Annonse
NTB
Tema
NTB
08 november 2023 13:00
Del på Facebook
SMAKSSYMFONI: Tynne skiver søtpotet trekker til seg sopp- og fløtesmak, under et topplokk av ost og brødkrumme. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SMAKSSYMFONI: Tynne skiver søtpotet trekker til seg sopp- og fløtesmak, under et topplokk av ost og brødkrumme. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fløte og ost tryller med sopp og søtpotet. Resultatet blir en deilig og annerledes lasagne.

Søtpoteten har blitt en favorittgrønnsak i hjemmet. Med sin søte smak og fløyelsmyke tekstur treffer den blink hos både barn og voksne. Men til tross for navnet er den ingen potet. Roten tilhører vindelfamilien og har sitt opphav i Sør-Amerika.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Best blir søtpoteten når man baker den skikkelig lenge i ovnen til overflaten er nærmest brent. Den kraftige karamelliseringen gir et lett røykpreg, noe som gir søtpoteten litt mer egenart enn bare den søtlige smaken av rotfrukt. Om man i tillegg baker den med rikelige mengder frisk sitronsaft på toppen, som også får karamellisere seg, blir resultatet en nydelig balanse av sødme og syre.

Men i denne oppskriften skal søtpoteten få spille på litt andre strenger. Og basert på grønnsakens navnelogikk – at en «potet» som ikke er en potet likevel kan kalles potet – tenker jeg at en «lasagne» som ikke er en lasagne fint kan kalles lasagne.

Her fungerer skiver av søtpotet på samme måte som pastaplater i en tradisjonell lasagne. Akkurat som pastaplater holder søtpotetskivene på fasongen, samtidig som de suger til seg væske og smak. Når de tynne, møre skivene mettes med den kremete sausen og den umamirike soppsmaken, blir de delikate smaksbomber.

Soppsesongen er over de aller fleste steder nå. Men der snøen ikke har lagt seg, kan man fortsatt finne én og annen traktkantarell og svart trompetsopp. Begge er lett gjenkjennelige.

Når jeg velger meg sopp på butikken, går jeg ofte for aromasopp. Denne brune sjampinjongvarianten har litt mer trøkk og nøttesmak enn sin bleke fetter. Hvis aromasopp ikke er å oppdrive, fungerer selvsagt vanlig sjampinjong helt utmerket. Alternativer kan være portobello (som er en fullt utvokst aromasopp), østerssopp eller shiitake. Et praktisk alternativ kan være en pose frossen skogsoppblanding. Disse posene funker fint til gryter, supper og lignende. Og er du så heldig å ha egen forvellet fangst på lur i fryseren, er selvsagt denne lasagnen en ypperlig måte å nyte den på.

Lasagne med sopp og søtpotet

Ingredienser (2 personer)

1 søtpotet
1 liten bunt timian
3 fedd hvitløk
1 gul løk
12 aromasopp
1 beger matfløte
100 g lagret cheddar
6 ss pankomel eller brødkrumme/griljermel
salt og pepper

---

1 surdeigsbaguette
4 ss meierismør
2 fedd hvitløk
1 bunt bladpersille

Framgangsmåte

Skrell søtpoteten, og bruk en mandolin eller en god, skarp kniv for å skjære den i tynne skiver på cirka 0,5 cm.

Også løk, hvitløk og aromasopp kuttes i tynne skiver.

Legg først et lag med søtpotet i bunnen av en ildfast form. Topp med litt hvitløk, løk og soppskiver. Dryss over litt salt, nykvernet pepper og hakket timian.

Gjenta den lagvise prosessen til du er tom for grønnsaker. Slå på fløten, og topp det hele med ost og panko. Bak i ovn på 180 grader i cirka 45 minutter. Bruk en kniv for å sjekke at alle lagene er møre. La lasagnen hvile på benken i 20 minutter før servering.

Ha smør, hvitløk og persille i en krydderboks eller morter, og kjør det sammen til ett grønt, aromatisk smør.

Skjær baguetten i skiver, og fordel smøret på toppen. Bak skivene sprø i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Server dem til lasagnen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse