Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
31 oktober 2018 13:01
Del på Facebook
En varslet hilsen hjem og noe vi bør ta med lave skuldre, sier statsminister Erna Solberg (H) om Russlands rakettøvelse nært opp til øvelsesområdet for den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
En varslet hilsen hjem og noe vi bør ta med lave skuldre, sier statsminister Erna Solberg (H) om Russlands rakettøvelse nært opp til øvelsesområdet for den store NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi må forvente at Russland ønsker å vise muskler under den store NATO-øvelsen i Norge, mener statsminister Erna Solberg (H).

Den russiske missiløvelsen begynner torsdag og foregår i internasjonalt farvann utenfor Mørekysten, midt i havområdene der NATO er i gang med storøvelsen Trident Juncture.

Les også: 

I tillegg blir det ytterligere missiltester utenfor kysten av Norge i dagene 6.–9. november, ifølge VG.

Vise muskler

– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territorium. Dette er selvfølgelig en respons på den pågående NATO-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa Solberg under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene i forbindelse med Nordisk råd i Stortinget onsdag.

Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente.

– Unødvendig

– Vi bør ikke ha veldig høye skuldre som følge av dette, mener statsministeren, som også peker på at russernes missiltesting også kan ha innenrikspolitiske sider.

– Det er en hilsen hjem om at man reagerer på den store NATO-øvelsen. Vi mener det er unødvendig. Russland er invitert av NATO til å stille med observatører. Så jeg mener også vi skal ta dette litt mer med ro enn noen prøver å fremstille det som, sier Solberg.

– Ikke normalt

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg har betegnet det som normalt at russerne gjennomfører slike øvelser.

Men generalløytnant Rune Jakobsen, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier det vanlige er at slike prøveskytinger foregår i Barentshavet, mye lenger nord.

– Jeg kan ikke huske sist vi så det her nede. Sånn sett avviker det fra et normalt mønster, sier Jakobsen til NTB.

– Vi har et nært forhold til nordflåten, og det er ikke slik den normalt opererer. Men det er selvfølgelig i Russlands rett å gjøre det, tilføyer han.

Må godtas

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) påpeker at det likevel ikke er noe nytt at Russland gjennomfører egne øvelser tett ved pågående NATO-øvelser. Tidligere har dette for eksempel skjedd i Østersjøen.

– Men dette er internasjonalt farvann, og Russland er i sin fulle rett til å øve der. De har etablert et område, og de har varslet om det. Da må vi bare godta det, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse