Annonse
NTB
Tema
NTB
28 juni 2019 14:00
Del på Facebook
INNEN REKKEVIDDE: Mange drømmer om å besøke Pura Ulun Danu Bratan-tempelet på Bali. Det lave prisnivået på Bali gjør det mulig å realisere feriedrømmen. FOTO: Dmitry Tkachenko Photo / Shutterstock / NTB scanpix
INNEN REKKEVIDDE: Mange drømmer om å besøke Pura Ulun Danu Bratan-tempelet på Bali. Det lave prisnivået på Bali gjør det mulig å realisere feriedrømmen. FOTO: Dmitry Tkachenko Photo / Shutterstock / NTB scanpix

Å oppfylle drømmen om det tropiske ferieparadiset behøver ikke koste skjorta.

Bali er et reisemål på manges ønskeliste, og det er lett å forstå hvorfor. Det indonesiske øyparadiset byr på utallige opplevelser – alt fra endeløse strender med blendende vakre solnedganger til spirituelle tilbud og frodige risterrasser. Det lave prisnivået gjør dessuten Bali til et budsjettvennlig reisemål der du kan realisere feriedrømmen uten at det svir for mye i lommeboken.

– Bali-turen ble en uforglemmelig opplevelse, sier Stina Knudsen (24). Hun var utvekslingsstudent i Australia skoleåret 2017/2018. På vei hjem til Norge stoppet hun på Bali for to uker med backpacking. Der kunne hun leve godt på tur uten å pådra seg økonomiske bekymringer.

Bali er en destinasjon som passer de aller fleste – såfremt du liker sol og varme. Her finner den eventyrlystne aktiviteter nok til å seg gående, mens strandløven kan slappe av med en avkjølt kokosnøtt i tropeheten.

– Alt er mulig på Bali, sier Jeff Parks, reiseekspert i reiseutstyrsbutikken Nomaden i Oslo. Han var selv på øya i oktober. – Du får oppleve mye til liten pris.

På tropeøya kan du oppleve surfing, yoga, meditasjon, fotturer, deilig mat og yrende natteliv. Deler av Bali er preget av turisme, og det florerer av hyggelige kafeer, hippe barer og veganske spisesteder. Andre områder er fremdeles ganske uberørte, med den lokale balinesiske sjarmen i god behold.

«Midtlivskrisenes høyborg»

Bali har mange unike steder verdt et besøk, men for å finne ferieroen kan det lønne seg å ikke farte for mye rundt.

– Velg heller to-tre steder du vil se ordentlig, sier Stina Knudsen. – Jeg møtte flere backpackere som dro til et nytt sted hver dag, og de sa det bare ble stressende.

Knudsen valgte å dra til fjellandsbyen Ubud, Balis kulturelle sentrum, som dessuten er omgitt av en trolsk regnskog. I Ubud er stemningen avslappet og nedpå, det bugner av kafeer og spisesteder – og om du er interessert i yoga, har du ankommet riktig sted.

Ubud ble satt på kartet som «midtlivskrisenes høyborg» gjennom boka og filmen Eat Pray Love – sistnevnte med Julia Roberts i hovedrollen.

– Filmen har vært med på å gjøre Bali til et enda mer populært reisemål, sier Jeff Parks.

Ubud er også et utmerket sted å ha som base for forskjellige utflukter. Balis beskjedne størrelse gjør at du kan få krysset av flere opplevelser på listen din på én dag.

– Vi leide privatsjåfør og betalte 2–300 kroner dagen, forteller Knudsen. Slik fikk hun kombinert en tur til de spektakulære Tengallalang-risterrassene med å dra innom både et fossefall og en kaffeplantasje.

Vibrerende surfelandsby

Da Susanne Helland (26) tok seg to ukers aleneferie i mars, dro hun til Ubud og Canggu for å oppleve to ulike sider ved øya. I Canggu var hun daglig på stranden, gikk lange turer og nøt god mat.

– Bali er et paradis for veganere og vegetarianere. Utvalget er enormt, forteller Helland, som selv er vegetarianer.

Canggu er Balis svar på Brooklyn – hipt, kult og kulturelt. Etter at australske surfere først la sin elsk på stedet, har Canggu blitt et travelt sted hvor alle slags turister møtes.

– Canggu er et upretensiøst og mer avslappet sted enn nabobyene Kota og Seminyak, sier Helland.

Strendene i Canggu er ikke av den kritthvite sorten, og med kraftige understrømmer er de ikke særlig badevennlige – men om du er glad i å leke deg med brett i bølgene, vil du utvilsomt trives godt. Ellers kan du ta en dagstur til Uluwatu, hvor det er tett mellom badestrendene – for eksempel perlen Padang Padang Beach, også den kjent fra filmen Eat Pray Love .

For landkrabber bugner Canggu av fancy kafeer, klesbutikker, spisesteder og klubber. Utesteder som Old Man’s, Pretty Poison og Deus Ex Machina er særlig populære blant unge.

– Jeg følte meg aldri utrygg på Bali, sier Helland om å reise alene. – Alle er så hjelpsomme, vennlige og åpne.

Trivdes på hostell

Litt avhengig av hvordan du velger å bo, er 500 kroner dagen et greit estimert budsjett for et behagelig opphold på øya. Soveplass på hostell kan du imidlertid få helt ned i 50-kronerssjiktet.

– Vi var spontane og booket rom dagen før ankomst. Man finner alltid et rimelig sted å sove, sier Stina Knudsen og tilføyer at hun utelukkende var fornøyd med hostellene hun endte opp på. Særlig trivdes hun på Puri Garden Hotel & Hostel i Ubud.

– Folk på hostell er utrolig sosiale! Det er mange som reiser alene, og det er veldig lett å bli kjent med folk, forteller Knudsen. Hun hadde selskap av en venninne på turen, men de ble raskt kjent med flere de dannet reisefølge med for resten av oppholdet.

Susanne Hellum bodde også på Puri Garden under dagene i Ubud. – Personlig hadde jeg ikke behov for å møte nye mennesker hele tiden, men man kommer automatisk i snakk med folk, både med de lokale og med andre reisende.

I Canggu leide Helland en villaleilighet gjennom Airbnb, noe hun varmt anbefaler – både for lommeboken og fasilitetenes skyld. Knudsen gjorde det samme da hun og reisefølget på fire slo til med en villa med privat basseng i Seminyak før hjemreisen til Norge. Hver av dem betalte det samme for villaleien som de ville gjort på hostell.

Dyre turistfeller

Selv om Bali er budsjettvennlig, er det tett mellom fristelsene også. Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt, eksempelvis hvis du lar deg lokke av en overpriset turistattraksjon.

– Styr unna huskeparkene, råder Stina Knudsen og sikter til utsiktspunktene der det er montert opp gigantiske husker – særlig forlokkende for turisten på jakt etter det perfekte Instagram-bildet. – Vi betalte 400 kroner for å komme inn og sto flere timer i kø for å ta bilde. Det var det ikke verdt.

Knudsen anbefaler å sette opp et budsjettforslag og holde deg til det så godt det lar seg gjøre – så slipper du å få hakeslepp av saldoen din mot slutten av oppholdet.

– Pruting bør du også øve deg på, tilføyer hun. Sjåførene som kjører uten taksameter vil ofte gi deg en langt høyere pris enn om du forhandler litt med dem.

Stina og Susannes beste Bali-opplevelser

  • Topptur til det vulkanske fjellet Mount Batur
  • Vanntempelet Pura Tirta Empul
  • Risterrassene Tegallalang
  • Forestilling med tradisjonell balinesisk dans
  • Kaffesmaking
  • Ubud Monkey Forest, et tempelområde med 700 aper

Reisefakta, Bali

  • Språk: Indonesisk (offisielt språk) og balinesisk.
  • Tidsforskjell: +6 timer.
  • Fly: Reisen fra Oslo til Denpasar krever minst én mellomlanding og tar minimum 16 timer. Tur-/returbilletter koster vanligvis fra rundt 5500 kroner og oppover.
  • Valuta: Indonesiske Rupiah (IDR). 100.000 rupiah tilsvarer omtrent 60 norske kroner.
  • Bankkort og minibanker: Minibanker er lette å oppdrive i større byer som Ubud og Canggu. Dobbeltsjekk alltid om minibanken aksepterer utenlandske bankkort.
  • Sikkerhet: Bali regnes som en av de tryggeste destinasjonene å reise til, selv når du reiser alene. Pass deg likevel i trafikken, særlig hvis du leier scooter. Velg drosje med mindre du er en veldig sikker sjåfør – det er alltid billigere enn en sykehusregning.
  • Høysesong: På Bali er det godt og varmt året rundt. Perioden mai-oktober er den «tørre sesongen», som går for å være den beste tiden å besøke øya på. Da trenger du ikke bekymre deg for de intense, men kortvarige, regnskurene. Ulempen er at turistene er flere, hotellene fullere og flybillettene dyrere i høysesongen.
  • Strøm: Indonesia bruker 220V de fleste steder. Støpslene har stort sett to runde stifter, som i Norge.
  • Vann: Kjøp flaskevann, og ikke drikk fra springen. Mange turister opplever å få «bali belly» under oppholdet (magesjau), så unngå urent vann og mat som ikke er vasket.

Tips til Bali-turisten

Last ned appen GO-JEK! En Uber-lignende tjeneste hvor du får tak i både scooter og konvensjonell drosje. Gjennom appen kan du også bestille hjemlevering av mat samt tjenester som rengjøring, frisør og manikyr – for å nevne noe.

Hoteller og hosteller kan bestilles på kort varsel, men planlegg i god tid hvis du vil reise i høysesongen. Et tips til billige hosteller er hostelworld.com.

Airbnb er også et alternativ mange benytter seg av. Du får leid private villaer og leiligheter til helt ned i 250 kroner natten.

Terima kasih! Å kunne takke på indonesisk blir godt mottatt. Du signaliserer det samme ved å legge håndflatene mot hverandre og nikke.

Lei en scooter. Den ekte Bali-følelsen får du ved å leie scooter. Det koster mellom 30 og 50 kroner dagen. Hvis du ikke er komfortabel med å kjøre selv, kan du bruke GO-JEK -appen.

Blue Bird er taximerket som går for å være tryggest for turister. Sjåførene forstår stort sett godt engelsk, og de bruker taksameter, så du slipper å bli svindlet eller å måtte prute på prisen.

Cash is king. Ha alltid med deg et knippe 10.000- og 100.000-sedler for daglige utgifter. De mer vestlige restaurantene og butikkene tar imot kortbetaling, men for å handle på markedene eller spise på de lokale warung -restaurantene trenger du kontanter.

Lyst på en manikyr , pedikyr eller kanskje en solid massasje? På omtrent hvert gatehjørne finner du studioer som tilbyr én times valgfri massasje for rundt 50 kroner.

Surf's up! På stranden får du leid surfebrett til mellom 30 og 50 kroner dagen. En surfeleksjon med instruktør koster om lag 200.000 rupiah (under 150 norske kroner).

Ubud-markedet er et av de beste shoppingstedene på øya, med mye lokalt håndverk. Ofte kan du prute deg ned til under halvparten av prisen forhandlerne tilbyr.

Budsjettvennlig mat og drikke

Det balinesiske kjøkkenet er i seg selv verdt turen. Prøv lokale retter som nasi goreng (stekt ris), mie goreng (nudler), satay-retter, martabak -pannekaker og nudelsupper. Lokal mat og gatemat får du for 10 kroner. Og du snubler ofte over buffeter hvor du kan forsyne deg uhemmet for 30 kroner. Hold utkikk etter warung ene – lokale restauranter med billige priser og mat fra hele det indonesiske øyriket. Mer vestlige restauranter kan også være rimelige, og Bali har flust med brunsjsteder og veganske kafeer. For mellom 150 og 200 kroner dagen kan du spise og drikke godt.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse