Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
24 april 2020 13:00
Del på Facebook
I BØTTE: Poteter kan fint dyrkes i en vanlig bøtte, bare husk hull i bunnen for drenering. Foto: Shutterstock
I BØTTE: Poteter kan fint dyrkes i en vanlig bøtte, bare husk hull i bunnen for drenering. Foto: Shutterstock

Enten du har stor hage eller liten balkong, kan du få én potet til å bli middag for hele uka.

Koronakrisen har gitt temaet selvberging ny aktualitet. Vil du komme ett skritt nærmere å produsere din egen mat, kan det være smart å starte med rotfrukten som har vært redningen for fattigfolk i hundrevis av år, nemlig poteten.

– Poteter gir mye mat på lite plass. Én settepotet kan gi 20 poteter, så du trenger ikke mange kvadratmeterne før du kan dyrke nok poteter for hele vinteren, sier Margunn Ueland.

Hun har skrevet boka «Margunns kjøkkenhage – Fersk mat året rundt» og driver både blogg, Instagram- og Facebook-side under navnet Margunns kjøkkenhage. Her skriver hun om dyrking av bær, frukt, grønnsaker og blomster – og selvfølgelig om poteter.

Ueland mener poteten egner seg særlig godt for dem som vil prøve seg på kjøkkenhage for første gang, av flere grunner.

– Poteten er enkel å lykkes med, den blir spist, og den kan dessuten lagres over lengre tid.

Enkel metode

Potetdyrking i sin aller enkleste form er en perfekt aktivitet for barn.

– Du bare stikker en vanlig plantespade i jorda til du når skaftet, lirker opp jord til du har et hull som er stort nok, putter en potet nedi og fyller jord over, sier hun.

Men vil du prøve deg på potetdyrking, er det dessverre ikke bare å putte de skrukkete potetene du har liggende i kjøleskapet, i jorda.

– Du må kjøpe godkjente settepoteter. Hvis ikke kan potetene ha med seg sykdom, som i verste fall kan spre seg til bøndenes potetåkre, påpeker Ueland.

Er du av den utålmodige typen, kan det lønne seg å forgro potetene. Da legger du dem et lyst sted, helst litt kjøligere enn romtemperatur. Pass på at de ikke tørker ut – dusj dem eventuelt med litt vann. Etter noen uker vil de begynne å spire, og er klare for å settes i jorda. Forgroingen gjør at det tar langt kortere tid før den første potetplanten titter opp.

Sett før sankthans

Når potetene skal i jorda, er også noe du må ta stilling til. Den generelle regelen er at du bør vente til faren for frost er over. Ueland bor i Stavanger, og satte potetene allerede i slutten av mars.

– Jeg pleier å sette potetene i jorda fem uker før faren for frost er over. Potene skal jo ligge ca. 10 cm under bakken, så de første ukene gjør det ingenting med noen frostnetter, frosten vil ikke trenge ned til potetene, sier hun.

Med så tidlig setting har Ueland ferdige poteter i månedsskiftet juni/juli.

Vil du prøve deg på poteter i år, har du fremdeles god tid. Sankthans regnes som siste frist for å få potetene i jorda hvis du vil ha fullvoksne poteter før sesongen er over.

Ideelle vekstforhold

Som nevnt kan du bare putte en potet i jorda og håpe på det beste. Vil du gi potetene ideelle vekstvilkår derimot, bør du grave opp bedet slik at jorda er løs og steinfri. Tilfør også gjødsel i form av for eksempel kugjødselkompost. Grav en 7–10 cm dyp renne, og sett potetene med 20–30 cm avstand før du tar jord over.

– Når bladverket er over 10 cm høyt, må du hyppe. Det vil si at du drar jord opp rundt plantene, slik at de blir stående i en haug med jord. Hvis ikke vil de øverste potetene komme over jordskorpa. Når de blir utsatt for lys, blir de grønne og danner et giftstoff som vi ikke bør få i oss, forteller hun.

Ueland påpeker at det ikke må være jord man dekker potetene med, man kan også fylle på med annet organisk materiale som for eksempel halm eller gressklipp.

– Da er det enkelt å bare skyve laget av organisk materiale til side og plukke de øverste potetene. Det er nemlig de som blir ferdige først, forteller hun.

Potene trenger moderate mengder vann – heller mye og sjelden enn lite og ofte. Pass på at potetene ikke blir stående i vann, da kan de råtne.

Lettvint løsning

Ueland tipser om at det faktisk er mulig å lage en potetåker helt uten å grave. Da legger du et lag med fuktig avispapir rett på plenen. Så legger du potetene oppå, og et lag med organisk materiale som for eksempel kompost, gressklipp og løv på toppen.

– Potetene vil vokse gjennom avispapiret og gi en brukbar avling. Når potetene er høstet står du dessuten igjen med et bed med løs og fin jord som du kan plante andre ting i.

Poteter kan også dyrkes i potte på balkongen.

– Det finnes egne todelte potetpotter hvor du kan løfte ut innerpotten for å se hvordan potetene vokser, og høste de som er ferdige, forteller Ueland.

Høsting

Det tar rundt tre måneder fra potetene settes i jorda til du kan høste, litt avhengig av hvilken sort du har valgt.

– En tommelfingerregel er at når blomstringen er ferdig, kan du sjekke hva som foregår under jorda, tipser hun.

Der finner du forhåpentligvis belønningen for strevet.

– Helt ferske poteter du har dyrket selv, smaker langt bedre enn dem du finner i butikken! mener Ueland.

Dyrking i potte

Det er fullt mulig å dyrke poteter uten hage. Du får kjøpt både egne potetpotter, potettårn og sekker til å dyrke i. Du kan også bare bruke en vanlig stor bøtte, for eksempel en murerbøtte, og lage hull i bunnen for å sørge for drenering.

Slik gjør du:

  1. Fyll en tredel av potten med jord. Legg ned settepotetene. Tre poteter per 10 liter jord er passe mengde. Etterfyll med en tredel jord og vann godt.
  2. Potten bør helst stå i full sol, eventuelt i halvskygge.
  3. Etter hvert som planten vokser, fyller du gradvis på med jord til potten er full. Husk å ikke dekke bladene helt. Det er viktig å komprimere jorden rundt settepoteten, det vil gi mindre risiko for skurv (sopp som vokser på skallet).
  4. Den største utfordringen med å dyrke i potte er å sørge for god drenering, slik at potetene ikke har det for vått, samtidig som du passer på at de ikke får det for tørt. Jo større potte, desto bedre.

(Kilde: Felleskjøpet og Plukkselv.no)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse