Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1825: Thomas Bowdler døde i Wales. Bowdler var utdannet lege, men huskes fremfor alt for sitt utrettelige arbeid med å sensurere litterære klassikere. Sammen med søsteren Harriet ga han i 1808 ut «The Familiy Shakespeare», en samling Shakespeare-verker som var «vasket» for alle tilløp til bannskap, blasfemi, seksuelle referanser og annet som etter Bowdler-søsknenes mening var upassende som familielesning. Ikke bare ord, men hele skikkelser (som den prostituerte Doll Tearsheet i «Henry IV») kunne bli ofret på tekkelighetens alter. Utgavene ble svært populære, og en utvidet versjon kom ut i 1818. Bowdler-navnet har siden gått inn i språket som et uttrykk for prippenhet. Ordet «bowdlerisation» er i dag en betegnelse på moralsk hvitvasking av kunstneriske uttrykk.

1876: Henrik Ibsens «Peer Gynt» ble uroppført på Christiania Theater, med musikk av Edvard Grieg. Henrik Klausen spilte rollen som Peer. Ibsen hadde skrevet verket som et lesedrama i 1867 og mente opprinnelig at det ikke egnet seg for scenen. Stykket er løselig basert på eventyrmotiver og sagnstoff fra norsk folketro. Selve Peer Gynt-skikkelsen var inspirert av sagnene om en reinjeger i Gudbrandsdalen som var kjent for sine vidløftige jakthistorier. «Hans navn er ennu godt kjent blant almuen der oppe», skrev Ibsen om ham i et brev til sin forlegger. Figuren nevnes også i Asbjørnsens huldre-eventyr. Forestillingen på Christiania Theater ble en stor suksess, og teatret satte opp stykket i alt 87 ganger mellom 1876 og 1893.

2022: Russland invaderte Ukraina. I ukene forut for invasjonen hadde Russland samlet 190.000 soldater og store mengder militært materiell tett ved Ukrainas grenser. Likevel avviste president Putin kategorisk at en invasjon var forestående. I morgentimene 24. februar angrep de russiske styrkene Ukraina fra russisk og belarusisk territorium, samt fra de russiskokkuperte områdene på Krim. Samme dag erklærte president Putin i en TV-overført tale at han hadde gitt ordre til en «militær spesialoperasjon» i Ukraina, med sikte på å «demilitarisere» og «denazifisere» landet. Den russiske invasjonen av Ukraina har utløst den største flyktningkrisen i Europa siden 2. verdenskrig. Ved utgangen av januar 2023 hadde 38.000 ukrainske flyktninger søkt om asyl i Norge, ifølge NRK.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse