fbpx
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
29 januar 2020 18:09
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Z EIxkx7x94Erna Solberg og Høyre går kraftig tilbake og ender opp på 16.2% på Sentios ekstraordinære måling uken etter regjeringskrisen. De to andre regjeringspartiene har også en markant nedgang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I en rykende fersk måling fra Sentio Research, viser at forrige ukes regjeringskrise har skapt et politisk jordskjelv.

I en ekstraordinær måling som er tatt opp i dagene etter Frps sin exit fra regjeringen leser man følgende av målingsresultatene:

 • Krisetall for de tre gjenværende regjeringspartiene: Høyre går tilbake til 16,2 prosent. Dette er det dårligste barometertallet for Høyre siden september 2009 (på målinger av Sentio). Høyre har på denne målingen et stort netto-tap til Frp. Samtidig har de lav lojalitet (58 prosent). I følge Sentio, ser det ut til at høyrevelgerne fra 2017 vil ha en tydelig blå profil på regjeringsprosjektet, samtidig som IS-kvinnesaken nok har påvirket. Samtidig må det påpekes at lekkasjen av velgere til Senterpartiet fortsetter også på denne målingen.
 • FrP gjør en svært god måling med 17,5 prosent. Det er åpenbart at de har tjent på å gå ut av regjering og å stå opp for det som er en viktig sak for partiet og deres velgere. Frp har høy lojalitet (82 prosent) og de forsyner seg som nevnt av tidligere Høyrevelgere.
 • Senterpartiet har også kraftig tilbakegang. Nedgangen skyldes lavere lojalitet, at de mobiliserer en lavere andel velgere som ikke stemte i 2017, og de henter færre velgere fra AP, H og FrP. Med alt som har skjedd de siste ukene har det vært vanskelig for SP å få oppmerksomhet om sine saker.
 • Rødt gjør tidens beste måling hos Sentio med 6,9 prosent. Partiet og Bjørnar Moxnes har jobbet godt i lang tid, men fremgangen kan også skyldes en polariseringseffekt den siste uken, når man tar i betraktning all oppmerksomheten FrP har fått.
 • Venstre går tilbake igjen og forrige ukes fremgang viser seg å være et blaff. De har nå fått mer innflytelse innad i regjering og bør ha bedre muligheter enn tidligere på å bli mer synlig.
 • KrF går litt fram, men endringen er ikke signifikant.
 • MDG fortsetter tilbakegangen. Endringen fra forrige måling er ikke signifikant, men 4,9 prosent er betydelig lavere enn snittet for de siste seks målinger som er 6,2 prosent . Dette viser at partiet må jobbe hardt skal de klare sperregrensen i 2021.
 • Kun marginale endringer for AP og SV.

Veien mot Stortingsvalget

Før Frp-exiten hadde «alle» tatt det for gitt at de rødgrønne kunne cruise inn til seier i 2021. Slik er det ikke nå lenger.  Mye av spenningen knyttet til valget i 2021 er hvilke parti skal danne regjering dersom Ap, Sp, SV, MDG og Rødt vinner valget.

Sentio har stilt  befolkningen nettopp dette spørsmålet og  Ap+Sp og en ren Ap-regjering er vinnerne.

SV og MDG er ikke så attraktive å ha med i regjeringen. Les rapporten fra Sentio i linken under.

pdfVeien mot Stortingsvalget - Sentio
Kilde og analyser: Sentio

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Ja, uten tvil, Romsdalsaksen er både klokest, sikrest, og det beste fremtidsrettede oversjøiske prosjektet for samtlige brukere, også utenom Molde, ...
Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske ...
Om du tenker på miljøet stemmer du selvfølgelig  ikke FRP . Fra FRP sitt partiprogram . lite overlatt til "folket" og ...
Om det er viktig i anleggsfasen er det tydeligvis totalt uinteressant med tanke på trafikken som skal gå på den ...
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 16 comments
 • Lars Svein Valderhaug 9 comments
 • Roy Gravdehaug 7 comments
 • Ronny Osvoll 6 comments
 • Rolf Erik Pedersen 5 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte