Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
06 mars 2019 10:23
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet. Personene er i alderen fra to til 91 år. Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.

tda63649Komplisert jobb

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

Beskyttelse

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, noe som kan gjøre det vanskelig å beskytte seg mot smitte om smittekilden er noe spiseferdig.

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper salmonellabakteriene, sier Berglund.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte