Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
U.S. postage frimerke med skipet "Restauration" utstedt til ære for feiringen av 100 års-jubileet for norsk immigrering. By US Post Office - US Post Office, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9992583
U.S. postage frimerke med skipet "Restauration" utstedt til ære for feiringen av 100 års-jubileet for norsk immigrering. By US Post Office - US Post Office, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9992583

1825: Seilskuta «Restauration» la til kai i New York med 53 norske immigranter om bord. Datoen for nordmennenes ankomst ble senere valgt til minnedag for de første europeerne som slo seg ned i Nord-Amerika. «Leiv Eiriksson Day» ble først feiret i Wisconsin i 1930, og vedtatt som nasjonal minnedag av Kongressen i 1964. Ideen om at norske vikinger hadde kommet først til Den nye verden hadde hatt en særlig ivrig talsmann i norskamerikaneren Rasmus B. Anderson, som med boka «America Not Discovered by Columbus» (1874) bidro sterkt til Leiv Eirikssons status som «oppdageren» av Amerika. Andersons foreldre hadde selv vært blant de første norske immigrantene som kom til USA i 1820-årene.

1974: Den tyske industrimannen Oskar Schindler døde i Niedersachsen, 66 år gammel. Schindler hadde meldt seg inn i nazipartiet i 1939, men blitt overbevist antinazist etter å ha vært vitne til massakrene i den jødiske gettoen i Kraków i 1942. I løpet av krigen skal han ha reddet livene til 1200 jødiske arbeidere ved å ansette dem i fabrikkene sine, under henvisning til at de var viktige for krigsinnsatsen. Ved krigens slutt hadde han brukt opp hele formuen sin på bestikkelser av det nazistiske byråkratiet. Han emigrerte til Argentina i 1949 og forsøkte seg blant annet som hønseoppdretter, men vendte pengelens tilbake til Vest-Tyskland i 1958. De siste årene av sitt liv levde han til dels på donasjoner fra såkalte Schindler-jøder. Oskar Schindler ble kjent for en hel verden gjennom Steven Spielbergs film «Schindlers liste» (1993), basert på romanen «Schindlers ark» (1982) av australieren Thomas Keneally. Schindler er gravlagt i Jerusalem.

1986: Andrew Lloyd Webbers musikal «The Phantom of the Opera» hadde premiere i London. Historien var basert på franskmannen Gaston Leroux’ skrekkroman fra 1911. Musikalen fikk strålende kritikker, men førte også til søksmål fra arvingene til operakomponisten Giacomo Puccini. Saksøkerne mente Lloyd Webber hadde stjålet melodien til nummeret «Music of the Night» fra Puccinis opera «La fanciulla del West» (1910). Striden ble til sist bilagt utenfor rettssalen, og det er ikke kjent om Lloyd Webber måtte punge ut med kompensasjon til Puccini-familien, og eventuelt hvor mye. «The Phantom of the Opera» er det stykket som har gått tredje lengst i Londons West End gjennom alle tider, bare slått av «Les Misérables» og Agatha Christies «Musefellen». Musikalen er også den suverent lengstlevende forestillingen i Broadways historie.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse