Fra de høyeste fjell til de dypeste hav: Dette er dokumentarene som kompenserer for reisene du ikke kan ta selv.
Det er mye usikkerhet knyttet til ukene og månedene fremover, men etter alt å dømme blir det neppe noen feriereiser utenfor norskegrensen på en stund. Men fatt mot – for den som lengter etter å oppleve fjerne himmelstrøk og spennende kulturer, finnes det et hav av dokumentarer som kan tilfredsstille reisekløen. De beste av dem byr også på en innsikt i steder og kulturer man neppe hadde kommet tilbake med etter en to ukers ferietur.
– Det er ikke en god tid for de kinoaktuelle dokumentarene, dessverre, men heldigvis er det vanvittig mye bra titler tilgjengelig på nett, sier Eirin Gjørv, dokumentarfilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt.
Hun har selv regissert og co-produsert flere dokumentarfilmer, blant annet «Ørkenslottet», «Fra Barn til Borger» og «The Borneo Case».
– Noen av de mest spennende og lærerike reisene mine har foregått gjennom å se på dokumentarfilm, sier hun. – De gir meg tilgang på mennesker, landskap, tema og grupperinger jeg aldri hadde hatt muligheten til å oppleve på egen hånd.
Her hjemme er det mye bra dokumentarfilm å finne på TV-kanalene og Nettkino. Og strømmetjenester som Netflix, HBO, Youtube og Amazon tilbyr et nærmest utømmelig skattekammer av sterke dokumentarer, sier Gjørv, men spesielt fremhever hun den norske tjenesten filmbib.no.
– Her finner du et stort utvalg av norskproduserte dokumentarer og kortfilmer for alle aldre, og så lenge du har et nasjonalt lånekort, er hver eneste en av dem gratis, sier hun.
Åtte uforglemmelige dokumentarer som pirrer reiselysten
Mountain (2017)
En audiovisuell godbit for både hjerte og sjel, som tar seeren med til noen av klodens mest høytliggende og spektakulære fjellandskap. Denne 74 minutter lange Netflix-dokumentaren samler mer 2000 timer med opptak fra 15 land, som utforsker hva fjell betyr for mennesker, og hvorfor vi klatrer dem. Den rolige fortellerstemmen til skuespiller William Dafoe smelter perfekt sammen med den klassiske musikken, som inkluderer verk av Vivaldi og Beethoven.
Tilgjengelig på: Netflix
The Salt of the Earth (2014)
Denne sterke og tankevekkende dokumentaren forteller livshistorien til den brasilianske fotografen Sebastião Salgado. I løpet av en lang karriere fotograferte Salgado noen av menneskehetens mørkeste sider, før han senere i livet vendte kameralinsen mot planetens mest uberørte landskap og folkeslag. Dokumentaren er en fantastisk reise i Salgados bilder, miljøaktivisme og indre liv. Grunnet sterke bilder passer ikke dokumentaren for barn.
Tilgjengelig på: Amazon
No Word for Worry (2014)
I denne prisbelønte dokumentaren forteller regissør Runar Jarle Wiik historien om Moken-folket, en etnisk gruppe sjønomader i Sørøst-Asia, hvis eldgamle og tradisjonelle levesett står i fare for å forsvinne. Vi følger den unge mannen Hook, som bryter løs fra den lavtlønnede turistjobben i Thailand og reiser mot Myanmar i håp om å bygge en av Moken-folkets tradisjonelle båter. «No Word for Worry» er en vakker, rørende og tankevekkende dokumentar som utforsker det ofte problematiske møtet mellom urfolk og den moderne verden.
Tilgjengelig på: Filmbib.no (gratis med lånekort)
Around the World in 80 Days (1989)
Monty Python stjernen Michael Palin har lagd en rekke reisedokumentarer gjennom årene, mens hans ekspedisjon rundt jorden fra 1989 er fortsatt en av de mest minneverdige. Inspirert av Jules Vernes roman med samme navn reiser Palin kloden rundt på åtti dager uten å sette seg på et eneste fly. Underveis opplever han en rekke utfordringer og hindringer – uten et øyeblikk å miste sin humoristiske sans.
Tilgjengelig på: Dailymotion (gratis), sju episoder
Home (2009)
Den franske fotografen og miljøverneren Yann Arthus-Bertrand har i løpet av en lang karriere blitt verdenskjent gjennom sitt arbeid med luftfotografi. Dokumentaren “Home” samler opptak fra over 50 land, filmet over 18 måneder fra helikopter og luftballong. Her får vi et majestetisk, unikt og til tider urovekkende fugleperspektiv på planeten vår og på hvordan menneskeheten har satt sitt avtrykk på den.
Tilgjengelig på: Youtube (gratis), Amazon
Honeyland (2019)
Dokumentaren «Honeyland» - nominert til Oscar i flere kategorier – er en stille, vakker og til tider hjerteskjærende fortelling om en birøkter, Hatidze Muratova, som bor alene i Nord-Makedonia med sin gamle mor. Filmen følger Muratova i hennes hverdag som honningsanker i fjellheimen, på turer til hovedstaden Skopje og etter hvert i en konflikt med nyinnflyttede naboer. «Honeyland» er ikke bare en visuelt vakker fortelling om menneskers skjøre forhold til naturen, men portretterer også en hverdag og et levesett som i stor grad har forsvunnet i det moderne Europa.
Tilgjengelig på: SFanytime, Youtube, Amazon
The Dawn Wall (2017)
«The Dawn Wall» foregår i samme fjellside som den Oscar-vinnende og ultrapopulære klatredokumenateren «Free Solo» fra 2018. Her følger vi de to friklatrerne Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson på deres 19 dager lange bestigning av El Capitans «Dawn Wall» i Yosemite nasjonalpark, en kilometer lang vertikal vegg av blankpolert granitt. Dokumentaren er spekket med mektige og halsbrekkende naturbilder, og utforsker hva som driver de to vennene til å oppnå det umulige.
Tilgjengelig på: Netflix
Losing Sight of Shore (2017)
«Losing Sight of Shore» forteller historien om seks britiske kvinner – også kjent som «The Coxless Crew» – som ror en liten båt fra Australia til California, uten følgebåter eller støtte underveis. Underveis møtte teamet på ekstreme fysiske og mentale utfordringer (for eksempel i form av lammende sjøsyke, hyppig utstyrssvikt og øyeblikket da en av lagkameratene ble fortalt om onkelens død over satelittelefon), men ga aldri opp det mange betraktet som et umulig prosjekt. I tillegg til vakre bilder fra det åpne havet viser dokumentaren hva som kan oppnås gjennom samarbeid, tålmodighet og viljestyrke.
Tilgjengelig på: Netflix