Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1918: En av tidenes verste sportskatastrofer inntraff på veddeløpsbanen Happy Valley Racecourse i Hongkong. Galopp var blitt en populær sport i Hongkong under det britiske kolonistyret, og det var ventet at det årlige derbyet i Happy Valley ville trekke mange tilskuere. En provisorisk hovedtribune var derfor reist ved banen. På løpenes andre dag kollapset deler av tribunen under vekten av folkemengden. Matboder med åpne ildsteder ble slått over ende, og en eksplosiv brann bredte seg over hele tribuneanlegget. 614 mennesker omkom. I sportssammenheng overgås dødstallet bare av de to raskatastrofene som rammet Circus Maximus, Romas hippodrom, i antikken. 13.000 skal ha mistet livet i den verste av dem.

1924: Rettssaken mot Adolf Hitler begynte i München. Hitler var tiltalt for å ha ledet et nasjonalsosialistisk kuppforsøk i Bayern, det såkalte Ølkjellerkuppet, i november året før. Den fremtidige føreren brukte taletiden i rettssalen til å propagandere for sine politiske ideer, og ble flittig sitert i den bayerske pressen. 1. april ble han idømt en fengselsstraff på fem år og overført til Landsberg fengsel i det sørvestre Bayern. Bak murene ble Hitler ansett som en mønsterfange. Fengselsdirektør Otto Leybold noterte om beboeren i celle nummer sju at han «alltid var fornuftig, nøysom, beskjeden og høflig mot alle, især mot fengselets ansatte». Hitler ble løslatt etter å ha sonet bare 264 dager av dommen. I løpet av fengselsoppholdet dikterte han store deler av boken «Mein Kampf» til sin medfange Rudolf Hess.

2020: Det første smittetilfellet av covid-19 i Norge ble rapportert i Tromsø. Den smittede var en kvinne som hadde vært på reise til Kina. Pandemien krevde sitt første norske dødsoffer 12. mars, samme dag som regjeringen Solberg ifølge eget utsagn innførte «de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid» for å stanse utbredelsen av viruset. Mange av de første smittetilfellene var knyttet til skiturisme i Alpene. Helsemyndighetene kom til at 695 personer hadde fått viruset mens de var på skiferie i Østerrike. Spesielt alpelandsbyen Ischgl, der vinterferierende nordmenn hadde stått som sild i tønne på afterski-baren Kitzloch, ble utpekt som et episenter for smitte. Det viste seg senere at alle de 14 servitørene i baren var smittet av viruset på det aktuelle tidspunktet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse