fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 november 2020 02:00
Maleri av den danske astronomen Ole Rømer. Foto: Wikipedia Commons
Maleri av den danske astronomen Ole Rømer. Foto: Wikipedia Commons

1672: Den danske astronomen Ole Rømer ble den første til å beregne lysets hastighet. Tidligere hadde det vært en utbredt antakelse at lysets hastighet var uendelig, og at lyset dermed enten «var der» eller «ikke var der». Rømer gjorde sin oppdagelse ved å studere formørkelser av Io, en av Jupiters måner. Dansken fant at tiden mellom hver formørkelse varte lenger enn ventet når jorden flyttet seg lenger unna Jupiter, og tilsvarende kortere når avstanden var mindre. Av dette sluttet han at lyset selv måtte bruke en viss tid på sin reise gjennom rommet. Rømer beregnet lysets hastighet til omkring 212.000 kilometer i sekundet. I dag er lyshastigheten definert til ca. 300.000 km/s.

1974: 21 mennesker omkom og 182 ble skadd i bombeeksplosjoner på to puber i Birmingham. Året etter ble seks nordirske katolikker dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepet. Retten fant det bevist at de seks hadde gjennomført aksjonen på oppdrag fra IRA. Mennene, som fikk oppnavnet «The Birmingham six», hevdet hardnakket at de var uskyldige og at politiet i Birmingham hadde fabrikkert bevisene mot dem. Etter en lang kamp mot rettsvesenet fikk mennene til sist saken sin opp for den britiske appelldomstolen, som endte med å erklære den opprinnelige dommen over dem som «usikker og utilfredsstillende». De seks ble løslatt i 1991 etter 16 år bak murene. Etter løslatelsen ble mennene tilkjent store billighetserstatninger.

1975: Queen ga ut albumet «A Night at the Opera». Innspillingen av den komplekse plata hadde foregått i sju ulike studioer, og var historiens dyreste plateinnspilling til da. Til gjengjeld skulle den selge i seks millioner eksemplarer og få status som bandets hovedverk. Tre uker før utgivelsen hadde britene sluppet singelen «Bohemian Rapsody», en komposisjon som vokalist og låtskriver Freddy Mercury skal ha syslet med helt siden 1960-årene. Plateselskapets folk skal opprinnelig ha ment at sangen (med en spilletid på nesten seks minutter) var for lang til å bli en hit, og derfor egnet seg dårlig som singel. «Bohemian Rapsody» er ifølge Wikipedia den tredje mest solgte singelen i Storbritannia gjennom alle tider.

(©NTB)

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte