluttet vi i går på grunn av mangel på personell, sier Gilbert.

– Dessuten er det fortsatt slik at de innleide svenske ambulanseflyene ikke kan lande på kortbanenettet i Norge, som en stor del av trafikken med de syke går til og fra, slår han fast.

I tillegg er det 16 piloter færre i anbudet til Babcock enn det Lufttransport hadde i sitt anbud, påpeker han.

Babcock vant anbudet blant annet fordi de var 47 millioner kroner billigere i året enn Lufttransport.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse