Norske epler er verdens beste – la oss håpe det forblir sånn.
Her skal det handle om epler, men la meg først – som kokk og matspaltist – komme med en personlig liten tirade. For nå er det dessverre sånn her i landet at monopolisering har fått lov til å ødelegge for norsk landbruk fryktelig lenge. Det har riktignok vært noen lyspunkter de siste tjue årene, ettersom etterspørselen etter kortreist mat har gitt større bredde i utvalg og kvalitet, men i det store og hele er maktbalansen i verdikjeden altfor skjev.
Hva har dette med epler å gjøre? Mye! Norske epler er blant verdens beste råvarer. Vi har et ypperlig klima for epledyrking, og lange, stolte tradisjoner for å bruke epler av mange sorter som råvare. Men nå har Bama lansert to egne eplesorter – og siden de selv velger hvilke epler de vil kjøpe inn fra bøndene, tvinges disse i praksis til å starte produksjon av Bamas epler. Det vil føre til destruering av eksisterende trær, og Bama vil tjene penger i enda et ledd ettersom bøndene må betale lisensavgift for å dyrke Bamas to eplesorter.
Dette kapitalistiske grepet vil kanskje gi motiverende tall på kalkulatoren i Bamas økonomiavdeling. For alle andre betyr det at færre eplesorter dyrkes i Norge.
Enn så lenge er det flere tradisjonsrike sorter i salg. Og enda mange flere finnes i private hager, der det virkelig store utvalget av eplesorter vokser. Så skal du lage ukas rett, kjøp litt ulike norske epler i butikken, eller gå på epleslang hos naboen.
Pass på å nyte høstens norske epler i naturell tilstand også. Kombinasjonen av sprøhet og sødme, og av syre og sødme, er perfekt. Utenpå er de røde, gule og ofte litt flekkete – slik ekte epler skal se ut i dag, i morgen og aller helst for evig.
NB. Matspalten gir uttrykk for skribentens egen mening.
Smuldrepai med epler, is og karamell
Ingredienser (2 personer)
4 stk. utrydningstruede norske epler
1 kanelstang
2 ss meierismør
2 ss sukker
---
100 g hvetemel
100 g meierismør
50 g mandelmel eller lettkokte havregryn
80 g sukker
---
1 boks søtet kondensert melk
1 boks vanilje i
malt kanel
Framgangsmåte
Legg boksen med kondensert melk i en stor kjele med vann. Sett kjelen på medium varme. La boksen ligge i vannet som skal holdes rundt kokepunktet, uten å fosskoke, i cirka 3,5 time. Inne i boksen vil melkesukkeret da karamellisere seg. Når boksen er ferdig kokt, kjøles den ned i kaldt vann. Åpne lokket, og vips – ferdig karamell!
Skrell eplene, gjerne med en aspargesskreller som skreller veldig tynt. Del hvert eple i to, og dele hver halvpart i to igjen, så du få får fire fine båter. Skjær ut kjernehuset med en liten kniv. Ha smør og sukker i en liten kjele sammen med kanelstang, og varm opp til sukkeret har smeltet helt. Hell det så over i en ildfast form eller i en smurt kake- eller paiform. Legg på eplene, og bak dem i ovn på 200 grader i cirka 12–15 minutter.
Mens eplene baker, kan du blande sammen smuldredeigen. Riv smøret på et rivjern, og kna det for hånd sammen med hvetemel, sukker og mandelmel (eller havregryn) til du har en jevn og fast masse.
Ta ut formen med epler ut av ovnen, fjern kanelstangen, og fordel smuldrefyllet på toppen. Sett formen tilbake i ovnen, og bak den i cirka 25 minutter til smuldrepaien er gyllen og sprø på toppen.
La paien avkjøle seg på benken en times tid, før du serverer med vaniljeis tilsmakt med karamellen og et dryss kanel.