Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 mai 2019 16:45
Del på Facebook
Lan Marie Nguyen Berg talte til Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Fornebu lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Lan Marie Nguyen Berg talte til Miljøpartiet De Grønnes landsmøte på Fornebu lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har mange kriser, men ikke en bompengekrise, sier MDGs Lan Marie Berg. Hun varsler nye og radikale klimagrep i Oslo hvis partiet får fornyet tillit i høst.

– Kjære landsmøte. Jeg elsker bomringen! sa Berg.

– Det gjør jeg ikke fordi jeg elsker å betale avgifter, men fordi bomringen er rettferdig og fordi den virker, sa hun.

Den mammapermitterte Oslo-byråden for miljø og samferdsel fikk trampeklapp da hun talte til MDGs årsmøte på Fornebu lørdag.

Berg slo fast at bomringen hjelper tusenvis av mennesker som har astma og de som ikke har råd til bil og er avhengig av kollektivtilbud.

– Den bidrar til at lufta er bedre enn på mange år. Til at klimagassutslippene går ned. Til mindre biltrafikk. Og bomringen sikrer penger vi trenger til å bygge ut T-banen, trikken og sykkelveier, sa Berg.

I rette med Frp

MDG sitter i byråd sammen med Arbeiderpartiet og SV i Oslo og har flertall gjennom en avtale med Rødt. Hovedstaden er blitt et utstillingsvindu for partiets miljø- og klimapolitikk, og Berg har blitt partiets kanskje mest kjente ansikt utad.

I sin tale lørdag viste hun til at det er stor oppslutning om bomringen i Oslo og avfeide alt Fremskrittspartiets snakk om bompengekrise.

– Tenk det – at det går an at et parti kan ha samferdselsministeren og finansministeren i seks år, og så kommer det plutselig en bompengekrise seilende helt ut av det blå! Vi har en klimakrise. Vi har en naturmangfoldkrise, konstaterte hun.

– Vi har mange kriser, men vi har ikke en bompengekrise.

Berg viser til at engasjementet rundt klimastreiken er mye større enn rundt bompengene.

– Når 20.000 ungdommer møter opp foran Stortinget, sier det noe om hva Oslos befolkning vil.

Slår tilbake

Finansminister Siv Jensen berømmer MDG for å være ærlige om at de elsker bompenger. Men Frp-lederen anklager MDG for i tillegg til «skyhøye bompenger» vil øke bensinavgiftene med 5 kroner literen, stanse veibygging og gjøre bilen til et luksusgode som kun rike har råd til.

– Det gjør tydeligvis ikke inntrykk på Lan at familier må droppe fritidsaktiviteter for ungdommene sine, fordi de ikke har råd til å betale titusenvis i bompenger, men det gjør inntrykk på meg, sier Jensen til NTB.

– MDG vil jo ikke ha vei, kun sykkelvei og trikk, men det går ikke i hele landet. Det kunne kanskje fungert for noen innenfor Ring 3 i Oslo, men for dem av oss som er opptatt av verdiskapende næringsliv i distriktene og arbeidsplasser i hele landet, blir det veldig trasige levekår om MDG får mer innflytelse, mener Frp-lederen.

Lover færre biler

Berg viser til at det for første gang på mange år er færre biler som kjører inn til byen, at flere reiser kollektivt med bil i hverdagen, og at sykkelandelen øker i Oslo. Dette er en utvikling som kommer til å fortsette hvis MDG får fornyet tillit av velgerne i høstens valg, lover byråden.

– Vi gikk til valg på et radikalt miljøprogram, som vi har gjennomført. Vi har gjort det vi sa vi skulle, og vi vokser på meningsmålingene, sier hun til NTB.

For tiden har MDG støtte fra omkring 10 prosent av Oslos velgere.

– Vi skal prioritere byliv, grøntområder og mennesker foran biltrafikk. Det betyr å få flere gågater, 100 kilometer med nye sykkelveier, nye grøntområder og færre parkeringsplasser.

Berg har imidlertid ikke noe konkret tall på hvor mange parkeringsplasser som vil bli borte fram mot 2023.

– At parkeringsplasser vil forsvinne, er en naturlig konsekvens av politikken, akkurat som vi vil ha færre biler i byen. Dette er en politikk de fleste i byen støtter.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse