Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1992: Den østerrikske seriemorderen og forfatterkjendisen Jack Unterweger ble arrestert i Miami. Unterweger hadde fått livstidsdom for sitt første seksualmord i 1976, 20 år gammel. I fengselet begynte han å skrive dikt, noveller, skuespill og etter hvert også en selvbiografi. Verkene hans ble hyllet av tysk og østerriksk kulturelite, som i Unterweger mente å ha funnet det endelige beviset på at forbrytere kan reformeres. Påtrykk fra forfattere som Elfriede Jelinek og Günter Grass skal ha bidratt til at han ble løslatt fra fengsel i 1990. En stund nøt han status som en feiret forfatter og var stadig å se i TV-talkshows. 27. februar 1992 ble Unterweger pågrepet på ny. Han var da mistenkt for å ha kvalt minst elleve kvinner, hvorav tre i USA, bare siden han slapp ut av fengsel. I 1994 ble han dømt for ni av drapene. Unterweger tok sitt eget liv på cella samme dag som dommen falt.

1994: «The Best Olympic Winter Games ever,» skrøt IOK-president Juan Antonio Samaranch i sin tale under avslutningsseremonien for de 17. olympiske vinterleker på Lillehammer. Ordene hans skulle etse seg inn i nordmenns erindring. Også resultatmessig hadde lekene vært en suksess for Norge, som med totalt 26 medaljer (10 gull, 11 sølv og 5 bronse) ble nest beste nasjon etter Russland. Lekene ble avsluttet i Lysgårdsbakkene hoppanlegg, der også åpningsseremonien hadde foregått drøyt to uker tidligere. Liv Ullmann og Thor Heyerdahl var konferansierer under begge seremoniene. 35.000 tilskuere var vitne til at OL-flagget ble firt til tonene av den olympiske hymnen. Med avslutningen av OL på Lillehammer ble stafettpinnen overlevert til Nagano, som skulle arrangere vinterlekene i 1998.

2007: En 61-årig dansk kvinne fødte et jentebarn på Rikshospitalet i København. Hun ble dermed den eldste fødende kvinnen man kjenner til i Danmark. Den europeiske rekorden er på 66 år, satt av en spansk kvinne i 2006. Det er likevel et stykke igjen til Mangayamma Yaramati fra byen Guntur i det sørlige India. 74-årige Yaramati ble verdens eldste fødende mor da hun fødte tvillinger i september 2019, etter at hun og ektemannen (82) hadde strevd forgjeves i årevis for å bli foreldre. Svangerskapet kom i stand ved hjelp av eggdonasjon. Også de fire neste på listen over verdens eldste mødre er fra India. De to eldste fødte da de var 72, de andre da de var 70.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse