Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
01 november 2023 13:00
Del på Facebook
HUSMANNSKOST: Koker du en ertesuppe på svinekoke, har du god, mettende og rimelig middag i flere dager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HUSMANNSKOST: Koker du en ertesuppe på svinekoke, har du god, mettende og rimelig middag i flere dager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er ikke tilfeldig at husmannskosten overlever generasjon etter generasjon. Her får du en rimelig suppe som er full av smak og gode næringsstoffer.

Husmannskost gjør meg oppriktig glad. Tradisjonene holdes i hevd i hjemmene, der oppskrifter arves og velprøvde retter serveres til nye generasjoner. Å være med på denne hverdagslige kulturoverføringen er en hyggelig jobb for oss alle – og lønnen er dobbel: Man lærer etterkommerne noe nyttig, og man får gleden av å sette seg ned og spise matretter som med god grunn er blitt klassikere.

Annonse
Annonse

Ofte er tradisjonsrettene gode økonomiske valg. Det gjelder i høy grad for denne ertesuppa.

Tørkede gule erter er billig, men krever litt planlegging siden de må vannes ut. Om det ikke gjøres ordentlig, er risikoen for mageknip stor. Kanskje er det derfor dette praktiske produktet er altfor lite brukt? Ertene kan oppbevares tørre i årevis og er en god proteinkilde med lite kalorier. Du kan bruke dem til både supper, gryter og pureer. For å lage en puré er det bare å koke ertene møre i vann, kjøre dem i blander med litt smør og smake til med salt. Perfekt til et stykke stekt fisk eller kylling!

Ertesuppe kan selvsagt lages på grønnsakkraft, men her bruker vi en tradisjonsrik røykt svineknoke. En slik knoke er det mye mat i, så den gir virkelig gir valuta for pengene. Har du først kokt en ertesuppe på den, tåler suppa – som mye annen husmannskost – å stå mange dager i kjøleskapet. Ja, faktisk blir den enda bedre etter noen dager.

Du kan også lage en ekstra stor porsjon som du kjøler ned, før du fryser ned porsjoner i egnede beholdere. Slik vil suppa holde seg i månedsvis før den begynner å preges av lagring.

Personlig er jeg vant til å spise gul ertesuppe som tilbehør til pannekaker. Det er kanskje en av de beste kombinasjonene jeg vet om: Rik, varm, salt suppe ved siden av søte pannekaker fylt med blåbærsyltetøy og sprøtt bacon.

Vil du gjøre det enklere, kan du også bare servere flatbrød eller annet godt brød til suppa. Kokte poteter passer også veldig godt. Eller du kan droppe tilbehøret helt, og la ertesuppa skinne alene – bare toppet med det friske, grønne, aromatiske smøret som får smelte i den varme suppa.

Gul ertesuppe med rotfrukter og urtesmør

Ingredienser (2 personer)

2 dl tørkede gule erter
1 røykt svineknoke
2 gulrot
2 persillerot
0,5 liten kålrot
1 purreløk

---

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

1 bunt persille
0,5 pose vasket spinat
1 fedd hvitløk
6 ss smør

Framgangsmåte

Start aller helst kvelden før med å legge ertene i bløt i kaldt vann. Ertene eser veldig ut, så velg en stor bolle med plass til mye vann.

Legg den røkt svineknoken i en stor kjele, og hell på kaldt vann, cirka 3 liter, så det dekker godt. Kok knoken i 3 timer på lav varme til kjøttet slipper beinet.

Løft knoken ut av kraften, og la den få kjøle seg litt ned i romtemperatur.

Hell vannet av ertene, og legg dem over i kraften. Kok i cirka 40 minutter.

Vask og skrell grønnsakene, og kutt dem i grove terninger som has i gryta med ertene og kraften. Smak litt på kraften. Om den er for kraftig og salt på dette tidspunktet, juster med litt vann.

Plukk kjøttet av beinet, og del det i grove biter.

Når ertene og grønnsakene er møre, og suppa har begynt å tykne litt, legges kjøttet i. La det få trekke i 10 minutter.

Kjør sammen smør, spinat, persille og hvitløk i en morter eller kjøkkenmaskin til du har et jevnt og irrgrønt urtesmør.

Server suppa med et grønt smørøye og gjerne litt flatbrød ved siden av.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse