Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
06 september 2023 13:00
Del på Facebook
PERFEKT KOMBINASJON: Til kraftig, godt stekt svinekjøtt er det nydelig med en frisk nektarin- og fetasalat. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PERFEKT KOMBINASJON: Til kraftig, godt stekt svinekjøtt er det nydelig med en frisk nektarin- og fetasalat. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nektariner og fetaost løfter de velkjente nakkekotelettene til nye høyder.

Svinenakke – enten den er hel eller skåret opp til nakkekoteletter – må være kjøttet som gir «best value for money». Det er relativt rimelig sammenlignet med andre kjøttprodukter, men har masse gode egenskaper: Det er mørt, smakfullt og passelig fett, og har ofte bein som gir ekstra smak til kjøttet eller kan brukes til kraft.

Annonse
Annonse

Til mange retter er dette kjøttet førstevalget. Vi marinerer det til grillen, steker det med masse hvitløk i pannen, skjærer det i biter til gode, kraftige gryteretter eller langtidsbaker det i god kraft til vi har folkefavoritten pulled pork.

I denne varianten skjærer jeg bort beina fra nakkekotelettene og sparer dem til en god kraft eller saus ved en annen anledning. Så steker jeg kotelettene på samme måte som biff, men passer selvsagt på at de blir gjennomstekte. Utenpå skal de være skikkelig karamelliserte og gylne.

Dette får man til ved å brune dem i olje uten at de blir brent, og deretter tilsette et lass hvitløksfedd og timian i pannen sammen med godt smør. Når smøret er brunt og skummende, øses det kjærlig over kotelettene til de er tilstrekkelig stekt i kjernen. Smøret og bruningen forsterker den gode kjøttsmaken. Ettersom nakkekoteletter har mye marmorert fett, skal det godt gjøres å steke dem for mye.

Til det kraftige, småfeite kjøttet er det deilig med noe friskt. Denne gangen falt valget på en nektarinsalat som er utrolig god alene, men som også kler de fleste typer kjøtt. Den er frisk, sprø, syrlig og salt – og superenkel å lage. Helst bør den blandes sammen idet du skal servere, fordi saltet i osten og syren i nektarinen ganske raskt vil gjøre grønnkålen vandig og slapp. Det beste er om du har alle ingrediensene ferdig snittet og oppmålt, og venter med å blande salaten til kjøttet er klart.

Når man steker nakkekoteletter på denne måten, får man verdens beste stekesjy, spesielt om man skviser i noen dråper sitronsaft til sist. Derfor pleier jeg egentlig aldri å servere noen annen saus til enn stekesjyen. Men om man vil avansere litt, er det veldig godt med en rask, kjølig og syrlig saus av rømme tilsmakt med salt, tabasko og hvitløk.

Nakkekoteletter med nektarinsalat og fetadressing

Ingredienser (2 personer)

2 nakkekoteletter
4 ss olivenolje
4 ss meierismør
8 fedd hvitløk
1 bunt timian
0,5 sitron
salt og pepper

---

Annonse
Annonse

2 nektariner
2 never grønnkål
0,5 rødløk
0,5 sitron
100 g fetaost
4 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
1 ss flytende honning
salt

Framgangsmåte

Skrap snittflatene på nakkekotelettene med baksiden av en kniv. Dette gjør vi for å skrape bort eventuelle rester som kan bli liggende når sagen på slakteriet skjærer gjennom beinet. Bruk så en liten kniv, og skjær forsiktig ut beinet med så lite svinn av rent kjøtt som mulig.

La biffene ligge 20 minutter på benken og temperere seg før steking.

I mellomtiden kan du kutte opp alt til salaten. Nektariner snittes i to, vri så de to halvpartene i hver sin retning, og løft ut steinen i midten. Legg nektarinen med snittflaten ned på skjærefjøla, og kutt den i tynne skiver.

Grønnkålen vaskes, den grove stilken fjernes, og bladene grovkuttes litt.

Rødløk snittes i tynne strimler.

Til fetadressingen knuses først fetaen i en bolle. Så tilsetter du olje, honning, sitron og eddik, og visper alt raskt sammen. Tilsett gjerne noen dråper vann, så dressingen blir litt tynnere og henger bedre rundt salaten.

Vend nektarin, grønnkål og rødløk i fetadressingen. Smak til med salt om nødvendig, men husk at osten er ganske salt i seg selv.

Nakkekotelettene saltes og pepres på begge sider. De brunes først hardt i en varm panne med olje, så tilsettes smør, timian og hvitløk. Stek videre til kotelettene er ferdig stekt i kjernen. La dem få hvile i 10 minutter før du skjærer dem i skiver og serverer med salat.

Ta vare på stekesjyen, som kan smakes til med litt frisk sitronsaft og serveres som saus.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse