Det er fortsatt mange grunner til å velge et kamera over smarttelefonen. Men før du blakker deg på nytt fotoutstyr, sjekk bruktmarkedet. Der er det heftige summer å spare!
Fotografi har lenge vært kjent som en kostbar hobby. Drar du til fotobutikken på utkikk etter det nyeste utstyret, skal det gjerne ikke mer enn et kamera, et par linser og en fotosekk til før du går ut igjen titusenvis av kroner fattigere.
Men når det gjelder fotoutstyr i 2019, er ikke det nyeste nødvendigvis det beste.
En primitiv begynnelse
Digital kamerateknologi har en overraskende lang historie. Allerede i 1988 slapp det japanske selskapet Fujifilm verdens første heldigitale kamera på markedet. Med sine knappe 2 megapiksler og «revolusjonerende» minnekort-teknologi kunne FUJIX DS-1P lagre fem til ti bilder på én og samme tid, langt under hva du ville fått med en tradisjonell filmrull.
Fra sin primitive begynnelse vokste den digitale teknologien støtt og stadig, til høydeåret 2010, da svimlende 121 millioner kameraer ble shippet globalt. Men det kanskje største gjennombruddet for moderne fotografi kom allerede to år tidligere, da Apple lanserte sin første versjon av iPhone. Plutselig hadde du tilgang på et kamera hvor enn du befant deg, og fikk ikke minst muligheten til å dele bildene dine kjapt og enkelt på sosiale medier.
I disse dager kommer selv billige smarttelefoner med avanserte kamerafunksjoner. Er det da noe poeng å ta bilder med «tradisjonelt» fotoutstyr? Absolutt, sier redaktør for bøker og digitale medier i magasinet Fotografi, Pål Otnes, og spesielt om du velger modeller og linser med noen år på baken.
– Det finnes nesten ingen «dårlige» kameraer lengre, sier han. – Og selv om de nyeste utgavene har blitt ekstremt sofistikerte, gjør ikke dette de eldre modellene avleggs. For alle som er opptatt av fotografi og fotoutstyr, er det fantastisk hvor mye bra som nå ligger ute på bruktmarkedet.
Større kontroll
Det er flere fordeler ved å bruke et dedikert kamera, sier redaktøren. Fordelene inkluder lengre batterilevetid enn på smarttelefonen, muligheten til å eksperimentere med ulike linser og potensielt bedre værbestandighet – for å nevne noen.
– Moderne telefonkameraer har etter hvert blitt svært avanserte, men bruker fremdeles bildesensorer som er veldig små. Dette gjør det vanskelig å isolere det du fotograferer ved å skape fine og slørete bakgrunner. Nå klarer en del moderne mobiltelefoner å simulere dette, men ofte ser man at det er gjort med en digital effekt. Du har også bedre muligheter for å etterbehandle bildefilene tatt med en større sensor, ved å for eksempel beskjære bildet nærmere og hente flere detaljer fra skygger.
Særlig for dem som ønsker å videreutvikle fotoferdighetene, gir et eget kamera deg større kontroll over det endelige resultatet, sier Otnes.
– Bruker du en mobiltelefon til å ta bilder, er det vanlig at veldig mange avgjørelser tas for deg. Med et kamera kan man friere leke seg med fotografiets grunnprinsipper, som for eksempel blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-verdi. Ved å forstå samspillet mellom disse elementene vil du fortere utvikle en sjette sans for ulike situasjoner og lysforhold, og samtidig se en del kreative muligheter som du kanskje ikke hadde tenkt på ellers.
En bransjerapport fra februar 2019 fastslår at salget av kameraer har stupt globalt med hele 84 prosent siden 2010. Men betyr det at interessen for foto minker?
– Tvert imot, sier Otnes. – Interessen for foto er fremdeles stor, kanskje større enn noensinne, men mye av behovet til folk flest dekkes inn av smarttelefoner. Det er kanskje lett å avfeie dedikerte kameraer som avleggs i Instagrams tidsalder, men veldig mange av de fineste bildene du ser der, har blitt tatt med et ordentlig kamera, behandlet med et redigeringsprogram og lastet opp senere, sier han.
Stupte i pris
På Facebook, finn.no og foto.no finner man et enormt utvalg av brukt kamerautstyr over hele Norge. En av administratorene for den største utstyrsgruppen på førstnevnte side («fotoutstyr: kjøp, salg og bytte», som i skrivende stund har i underkant av 9000 medlemmer) – er fotograf Caroline Omlid.
– Kameraer og linser går heldigvis ikke ut på dato på samme måte som en del annen teknologi, sier hun. – Selv kjøpte jeg meg et nytt Canon-kamera i 2009 til rundt 25.000 kr. Da jeg begynte som pressefotograf tre år senere, skaffet jeg en tilsvarende kamerahus som backup, men da et brukt eksemplar for bare 6000 kr. Dette er et kamera jeg bruker fortsatt, og det er akkurat like bra som for ti år siden, sier hun.
Hun bekrefter at bruktmarkedet er en gullgruve for gunstige kamerakjøp, ikke bare med tanke på pris, men også tilstanden på utstyret.
– Mange kjøper seg nytt fotoutstyr for å fotografere barn, brylluper og hverdagsliv, men ender opp med å bruke det mindre enn de hadde forestilt seg. Man får derfor kjøpt mye utstyr av høy kvalitet som fremstår som veldig lite brukt.
Pål Otnes sier seg enig, og fremhever en annen fordel ved å kjøpe brukt og eldre utstyr som er spesielt gjeldende for ikke-profesjonelle fotografer: De nyeste kameramodellene i 2019 har bildesensorer med ekstremt høy oppløsning, men denne kvaliteten kan også ha en bakside.
– Med så høy kvalitet på bildefilene trengs det jo veldig mye lagringsplass etter hvert. I tillegg må du ha oppgradert programvare tilgjengelig, og datakraft nok til å behandle dem, for ikke å snakke om linser som er skarpe nok til å holde følge med de avanserte sensorene. Dette får med andre ord en dominoeffekt på lommeboka. Og med mindre du skal fotografere profesjonelt eller printe bildene i stort format, er det rett og slett lite poeng med å eie det nyeste og beste. Da holder det langt med et pent brukt kamera som er noen år gammelt, og som sannsynligvis vil vare i mange år til, sier han.
Noen røverkjøp på brukte kameraer med utskiftbar optikk i 2019 (priser oppgitt for eksemplarer i gjennomsnittlig god til svært pen stand)
Speilrefleks
Nikon D800 – Veiledende pris i 2012: 23.450 kr. Bruktpris i 2019: 5000–7000 kr
Nikon D600 – Veiledende pris i 2012: 17.000 kr. Bruktpris i 2019: 3000–5000 kr
Nikon D7100 – Veiledende pris i 2013: 9300 kr. Bruktpris i 2019: 2500–3500 kr
Canon 7D – Veiledende pris i 2009: 13.500 kr. Bruktpris i 2019: 2750–4000 kr
Canon 5D MII – Veiledende pris i 2012: 25.000 kr. Bruktpris i 2019: 4000–6000 kr
Speilløse modeller
Fujifilm XT1 – Veiledende pris i 2014: 10.500 kr. Bruktpris i 2019: 2500–3000 kr
Fujifilm X-T10 – Veiledende pris i 2013: 6300 kr. Bruktpris i 2019:
Sony A7 – Veiledende pris i 2013: 13.200 kr. Bruktpris i 2019: 3500–4500 kr
Sony A6000 – Veiledende pris i 2014: 7500 kr. Bruktpris i 2019: 2500–3500 kr
Olympus OM-D E-M1: Veiledende pris i 2013: 13.000 kr. Bruktpris i 2019: 35004500 kr
Kilde: Prisjakt
Tre ting du bør se etter når du kjøper deg brukt kamerautstyr
Antall eksponeringer: Som med kilometertelleren på en bil kan du finne ut hvor mange bilder kameraet du er interessert i har tatt. Denne informasjonen kan du etterspørre fra selger om det ikke er oppgitt i annonse.
Slitasje: En del av de profesjonelle modellene med noen år på baken, har gjerne blitt hardt brukt. Kosmetisk slitasje trenger ikke ha noen påvirkning på kameraets funksjon, men vil ha en del å si med tanke på fremtidig bruktpris.
Sensor: Om mulig, be selger om å ta et bilde mot en lys overflate eller gjør dette selv når kameraet skal inspiseres. Ser du flere flekker er det støv eller smuss på sensoren, kan det innebære en rens på verksted. Dette er som regel uproblematisk, men kan bety en ekstrakostnad.