Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
07 februar 2020 14:00
Del på Facebook
MINNE FOR LIVET: Noen ferieminner varer lengre enn andre. Tandemhopp tilbys mange steder, blant annet i Interlaken i Sveits. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
MINNE FOR LIVET: Noen ferieminner varer lengre enn andre. Tandemhopp tilbys mange steder, blant annet i Interlaken i Sveits. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Sjekk ut Norges og resten av Europas mest adrenalinfylte reiseopplevelser!

Mange er litt mette på strender, uteliv, storby og shopping – og klare for noe mer spennende. Det viser seg i tallene for aktivitetsferier, som har hatt en eventyrlig vekst i de siste årene, med hele 22 prosent fra 2012 til 2019, ifølge ATTA (Adventure Travel Trade Association).

For et naturbasert reisemål som Norge er trenden tydelig. Kjetil Kriken – festivalsjef på Ekstremsportveko, den største årlige festivalen av sitt slag i verden – beskriver Norge som en adrenalindestinasjon i særklasse.

– Norge har blitt verdenskjent for sine naturskjønne ekstremsportarenaer, sier han.

For folk flest

Hvert år tiltrekker den ukelange ekstremsport-festivalen i Voss seg mer enn 25.000 besøkende, 1500 utøvere og 800 frivillige. Men det er langt fra bare våghalser som valfarter til Hordaland i siste halvdel av juni.

– Majoriteten av de besøkende på Ekstremsportveko er faktisk helt vanlige folk, sier Kriken.

Ved siden av konkurransene kan man som gjest bryne seg på alt fra fallskjermhopping og paragliding til «mildere» ekstremsporter som rafting, elvekajakk, klatring og vindtunnel. Kriken sier ekstremsport for lengst har blitt omfavnet av flere enn de unge og vågale.

– Da jeg tok over som festivalsjef i 2018, ble jeg overrasket over hvor mange barnefamilier som la ferien hit. De uttrykte et ønske om å få mer ut av fridagene sine enn bare strandliv og storby. Den trenden var allerede godt i gang da, og den har bare blitt større siden. Det er veldig gøy å se, sier han.

Hvordan forklarer du utviklingen?

– Jeg tror blant annet sosiale medier og forbedret kamerateknologi har gjort mye, særlig fordi ekstremsport og actionfylte aktiviteter har blitt lettere å både se og produsere. I tillegg har utstyret for ekstremsport blitt mye tryggere og mer tilgjengelig for folk flest.

Naturskjønne lekeplasser

Norge er bare én av mange arenaer for ekstremsport i Europa. Kriken, som oppgir mountain biking og skisport som sine største sportslidenskaper, har personlig prøvd seg på flere av dem.

– Det finnes en rekke eksempler på fantastiske ekstremsportarenaer, men personlig ville jeg anbefalt Interlaken i Sveits, som har vært et adrenalinorientert pilegrimsmål i lang tid.

Det samme gjelder Chamonix i Frankrike, sier han, en klassiker i ekstremsportmiljøet sommer som vinter. Men det finnes også en rekke eksempler på «skjulte skatter».

– Madeira har vært i vinden de siste årene, og har utviklet seg fra en klassisk feriedestinasjon til en lekeplass for alt fra sykling til paragliding og juving. En annen del av Europa som mange har til gode å oppdage, er Balkan-landene og Kroatia, der det blant annet er fantastiske muligheter for elvepadling, paragliding, sykling og kiting, sier han.

Av mer urbane strøk anbefaler Kriken byene Innsbruck i Østerrike (sykling, paragliding, kiting, strikkhopp og juving) og Barcelona i Spania (kiting og surfing, men også diverse luftsporter som fallskjerm, klatring og strikkhopp). Personlig, derimot, foretrekker Kriken å holde seg til mer åpne omgivelser.

– Det er kombinasjonen av adrenalin og naturskjønne landskap som skaper de største ekstremsport-opplevelsene, sier han.

5 fantastiske adrenalinopplevelser i Europa

Åre Sykkelpark (Åre, Sverige)
En av Skandinavias største og mest anerkjente lekegrinder for terrengsykling ligger på Åre, og byr på 34 sykkelstier fordelt over 50 kilometer. Kanskje den største attraksjonen her er løypenes mangfold av vanskelighetsgrader – sju grønne, åtte blå, ni røde og åtte svarte. Her er det med andre ord få behov for terreng-, downhill- og enduro-sykling som ikke dekkes. Er du i begynnersjiktet, er det også mulighet for både leie av utstyr og kurs med instruktør.

På nett: www.aresweden.com/en/are-bike-park/, www.areguiderna.se, www.arebikes.se

Englenes flyging (Basilicata, Italia)
Il Volo dell’Angelo – også kjent som The Angel Flight – er en 1500 meter lang taubane mellom de eldgamle landsbyene Castelmezzano og Pietrapertosa i Italias Basilicata-region. Ikke bare er dette en av Europas høyeste taubaner, hvor du flyr som Supermann 1020 meter over bakken, men også kanskje den mest halsbrekkende transportmetoden som finnes på kontinentet. Billetten inkluderer to turer, fram og tilbake mellom landsbyene, og starter på budsjettvennlige 350 kr.

På nett: www.volodellangelo.com

Fallskjermhopping fra helikopter (Interlaken, Sveits)
Skal du prøve fallskjermhopping for første gang, hvorfor ikke gjøre det i en av Europas mest berømte «drop-soner»? Etter avgang med helikopter har du ti minutter til å beundre landskapet i den mektige Lütschental-dalen før 4000 høydemeter er nådd. Deretter, idet du og instruktøren tar det uforglemmelige steget fremover, følger 45 sekunder med uhemmet adrenalintilførsel. På 1500 meter åpner fallskjermen seg, og du får en behagelig tur mot bakken. Fra cirka 4000 kr per tandemhopp.

På nett: www.skydiveinterlaken.ch, www.helicopterskydive.com

Rafting i Åsengjuvet (Sjoa, Norge)
Elven Sjoa kjent er kjent som et av rafting-mekkaene i Europa, og Åsengjuvet står som juvelen i kronen. Forvent deg et adrenalinrush av de helt sjeldne idet du takler 18 kilometer med skummende stryk, omgitt av stupbratte klippekanter. Strekningen er så utfordrende at den krever tidligere erfaring med rafting. Om du er i begynnersjiktet, byr andre deler av Sjoa på langt mildere inngangspunkter, for eksempel Golfstrømmen, Høystakkene og Bye-Bye Baby. Fra 1290 kr per person.

På nett: www.raftingsjoa.no, www.sjoarafting.no, www.sjoaraftingsenter.no

Verzasca-hoppet (Ticino, Sveits)
Å hoppe fra demningen som ble foreviget i filmen GoldenEye (1995) gir deg ikke bare rett til å skryte av å ha gjort det ikoniske James-Bond stuntet til virkelighet. Du kan også krysse av for å ha gjennomført et av Europas høyeste strikkhopp. Til forskjell fra kortere hopp gir 220 meter deg mer enn nok tid til virkelig å kjenne følelsen av å være i fritt fall. Fra 1800 kr per hopp.

På nett: www.trekking.ch/bungy

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse