Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
20 mars 2020 13:00
Del på Facebook
IKKE NOE MAS: Disse kan du bare beundre, og du trenger aldri frykte at de ringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IKKE NOE MAS: Disse kan du bare beundre, og du trenger aldri frykte at de ringer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mange har stappfulle loft og kjellere. Rydder du i dag, kan du kanskje gjøre butikk av de gamle tingene senere. «Loppisrotta» viser hvordan.

Med mye tid hjemme, som mange har i disse dager, kan en gjennomgang av loft og kjeller være en nyttig øvelse. Rydding og sortering kan gjøres nå, så er man klar for både bortkjøring og bruktsalg når koronakrisen letter.

Før Norge stengte ned, traff vi Christina Cappelen. Hun er lærer, men har bruktsalg via Instagram som en inntektsgivende hobby.

Full bil

I bagasjerommet på Cappelens bil kan man skimte en sabel med fire trestoler og en gammel løper som ser ut til å ha gjort jobben sin litt vel lenge. På toppen av det hele ligger en elefantstatue med ødelagt støttann.

– Jeg kommer aldri tomhendt hjem, smiler Cappelen, som legger tingene ut på Instagram-kontoen hun har kalt «Loppisrotta».

Hun lemper ut sakene med vante bevegelser og bærer alt opp til et stort loft. Der oppe bugner det av alskens gamle skatter, fra hjemmestrikkede hatter til skolekart fra 1960-tallet. Tingene er ryddig organisert, og på hver gjenstand henger det en prislapp.

I tillegg til det store loftet har «Loppisrotta» to rom i huset fylt med møbler, og i garasjen finner man også et utvalg retro-godsaker.

God butikk på kort tid

Den rare elefanten, som er det nyeste tilskuddet til samlingen, blir raskt satt på et lite bord og fotografert.

– Jo styggere det er, desto bedre selger det, ler Cappelen.

Det er snart to år siden hun opprettet kontoen «Loppisrotta» og lastet opp det første bildet – av et gammelt fotokamera i ekte vintagestil. Dette bildet var bare reklame for loppemarkedet hun holdt to ganger i året. Det var først for et års tid siden hun begynte å selge retromøbler rett fra kontoen, som siden da har vokst med over 250 bilder og 1100 følgere. Utvelgelsesprosessen er ganske tøff, mener Cappelen.

– Det som blir lagt ut på Instagram, er kremen. Jeg må bare kjenne etter om jeg elsker tingen nok. Dersom jeg gjør det, havner den på Instagram. Eller om jeg har følelsen av at det kommer til å selge, slik som dette bildet, sier hun og scroller nedover på kontoen til hun kommer til et bilde av kongefamilien i gullramme.

Hun fikk solgt bildet av kongefamilien samme kveld som hun lastet det opp på Instagram, og hadde to potensielle kjøpere i kø i tilfelle den første ikke møtte opp. Av over 250 ting hun har lagt ut, er det bare rundt ti som ikke er blitt solgt.

Organisert kaos

Cappelen mener det er viktig for å sette tydelige grenser for hva man eventuelt kan få beholde selv. Da hun merket at hun hadde litt for lyst på kongebildet, lagde hun like greit en streng, men enkel regel: Hun får ikke lov å beholde noe . Den regelen har hun klart å etterleve, kun med unntak for én uimotståelig gjenstand – en gammel, utstoppet rødrev.

Etter at hun satte solbriller på reven og ga den en sigarett i kjeften, var kjærligheten et faktum. Nå er reven fast inventar i et hjem der alt annet er til salgs.

– Nå er det bare blitt en sånn prinsippsak, selv om samboeren min hater den, ler Cappelen hjertelig.

Rev eller ei, den tekniske hjelpen i starten kan hun takke samboeren for.

– Jeg er teknisk inkompetent. Jeg er en 70-åring fanget i en 35-årig kropp, sier hun leende.

Samboeren hadde drevet en egen videokonto for matretter en stund og var litt mer erfaren når det kom til både emneknagger og bildefiltre som fungerte bra på Instagram – heldigvis for Christina.

Det formelle

Det er mange regler som skal følges for dem som ønsker å drive med brukt i en viss skala, enten de selger via nettet eller fysiske steder som butikker, torgboder og garasjer.

Først må man sende inn søknad om brukthandelbevilling. Skjemaet finnes på www.politiet.no. I driften må man forholde seg til gjeldende regelverk, som man finner i lov om handelsverksemd med brukte og kasserte ting, også kalt brukthandellova, og i forskrift om handelsverksemd med brukte eller kasserte ting mv. Det innebærer blant annet å føre skraphandlerbok, såkalt protokoll.

– Erfaringsmessig er det mest feil i tilknytning til bruk av, eller manglende bruk av, protokoll. Det kan medføre at man senere ikke får videreført sin neste søknad om brukthandel, eller muligens kan få et tilbakekall av den man har, forklarer avsnittsleder Kjersti Westerhus ved Forvaltningskontroll i Oslo politidistrikt.

Man må også sørge for å betale skatt av gevinsten.

– Skatteplikten inntrer når man kjøper inn varer for å selge dem videre, forklarer Ole Vincent Jebsen, seksjonssjef i divisjon brukerdialog i Skatteetaten.

40 i måneden

«Loppisrotta» har lært mye underveis, forteller hun.

– Det høres kanskje veldig digg ut å bare kjøre rundt og hente ting, men det er ganske mye mer arbeid enn det. Også når det kommer til reparering, fiksing og oppussing og sånn, sier hun.

Cappelen anslår at hun kjøper og selger rundt 40 ting i måneden. Hun får tak i dem på finn.no, lokale gjenbruksstasjoner og dødsbo noen ganger i året. De mest trendy møblene – som stort sett er alt av teak, pinnestoler og norsk design fra 50- og 60-tallet – forsvinner i en fei.

Skatteplikt ved bruktsalg

Skatten skal selvsagt betales, selv om «butikken» bare eksisterer på Finn, Instagram, blogger eller andre plattformer på nett. Og Skatteetaten følger med.

– Skatteetaten har fokus på omsetning som skjer via elektroniske plattformer, fastslår Ole Vincent Jebsen, seksjonssjef i divisjon brukerdialog i Skatteetaten.

– Basert på mottatt eller innhentet informasjon kan det være aktuelt å kontrollere om en skattepliktig har oppgitt alle skattepliktige inntekter på skattemeldingen. Skattekontoret har også adgang til å innhente opplysninger fra blant annet banker, til bruk i kontroll av den skattepliktige, sier han.

Kjøper for å selge?

Man betaler ikke skatt ved salg av innbo og løsøre som har vært brukt i ens egen private husholdning. Skatteplikten inntrer først dersom man kjøper varer med det formål å videreselge.

– Hvor mye kan man selge før man må skatte av det?

– Her gjelder det ingen beløpsgrenser, slik at det foreligger skatteplikt også for enkeltstående salg. Dersom kjøp og salg av varer får noe varighet og omfang og gir overskudd, kan dette være næringsvirksomhet. I så fall må selger også registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret når det er solgt varer for mer enn 50.000 kroner i løpet av en periode på 12 måneder, sier Jebsen.

Forutsatt at gevinsten ikke inngår i virksomhet, skattlegges inntekten som alminnelig inntekt med en skattesats på 22 prosent. For virksomhetsinntekt kan det gjelde høyere skattesatser. Skattepliktig inntekt utgjør normalt differansen mellom salgspris og kjøpspris på de solgte varene.

Spar på dokumentasjon

– Har dere noen gode tips og råd til hva mennesker som ønsker å starte med salg av varer gjennom for eksempel Instagram, bør tenke over?

– Det er viktig å vurdere om aktiviteten er næringsvirksomhet eller ikke. Dermed må det tas vare på dokumentasjon av kostnader og inntekter. I noen tilfeller er det nødvendig å foreta en vurdering over flere år for å avklare om det foreligger næringsvirksomhet. Dersom det foreligger næringsvirksomhet, kan man få godkjent inntil de fem foregående årene som oppstartsår for virksomheten. I så fall kan man få endret skattefastsettingen for disse årene, og få fradrag for de reelle oppstartskostnadene, sier Jebsen i Skatteetaten.

Flere Instagram-kontoer med retrosalg

  1. Tidstypisk (Oslo)
  2. Postera.no (Skien)
  3. Smaabrukt (Kvål, sør for Trondheim)
  4. Rettikjelleren (Bergen)
  5. Retrolykke kaffibar (Oslo, er også kombinert kafé og butikk)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse