Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1445: Sandro Botticelli ble født i Firenze. Botticelli regnes i dag som et av de største navnene fra den tidlige renessansens malerkunst, men etter sin død i 1510 var maleren praktisk talt glemt i århundrer. Først etter at en britisk kunstsamler kjøpte noen av bildene hans billig og brakte dem med seg til England i 1799, begynte interessen for Botticellis verker å ta seg opp igjen. Botticellis kanskje mest kjente bilder er «Våren» og «Venus fødsel», begge malt i 1480-årene, og begge utstilt i Uffizi-galleriet i Firenze. I juli 2022 limte to klimaaktivister fast hendene sine i «Våren», i det som var én av en serie aksjoner rettet mot verdenskjente kunstverker. Museet opplyste senere at Botticellis bilde ikke var kommet til skade, siden det var dekket av glass.

1593: Kirkemøtet som har fått navnet Uppsala möte begynte ved universitetet i Uppsala. Konferansen var en konsolidering av den lutherske reformasjonen i Sverige og markerte landets endelige brudd med paven i Roma. Fire biskoper og mer enn 300 prester var samlet på møtet. Ifølge Wikipedia er den originale møteprotokollen bevart og skal befinne seg i et sølvskrin som ble laget til hundreårsjubileet i 1693. Uppsala möte regnes som det viktigste kirkemøtet i Svenska kyrkans historie. Ordstyrer og erkebiskop Nicolaus Olai Bothniensis avsluttet forhandlingene med ordene: «Nu är Sverige blivet én man och alle have vi én Herre och Gud.»

1917: Det såkalte Zimmermann-telegrammet sto på trykk i amerikanske aviser. Det krypterte telegrammet var sendt av Tysklands utenriksminister Arthur Zimmermann noen uker tidligere, men britisk etterretning hadde snappet opp meldingen og klart å avkode den. Det viste seg at telegrammet var en ordre til Tysklands ambassadør i Mexico om å invitere landets regjering til å inngå en tysk-mexicansk allianse mot USA. Til gjengjeld lovet Zimmermann at Mexico skulle motta «sjenerøs økonomisk støtte», og dessuten – på noe sikt – få tilbake sine tapte landområder i Texas, Arizona og New Mexico. Zimmermanns telegram vakte stor harme i USA. Det nørte opp under den antityske stemningen som allerede gjæret i landet og bidro til at den amerikanske kongressen erklærte Tyskland krig i april 1917.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse