Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 oktober 2019 23:15
Del på Facebook
Helseminister Bent Høie (H) tar i et Facebook-innlegg lørdag kraftig oppgjør med stigmatisering og hetsing av homofile. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) tar i et Facebook-innlegg lørdag kraftig oppgjør med stigmatisering og hetsing av homofile. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg på Facebook tar helseminister Bent Høie (H) et kraftig oppgjør med nedrige kommentarer og hets mot homofile.

– I intervjuer jeg har gitt de siste 20 årene har jeg fortalt at jeg har opplevd lite eller ingen form for hets som åpen homofil politiker. Denne uken har endret på det, skriver han.

Helseministeren peker på flere ting han mener har lært ham at man ikke kan ta utviklingen for gitt, verken internasjonalt eller i Norge. Etter en NRK-sak om forebyggende behandling av hiv i Norge (PREP), har det kokt i kommentarfelt og leserbrevspalter, ifølge Høie.

I NRK-saken sa seksjonsoverlege Asha Hartgill ved Olafiaklinikken at det ikke alltid er lett å forsvare at kreftpasienter må betale egenandeler, mens PREP-brukerne, som er friske, slipper egenandel.

Les også: Flere menn tar hivmedisin

Nedrig

PREP-pillen har vært gratis for homofile menn siden 2017. I en rapport fra Olafiaklinikken kommer det fram at PREP har forhindret 80 nye tilfeller av hiv.

– Den harde tonen har blitt stadig hardere. Noen hevder dette er en oppfordring til homofile til å ha uforpliktende sex, skriver Høie om debatten om PREP-pillen.

– Noen mener at jeg som homofil statsråd bruker fellesskapets midler på at mine homofile venner skal kunne ha sex med hvem som helst og når som helst. Andre kommentarer er så nedrige at jeg ikke vil gjengi innholdet, fortsetter helseministeren.

– Veldig trist

Han utdyper overfor NTB at folk på Facebook med fullt navn har kommet med ren homohets, som har vært knyttet til hans legning.

– Det syns jeg er veldig trist. Jeg ser at noen av dem som har kommentert er i besteforeldrealder, og jeg blir bekymret for barnebarna deres, sier Høie.

Helseministeren opplyser at han ikke har tenkt å gå til politiet for å anmelde hetsen, men at han har valgt å være åpen og å skrive en artikkel for å få saken belyst.

– Som politiker må man tåle at folk er uenige og kritiske til politikken man står for, men slik stigmatisering og hets av homofile særlig knyttet opp mot hiv, kan bidra til at viruset sprer seg og at hivpositive gjemmer seg i skapet.

Tung uke

I innlegget tar Høie også opp valget i Polen tidligere denne uka, hvor det homofiendtlige Lov- og rettferdighetspartiet igjen ble valgets vinner, og han nevner onsdagens sak om skikjøreren Andreas Håtveit, som mener at homofile og ugifte ikke bør være instruktører og ledere på leirer for barn i regi av Kristen idrettskontakt (KRIK).

Helseministeren understreker samtidig at det finnes håp og peker på de mange pride-arrangementene i bygd og by det siste året.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse