Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 august 2019 20:46
Del på Facebook
NVEs forslag til en plan for hvor det kan bygges ut vindmølleanlegg i Norge øker konfliktene snarere enn å dempe dem, mener Utmarkskommunenes Sammenslutning. I sitt høringssvar ber organisasjonen om at hele planen skrotes. Illustrasjonsfoto av vindindustriparken på Hitra, sett fra Aure. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
NVEs forslag til en plan for hvor det kan bygges ut vindmølleanlegg i Norge øker konfliktene snarere enn å dempe dem, mener Utmarkskommunenes Sammenslutning. I sitt høringssvar ber organisasjonen om at hele planen skrotes. Illustrasjonsfoto av vindindustriparken på Hitra, sett fra Aure. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NVEs forslag til en nasjonal vindkraftplan må skrotes, mener de 97 kommunene i Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS).

Leder Hanne Alstrup Velure i USS mener dokumentet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), der 13 områder pekes ut som egnet for vindkraft på land, skjerper konfliktnivået.

Kommunene som berøres, er ikke hørt, påpeker Velure, som mener det ikke er gjort grundige nok vurderinger av miljø- og samfunnsinteressene i områdene.

– NVEs forslag inneholder ingen gode begrunnelser for behovet for en storstilt vindkraftutbygging på land i Norge, verken av klimapolitisk eller energipolitisk karakter. Med de store naturinngrepene som vil følge av vindkraftutbyggingen den nasjonale rammen legger til rette for, bidrar også det til et skjerpet konfliktnivå, sier Velure i en pressemelding.

Ikke om vindkraft generelt

Velure understreker overfor NTB at verken hun eller landsstyret i USS har uttalt noe om vindkraftutbygging generelt.

– Jeg vil presisere at når vi sier at forslaget til nasjonal ramme mangler gode begrunnelser for en storstilt utbygging, så går det på prosessen og behovet for en nasjonal rammeplan, sier Velure.

USS mener for øvrig at mangel på lokale skatteordninger for vindkraft er en årsak til at utbyggingene nå møter så mye motbør. Velure etterlyser skatteordninger for vindkraft som kommer vertskommunene til gode, sånn som skatt på vannkraft har gjort.

Solberg: Genuint i stuss

Statsminister Erna Solberg (H) har selv bidratt til å så tvil om NVEs ramme vil bli regjeringens politikk.

– Regjeringen har genuint vært i stuss på om vi trenger denne rammen. Dette skulle være konfliktreduserende. Målet var at vi skulle sortere vekk en del steder det ikke var aktuelt å bygge ut, og sitte igjen med steder hvor det var bra. Hvis det ikke blir konfliktreduserende, gir det litt lite verdi, sa Solberg under en pressekonferanse nylig i forbindelse med Enovas støtte til Equinors nye havvindanlegg.

Høringsfristen for NVEs ramme var opprinnelig satt til 1. august, men Olje- og energidepartementet har forlenget den til 1. oktober.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte