Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
20 desember 2023 13:00
Del på Facebook
LEKENDE LETT: Lett å lage, lett å spise – rødbetehummus med bakte rotgrønnsaker er en genial rett innimellom julas tunge måltider. Foto: Lise Åserud / NTB
LEKENDE LETT: Lett å lage, lett å spise – rødbetehummus med bakte rotgrønnsaker er en genial rett innimellom julas tunge måltider. Foto: Lise Åserud / NTB

Bryt rekken av tunge måltider med en sunn, lettlaget fargebombe!

Det blir ofte litt vel mye av den tunge, feite maten i jula. Da pleier et vegetarisk hvileskjær å være kjærkomment.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Når jeg lager vegetariske middager, er kikerter min absolutte «go to»-råvare. Kikertene er veldig anvendelige, metter godt, er gode på smak og har et høyt proteininnhold.

Den klassiske hummus er en populær kikertrett. Her skal vi nyte den i en rosa drakt, farget av rødbeter. Betene det gir en rik, jordlige og søtlig smak. Den vakre fargen kler et julepyntet spisebord.

I denne retten er hensikten å smøre et godt lag med hummus på blader av hjertesalat, og toppe med de søte, langtidsbakte rotgrønnsakene som er smakt til med aromatisk nøtteolje. Som mange av mine favorittretter spises også denne med hendene.

Retten kan du bruke som middag, forrett eller som en deilig kveldssnacks – perfekt hvis du på tross av marsipan og andre julegodter fortsatt er litt fysen.

Denne oppskriften egner seg også veldig godt når du skal lage tilbehør. Rødbetehummusen er ypperlig til kalkun, og kanskje enda bedre til den spenstige vintertorsken. Den eneste som da muligens mangler, er en god saus som kan binde smakene sammen.

Til fisken ville jeg gjort det såre enkelt, med klassisk sandefjordsmør. Eller du kan bruke nøtteoljen til en vinaigrette, sammen med finhakket sjalottløk, en skvett soyasaus, frisk sitronsaft og masse hakket persille.

Om du lager ekstra mye av hummusen, har du ypperlig pålegg til en ristet eller pannestekt brødskive – alene eller sammen med tynne skiver kald kalkun.

Rødbetehummus med karamelliserte rotgrønnsaker

Ingredienser (2 personer)

1 boks kokte kikerter
1 ts bakepulver
1 liten rødbete
2 hvitløksfedd
4 ss tahini (sesam paste)
3 ss olivenolje
0,5 sitron
salt
0,5 ts spisskummen
en klype kajennepepper

---

0,25 sellerirot
2 små gulrot
1 pastinakk
0,25 kålrot
litt olivenolje
0,5 sitron
salt og pepper

---

1 hjertesalat
4 ss valnøttolje (ev. olivenolje)

Framgangsmåte

Skyll kikertene godt i en sil. Kok så opp en kjele med vann, tilsett bakepulver, legg i kikertene og la dem få koke i 3 minutter. Bruk en frityrøse eller sil, og prøv å fjerne de «skallene» (det ytterste laget på kikertene) som flyter til toppen.

Sil vannet av kikertene, og legg dem tilbake i kjelen med nytt vann og en skrelt, grovkuttet rødbete. Når man koker rødbetene med bakepulver først, blir konsistensen mye mykere – en fordel når man senere skal kjøre dem i blender eller med stavmikser.

Når kikertene og rødbetene er helt møre, siles kokevannet av – men ta vare på litt av det! Legg kikertene og betene i en blende. Tilsett finhakket hvitløk, tahini, sitronsaft og krydder. Kjør massen til en fløyelsmyk hummus. Juster tykkelsen med kokevannet om den er for tykk. Smak til med salt.

Skrell alle rotgrønnsakene, og kutt dem i cirka like store terninger. Bland dem godt med olivenolje i en bolle, drypp over salt og sitronsaft. Spre grønnsakterningene på et brett med bakepapir. Bakes i ovn på 180 grader i cirka 40 minutter.

Legg en stor skje rødbetehummus på hver tallerken. Bruk baksiden på en skje til å lage en fordypning i midten. Fyll hullet med de karamelliserte grønnsakene. Drypp litt valnøttolje på toppen. Om du ikke har valnøttolje, kan du bruke olivenolje.

Kutt vekk bunnen på hjertesalaten. Skyll og tørk salatbladene, og server dem i en skål ved siden av, så kan gjestene selv fylle dem med rosa hummus.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse