Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 januar 2020 08:02
Del på Facebook
Venstre-leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik (t.v.) og Ola Elvestuen har alle gitt beskjed om at de søker gjenvalg på landsmøtet til våren, men fra partilagene er kravet om fornyelse tydelig. Valgkomiteen skal levere sin innstilling innen 6. mars. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik (t.v.) og Ola Elvestuen har alle gitt beskjed om at de søker gjenvalg på landsmøtet til våren, men fra partilagene er kravet om fornyelse tydelig. Valgkomiteen skal levere sin innstilling innen 6. mars. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres valgkomité har snaue to måneder på seg på å peke ut en ny ledertrio. En av kandidatene mener partiet i dag framstår som uklart og påtatt aggressivt.

– Vi har to–tre møter igjen. Jeg har sagt at vi går i en dvale fram til vi skal legge fram innstillingen 6. mars, sier valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen til NTB.

Med det understreker han at han ikke vil gi noen signaler om hva komiteen har snakket om så langt.

Men Thorbjørnsen forteller at de siste intervjuene med kandidater ble gjort like etter nyttår. I løpet av knappe to måneder skal selve innstillingen landes.

Valgkomiteen gikk bredt ut i fjor, besøkte lokallag og ba om innspill. Det resulterte i over 1.500 eposter med til sammen 360 forslag til de 27 vervene som skal bekles. I forslagene ligger et krav om fornyelse.

Likevel har både partileder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik sagt til valgkomiteen at de stiller til gjenvalg. Det samme gjelder resten av sentralstyret.

Nedslående meningsmålinger

Thorbjørnsen har innstendig bedt sine partifeller unngå spekulasjoner og utspill i mediene, for å skape mest mulig ro rundt det forestående ledervalget.

– Jeg har delvis fått ønsket oppfylt. Det er bra, men samtidig er det nedslående med meningsmålingene for tiden, medgir han.

TV2s januarmåling havner Venstre på 2,2 prosents oppslutning, en halvering fra valgresultatet i 2017. Grande ville blitt partiets eneste representant på Stortinget om målingen var et valg.

– Uforståelig retorikk

Blant dem som krever fornyelse, er Alfred Bjørlo, ordfører i nye Stad kommune og kåret til årets kommuneprofil av Kommunal Rapport i fjor. I et innlegg i Vårt Land tirsdag er han klar i talen:

– De fleste som ser partiet fra utsiden har problemer med å se en høyere himmel over Venstre. De ser et «hoppende ensaksparti» med uklar profil, teknisk og uforståelig politisk retorikk, vekselvis lojalitet og illojalitet mot egen regjering ut fra dagshumøret og en påtatt aggressiv tone mot partier som per i dag er nødhavn for mange som burde ha vært om bord i Venstre-skuta, skriver han.

Bjørlo har meldt valgkomiteen at han stiller seg til disposisjon og er nevnt som en kandidat til toppledelsen i partiet. Han er foreslått av blant annet Troms og Finnmark Venstre.

– Jeg skal ikke si at jeg, som en skarve distriktspsykopat, sitter på en «quick fix» til å gjenreise Venstre som en stor, liberal folkebevegelse over natta. Men jeg er overbevist om at det er mulig, skriver mannen som angivelig skal ha blitt omtalt som nettopp distriktspsykopat av partilederen.

Tydeligere distriktsprofil

Valgkomiteen har utarbeidet noen kriterier de jobber etter når de skal sette sammen sitt forslag til ny partiledelse, men Thorbjørnsen har ikke lyst til å dele dem.

– Da begynner mange å legge sammen én og én, sier han til NTB.

Det er likevel klart at mange i Venstre krever en tydeligere distriktsprofil og større geografisk bredde i toppen

Innspillene fra flere partilag er allerede kjent, noen av dem også offentlig bekreftet. Bergen Venstre, Venstrekvinnelaget og Unge Venstre vil alle ha Sveinung Rotevatn som ny partileder og Guri Melby som nestleder. Også studentlaget Liberale studenter har pekt på Rotevatn som ny leder.

Abid Raja er foreslått som partileder av Troms og Finnmark, som også har spilt inn fylkespolitiker Trine Noodt fra Alta og Bjørlo som aktuelle til nestlederverv.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø er spilt inn som kandidat til toppledelsen fra hjemfylket Rogaland.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse