Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 august 2019 16:40
Del på Facebook
Ifølge en ny studie kan Norge bli hardt rammet økonomisk dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix
Ifølge en ny studie kan Norge bli hardt rammet økonomisk dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De britiske øyer og Luxembourg er de eneste stedene som blir hardere rammet økonomisk av brexit enn Norge, ifølge internasjonal studie.

Den tyske studien anslår at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner.

Norge er i en annen situasjon enn EUs medlemsland fordi Norge har fremforhandlet egne nødavtaler med Storbritannia som skal tre i kraft hvis de forlater EU uten en avtale.

– Dette gjør det mindre sannsynlig at norsk økonomi vil tape såpass mye på en hard brexit som studien anslår, sier BI-professor Nick Sitter til E24.

– Jeg tenker beregningene som er gjort for soft brexit er nærmere utfallet for Norge ved en hard brexit enn i studiet, da det ikke virker som om studiet har tatt høyde for at Norge har forhandlet fram en avtale, sier han etter å ha lest rapporten.

– Norge har avtaler

Statssekretær i Utenriksdepartementet Audun Halvorsen sier til NTB at en hard brexit vil føre til kostnader for Norge, til tross for at myndighetene har fått på plass avtaler med Storbritannia.

Han sier det er viktig at norske næringsaktører forbereder seg så godt de kan på mulige utfall av brexitprosessen.

– Norsk eksport til Storbritannia er i hovedsak olje og gass, og vi forventer ikke at denne vil bli påvirket i vesentlig grad av brexit. Uten å kjenne detaljer i studien kan man anta at den ikke fullt ut tar høyde for profilen på norsk eksport, samt at vi har avtaler som vil sikre varehandelen også ved en eventuell hard brexit, sier Halvorsen.

Norges største eksportmarked

BI-professor Sitter mener også at norsk næringsliv burde være på vakt, og at et årlig tap på rundt 122 euro i verdiskapning per person verken er ubetydelig eller urealistisk.

I 2018 eksporterte Norge varer for 215,4 milliarder kroner til Storbritannia. Dette gjør øyriket til vårt største eksportmarked.

– Selv om det virker som om avtalen mellom Norge og Storbritannia gjør at vi unngår tollmurer, så blir det problemer med tjenesteområder og at britene ikke lenger blir omfattet av EU-standardene, sier han.

En hard brexit er forventet å koste EU-borgere 40 milliarder euro i året. Velferdstapet for britiske statsborgere er ventet å bli 57 milliarder euro. For britene medfører det et tap i verdiskaping per person på 873 euro i året, skriver avisen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse