Annonse
Annonse

Z EIxkx7x94Erna Solberg og Høyre går kraftig tilbake og ender opp på 16.2% på Sentios ekstraordinære måling uken etter regjeringskrisen. De to andre regjeringspartiene har også en markant nedgang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I en rykende fersk måling fra Sentio Research, viser at forrige ukes regjeringskrise har skapt et politisk jordskjelv.

I en ekstraordinær måling som er tatt opp i dagene etter Frps sin exit fra regjeringen leser man følgende av målingsresultatene:

  • Krisetall for de tre gjenværende regjeringspartiene: Høyre går tilbake til 16,2 prosent. Dette er det dårligste barometertallet for Høyre siden september 2009 (på målinger av Sentio). Høyre har på denne målingen et stort netto-tap til Frp. Samtidig har de lav lojalitet (58 prosent). I følge Sentio, ser det ut til at høyrevelgerne fra 2017 vil ha en tydelig blå profil på regjeringsprosjektet, samtidig som IS-kvinnesaken nok har påvirket. Samtidig må det påpekes at lekkasjen av velgere til Senterpartiet fortsetter også på denne målingen.
  • FrP gjør en svært god måling med 17,5 prosent. Det er åpenbart at de har tjent på å gå ut av regjering og å stå opp for det som er en viktig sak for partiet og deres velgere. Frp har høy lojalitet (82 prosent) og de forsyner seg som nevnt av tidligere Høyrevelgere.
  • Senterpartiet har også kraftig tilbakegang. Nedgangen skyldes lavere lojalitet, at de mobiliserer en lavere andel velgere som ikke stemte i 2017, og de henter færre velgere fra AP, H og FrP. Med alt som har skjedd de siste ukene har det vært vanskelig for SP å få oppmerksomhet om sine saker.
  • Rødt gjør tidens beste måling hos Sentio med 6,9 prosent. Partiet og Bjørnar Moxnes har jobbet godt i lang tid, men fremgangen kan også skyldes en polariseringseffekt den siste uken, når man tar i betraktning all oppmerksomheten FrP har fått.
  • Venstre går tilbake igjen og forrige ukes fremgang viser seg å være et blaff. De har nå fått mer innflytelse innad i regjering og bør ha bedre muligheter enn tidligere på å bli mer synlig.
  • KrF går litt fram, men endringen er ikke signifikant.
  • MDG fortsetter tilbakegangen. Endringen fra forrige måling er ikke signifikant, men 4,9 prosent er betydelig lavere enn snittet for de siste seks målinger som er 6,2 prosent . Dette viser at partiet må jobbe hardt skal de klare sperregrensen i 2021.
  • Kun marginale endringer for AP og SV.

Veien mot Stortingsvalget

Før Frp-exiten hadde «alle» tatt det for gitt at de rødgrønne kunne cruise inn til seier i 2021. Slik er det ikke nå lenger.  Mye av spenningen knyttet til valget i 2021 er hvilke parti skal danne regjering dersom Ap, Sp, SV, MDG og Rødt vinner valget.

Sentio har stilt  befolkningen nettopp dette spørsmålet og  Ap+Sp og en ren Ap-regjering er vinnerne.

SV og MDG er ikke så attraktive å ha med i regjeringen. Les rapporten fra Sentio i linken under.

pdfVeien mot Stortingsvalget - Sentio
Kilde og analyser: Sentio

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte