Annonse
NTB
Tema
NTB
22 februar 2019 12:59
Del på Facebook
– DEN VIL JEG HA! Man slumper ikke tilfeldig over bøker på et lesebrett, sier Ingvill Størksen, som har hentet stigen til sønnen Mattias. FOTO: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– DEN VIL JEG HA! Man slumper ikke tilfeldig over bøker på et lesebrett, sier Ingvill Størksen, som har hentet stigen til sønnen Mattias. FOTO: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

For noen er det bøkene som avgjør hvordan hjemmet skal se ut.

– Først hadde vi et kartotek. Hver eneste bok ble registrert, med tittel, forfatter og andre detaljer. Da vi nådde rundt 2000 bøker ga vi opp, forteller Ingvill Størksen.

Familien på fire har bøker i alle rom. De samme bokhyllene går igjen i flere av dem. Det begynte med hyllene som sto på datterens rom. Først ble de flyttet inn i stua, så ble de utvidet og kopiert. Etter grundig måling og vurdering av hvilke bokformater familien hadde flest av, ble hylleplatene bestilt ferdig kappet og levert. Sluttmonteringen tok de selv.

Da familien senere fikk kjøpt naboleiligheten og kunne slå ut veggen mellom to stuer, ble to nye bokhyller et naturlig skille mellom rommene.

– Langbordet her kan plasseres slik at det går gjennom rommene, med bokhyllene som en praktisk stasjon for drikkevarer på midten, forteller Størksen.

Høyden på en litt langstrakt vinflaske ble et avgjørende mål.

Forteller om oss

Hva skal vi med bokhyller i digitalbøkenes tid? spør Ikea i anledning 40-årsjubileet til bokhyllen Billy. Møbelkjeden kommer selv med svaret, der de sammenligner bokhyller med hjemmesider eller digitale profiler som forteller noe om hvem vi er.

– Serviser, pyntegjenstander, kjøkkenutstyr og småting over sengen – vi har jo så mange ting i hjemmene våre, sier Gry Slettvoll, interiørarkitekt hos møbelforretningen Slettvoll. Hun er likevel overbevist om at bøker aldri vil gå av moten.

Og at bokhyllenes tid slett er ikke forbi.

– Folk er veldig glad i bokhyller, og mange vil ha dem integrert som et fast møbel i rommet. Bøker er jo så mangt; alt fra de bøkene som barna bruker når de gjør lekser ved kjøkkenbordet, til små tegne- og tellebøker for de minste, og ikke minst den gode boka du har ved sengen. Man kan godt ha bokhyller i alle rom, mener Slettvoll.

Det barna ser

Hos Ingvill Størksen bugner det. Det er hyller på barnerommene, på kjøkkenet, i stuene og i arbeidskroken, det er bøker under stuebordet, i stabler på soverommet og til og med i en liten nisje på badet.

– Hadde vi hatt alle bøkene våre på lesebrett, hadde aldri barna slumpet borti dem og begynt å bla, sier Størksen.

Akkurat det er avgjørende for de voksne. Bokgleden skal videre til neste generasjon. Romaner, tegneserier og rariteter fra ukjente miljøer blir ikke uten videre oppsøkt eller funnet på et nettbrett. En broket samling av litteratur hjemmefra gir grunnlag for familiens felles opplevelser og humor.

– Denne her for eksempel – «Julenissen» av Raymond Briggs. Den tar vi ut og leser i hele året!

Størksen ler. Selv har hun lest nok til å tørre å vise fram lettvekterne, men hun har fortsatt flere mursteiner som står urørt i hyllene.

– Det er ikke akkurat noe pensum i litteraturhistorie vi har her, men masse interessant og spennende, om for eksempel språk, historie og politikk. Skal vi reise til et nytt sted, skaffer vi oss bøker som har en eller annen forbindelse til det.

Boksalg

Da bøkene tok større plass enn hyllene tillot, begynte familien å lagre dem i kasser i boden. En gang rigget barna seg til på gaten og solgte bøker og kaffe. Alt fra kurdiske dikt til lettere romaner gikk unna som varmt hvetebrød.

Det hører likevel til unntakene at bøker blir kastet. Og ingen av dem blir gjemt bort fordi de ikke tar seg godt nok ut i hyllene.

– Det eneste må være bøker med en veldig kraftig neonfarge! Det bør det være en god grunn til at de har. Og så kan jeg bli litt irritert på dem som tyter langt ut av hyllen, sier Størksen.

Noen bøker stikker bokstavelig talt dypere enn andre, men alle skal med. Hyllemålene er valgt for å dekke de vanligste formatene – med litt ekstra margin. Bøker som ennå ikke har havnet i en kasse på lageret, kan i en mellomfase lures inn bak de andre i hyllen.

Rydd!

– Hvis man synes bøker gir et rotete inntrykk, kan man vel ganske enkelt begynne med å rydde litt, er interiørarkitekt Gry Slettvolls råd.

– La bøkene stå pent ved siden av hverandre, ikke la dem ligge i hauger eller på skrå. Putt duppetitter i bokser som passer. Når det er sagt, lar jeg ofte bøker ligge ute som et dekorativt element på bordet, slik man gjerne bruker det som kalles «coffee table»-bøker. Det er hyggelig. Om man lar et par-tre bøker ligge framme, får man i alle fall lest dem! Så kan man heller skifte dem ut etter en tid, sier Slettvoll.

Bokhyller kan gjøres mer eller mindre synlige alt etter hvilke farger og materialer man velger. Lyssetting spiller også en rolle. At bøkene gir hjemmet et lunere inntrykk, er verken Slettvoll eller Størksen i tvil om.

– De gir varme og dybde og god lyd i rommet. Og de kan godt lukte litt støv og kalveskinn, sier Ingvill Størksen, som aldri kunne levd uten å ha bøker i armlengdes avstand.

Familiens magiske mål

De høyeste hyllene hjemme hos Ingvill Størksen rommer A4-format og er plassert nederst på veggen. Lenger oppe på veggen er står hyllene tettere. Over dørkarmene, i tegneseriehyllen og i utstikkerne mellom rommene er det egne størrelser, tilpasset behov for blant annet flasker og pyntegjenstander. Kartlegg dine egne idealmål, eller la deg inspirere av disse:

Standardstørrelse 1:

Høyde 26 cm
Dybde 22 cm
Bredde 67 cm

Standardstørrelse 2:

Høyde 31 cm
Dybde 22 cm
Bredde 67 cm

Snekkerens råd

Vil du ha en bokhylle som passer bare til ditt hjem?

– Tegn i vei, og ikke være redd for å komme med ideene selv, sier Kenneth Rockers, daglig leder for Østre snekkeri i Oslo. Han har bygget møbler basert på tegninger fra femåringer, men minner samtidig om at det ikke er alle drømmer som kan gå i oppfyllelse.

  • Skreddersydde løsninger koster rundt ti ganger så mye som Ikea-hyller. Velg med omhu!
  • Hyller uten synlig fundament og synlige knekter (flytende hyller) egner seg dårlig for tunge bøker, dersom de ikke skrus fast i en betongvegg eller står i en nisje.
  • Vegger, gulv, tak og hjørner er aldri rette. Skal du finne mål selv, må du alltid beregne litt mindre mål enn det det ser ut til å være plass til. Snekkeren fyller ut med foringer der det eventuelt blir noen millimeter eller centimeter til overs.
  • Ta høyde for at ventiler, strømuttak og andre forhold i rommet kan påvirke hvordan hyllen skal bli, og hvor den skal plasseres.
  • Ikke legg opp til for lange strekk. 80 cm er grensen for det vanlige materialet MDF (et treprodukt av fiber), mens 100 cm er absolutt maks, mener Rockers.
  • Vil du ha rom med store hyller som strekker seg helt opp til taket? Bibliotekstige på skinne langs hyllene er stilig, men det kan også bli dyrt, og det krever mye plass både på gulvet og på hyllene. Mange skrinlegger ideen etter hvert.
  • Vær tålmodig! Bestilling av materialer, tilpasning og produksjon tar tid.

(Kilde: Kenneth Rockers)

Interiørarkitektens tips

  • Liten plass? Ha en enkel hylle helt oppunder taket, gjerne en som løper gjennom flere rom.
  • Avslutt gjerne bokhyllen et lite stykke før den når taket. Har du plass, gjør det hele rommet luftigere.
  • Bokhyller helt opp? Det kan trekke taket ned og gi inntrykk av at du har mindre plass. Til gjengjeld blir det faktisk bedre plass til bøkene.
  • Rotete inntrykk? Rydd i bøkene, da vel! Vitrineskap er også lov. Eller skyvedører, for å skjule noen av bøkene. Eller er det kanskje TV-en som virker rotete og skal skjules, når det kommer til stykket?

(Kilde: Gry Slettvoll)

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse