Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1648: Kong Christian IV døde på Rosenborg slott i København, 70 år gammel. Han hadde da formelt vært konge av Danmark-Norge i nesten 60 år. Christians valgspråk var «Fromhet styrker riket», et motto som kongen ikke kan sies å ha etterlevd til fulle i privatlivet. Christian hadde ord på seg for å være en levemann og ranglefant av dimensjoner. Historikere har dessuten regnet seg fram til han avlet minst 24 barn med fem forskjellige kvinner, hvorav tre var elskerinner. Seks av barna fikk han med dronning Anna Cathrine. Ytterligere 12 ble skjenket ham av Kirsten Munk, som han giftet seg med «til venstre hånd» (dvs. uten likeverdige rettigheter) etter dronningens død i 1612. Bare omkring halvparten av kongens store barneflokk nådde voksen alder.

1958: En av de verste bussulykkene i amerikansk historie inntraff i Kentucky. En skolebuss med 48 elever var på vei til skolen i småbyen Prestonsburg, da den støtte borti bakparten på en kranbil. Bussen skjente av veien og rullet ned i Levisa Fork, en sideelv til Big Sandy River, der den ble ført med strømmen og sank. Bussjåføren og 26 skoleelever i alderen 7 til 17 år mistet livet. Det antas at mange av de omkomne overlevde selve utforkjøringen, men druknet da de ikke klarte å ta seg ut av den synkende bussen. I antall omkomne overgås ulykken bare av to busskatastrofer på amerikansk jord, begge med 29 dødsofre. Bluegrass-pionerene The Stanley Brothers mintes ofrene for Prestonsburg-ulykken med låten «No School Bus In Heaven».

1986: «Sveriges statsminister Olof Palme är död. Han sköts i kväll i centrala Stockholm. Olof Palme sköts ned vid korsningen Tunnelgatan–Sveavägen och han dog senare på Sabbatsbergs sjukhus. Regeringen är informerad.» Med disse ordene ble nyheten om Palme-mordet kringkastet i Sveriges Radio, snaut to timer etter at en ukjent attentatmann skjøt statsministeren ned på åpen gate klokken 23.21. I nyhetsmeldingen het det videre at «polisen söker en man i 35- till 40-årsåldern med mörkt hår och lång mörk rock.» Ifølge svensk Wikipedia skal mer enn 130 personer ha tilstått forbrytelsen i årenes løp. En mann ble dømt for drapet i 1989, men frikjent samme år. I juni 2020 opplyste svensk påtalemyndighet at de nå anså den såkalte «Skandiamannen», grafikeren Stig Engström, som den sannsynlige morderen. Engström meldte seg som vitne kort etter drapet og ble sjekket ut av saken i 1987. Han døde i 2000.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse