Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
23 februar 2019 20:59
Del på Facebook
MEKTIG: Over nasjonalparken Death Valley I California finner man en av de minst lysforurensede stjernehimlene i USA. Men husk å gi øynene dine minst 30 minutters pause fra hvitt eller gult lys når mørket faller på. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix /
MEKTIG: Over nasjonalparken Death Valley I California finner man en av de minst lysforurensede stjernehimlene i USA. Men husk å gi øynene dine minst 30 minutters pause fra hvitt eller gult lys når mørket faller på. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix /

Gjør din neste reise til en kosmisk begivenhet.

«Hvis stjernene skulle vises én natt hvert tusende år, hvordan ville vel ikke mennesker elske og bevare, i mange generasjoner, dette minnet om Guds by! Men hver kveld kommer disse skjønnhetens utsendinger fram, og lyser opp universet med sine formanende smil.»

Disse ordene skrev den amerikanske filosofen og forfatteren Ralph Waldo Emerson (1803–1882) i essayet «Nature» fra 1836. Nesten 200 år senere lever de fleste av oss på steder hvor elektrisk lysforurensning drukner ut det meste av stjerner på nattehimmelen. Men fremdeles finnes det plasser på jorden der du kan få en krystallklar utsikt til evigheten.

Klart under krigen

Siste gang stjernehimmelen lå uforstyrret over norske byer var i krigsårene på 1940-tallet, da tyskerne innførte «blending» (lysforbud) for å hindre allierte bombeangrep. Håkon Dahle – forsker ved institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo (UiO) – forteller at den kosmiske utsikten vår ble betydelig redusert da lysene ble slått på igjen etter de fem mørke årene.

– I disse dager er det nok mange som vokser opp uten å ha sett hvor spektakulær en uspolert stjernehimmel kan være. Hadde flere vært klar over hva man går glipp av, ville nok lysforurensning vært et større samtaleemne enn det er i dag, sier han.

Et mektig perspektiv

Ved siden av stjernenes fravær er det i tillegg en rekke kosmiske hendelser – blant annet stjerneskudd og nordlys – man som oftest går glipp av i tettbefolkede områder.

– Stjerneskudd, for eksempel, er et vanligere fenomen enn mange tror. Du kan forvente å se rundt 20 av dem i timen på en klar himmel. Da jeg tok doktorgraden min på Hawaii, telte jeg i løpet av en natt mer enn 600 av dem på tre timer, forteller forskeren.

Både stjerneskudd og nordlys er uforglemmelige syn, men den største opplevelsen lysforurensningen spolerer, sier Dahle, er det mektige perspektivet på vår egen galakse.

– Fordi Melkeveien er en flat, diskosformet skive, kan vi under de rette forholdene se et silkeaktig slør av lys som strekker seg over hele nattehimmelen. Spesielt imponerende er det om du observerer det fra den sørlige halvkulen og innover mot kjernen av galaksen, hvor konsentrasjonen av stjerner er tettest.

– Verdt en egen reise

Fra Australias outback til Hawaiis vulkaner til våre egne nasjonalparker: Over hele verden finnes det steder der du kan oppleve en uforstyrret nattehimmel. Selv fremhever Dahle Atacama-ørkenen i Chile som en personlig favoritt.

– Her i det knusktørre ørkenklimaet har du det som kan beskrives som en helt naturlig nattehimmel, altså ingen merkbar lysforstyrrelse av noe slag. Her kan lyset fra Melkeveien være så sterkt at det kaster skygge på bakken bak deg. Det er da du innser at nattehimmelen i utgangspunktet ikke er mørk, sier han.

Du trenger ikke avansert teknologi for å studere stjernene. Med det blotte øyet – og kanskje en helt vanlig håndkikkert – kan du se langt forbi vårt eget kosmiske nabolag. Hvis du får øye på nabogalaksen vår Andromeda, for eksempel, kan du reflektere over at lyset har reist i drøyt 2,5 millioner år for å nå deg.

– Å se opp på en klar nattehimmel gir oss et fantastisk perspektiv på vår egen plass i universet. Slike opplevelser er verdt en reise i seg selv, sier Dahle.

Fem gode steder å oppleve stjernehimmelen

Mouna Kea, Hawaii
Mouna Kea (4207 m.o.h) – en inaktiv vulkan på Hawaiis største øy – har lenge tjent som et av verdens fremste sentre for astronomiske observasjoner. 13 teleskoper fra 11 land er bygget over skydekket, der et tørt og stabilt klima sørger for optimale forhold. Du kan unngå høydesyke ved å leie bil og kjøre på asfaltert vei til 2900 meter, der forholdene er like gode som på toppen.

Death Valley, California
Nattehimmelen over Death Valley Nasjonalpark er blant de minst lysforurensede i USA, til tross for å ligge knappe to timers kjøretur fra Las Vegas. Ubehebe-krateret og Badwater Basin er kjent som to av de beste stedene for astronomiske opplevelser i Death Valley.

Atacama ørkenen, Chile
En av de tørreste og mest høytliggende ørkenene på kloden er også et av de beste kosmiske utsiktspunktene. Stjernehimmelen her er sjelden blokkert av skyer eller lysforurensning, og er et velegnet sted å beundre Melkeveiens lysbånd. De guidede astronomiturene som arrangeres fra småbyen San Pedro de Atacama, har et spesielt godt rykte.

La Palma og Tenerife
De som kun assosierer Kanariøyene med charterturisme, har trolig ikke kommet seg opp i høyden på kveldstid, da du kan oppleve en av Europas mest uforstyrrede nattehimler. Særlig berømt er Roque de los Muchacho-observatoriet på La Palma og Teide-observatoriet på Tenerife. Begge tilbyr omvisninger for publikum gjennom året.

Pic du Midi, Frankrike
Pic du Midi ligger spektakulært til i Pyreneene, fjellkjeden som danner en naturlig grense mellom Spania og Frankrike. På toppen – som enkelt kan nås med taubane fra La Mongie – finner du et av kontinentets mest berømte observatorier, bygget i 1870, som også tilbyr omvisninger og et eget planetarium/museum for reisende. Området er også populært for skisport.

Noen enkle tips for stjernekikking

  • Det er viktig å gi nattesynet ditt tid til å justere seg. La det gå minst en halvtime i mørket mens du tar deg fri fra alt hvitt eller gult lys.
  • Invester i en lommelykt med rødfilter. Rødt lys er mindre belastende for øynene enn gult eller hvitt lys, og øker evnen din til å se stjernene på nattehimmelen.
  • Du trenger ikke dyre teleskoper for å studere stjernene. Du kommer veldig langt med en helt vanlig kikkert. Det er også overraskende mye – både i og utenfor vår egen galakse – som kan sees med det blotte øye.
  • Det finnes en rekke astronomi-apper som kan berike opplevelsen din av en klar stjernehimmel. Apper som Skyview (Android og IOS) Nightsky (IOS) og Skysafari (Android og IOS) bruker kameraet på telefonen din til å vise alt fra stjernebilder til satellitter på himmelen. Disse appene kan brukes med rødt lys for å skåne nattesynet ditt.
  • De klareste stjernehimlene opplever du når månen befinner seg under horisonten hele natten (også kjent som nymåne).

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse