Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1859: Den største slaveauksjonen i amerikansk historie fant sted på en veddeløpsbane utenfor Savannah i delstaten Georgia. Auksjonskatalogen omfattet 436 afrikanske menn, kvinner og barn som var stilt ut til inspeksjon i stallanleggene, der de også spiste og sov. Selger var plantasjeeieren Pierce Mease Butler. Butler hadde arvet slavene av sin bestefar, men så seg nødt til å selge arven for å dekke sin voksende spillegjeld. Auksjonen pågikk i to dager. 429 av slavene ble solgt. De sju siste var blitt syke under oppholdet og måtte returneres til plantasjen. Det fortelles at regnet pøste ned uavbrutt så lenge auksjonen varte, som om selve himmelen gråt. Hendelsen har gått inn i amerikansk historie som «The Weeping Time».

1933: Spillefilmen om kjempegorillaen «King Kong» hadde verdenspremiere i New York. Det gigantiske dyret som herjet på kinolerretet var i virkeligheten små modeller i størrelse 45 til 60 cm, tilvirket av blant annet skumgummi, lateks og kaninpels. I tillegg hadde man laget to store byster av gorillaen til bruk ved nærbilder. Filmen var banebrytende for utviklingen av såkalt stop-motion-animasjon, som skaper illusjon av bevegelse ved at gjenstander flyttes og avfotograferes bilde for bilde. Den unge blondinen som blir gjenstand for gorillaens forelskelse, spilles av Fay Wray. Wray skriver i sin selvbiografi at hun før innspillingen ble stilt i utsikt at hun skulle spille mot «den høyeste og mørkeste mannlige stjernen i Hollywood». Wray trodde det var snakk om Clark Gable – inntil hun ble vist et bilde av King Kong som klatret på Empire State Building.

1969: Det første Concorde-flyet tok av fra Toulouse. Det karakteristiske flyet med deltavinge (vinge formet som en triangel) var frukten av et samarbeid mellom statlige flyfabrikker i Frankrike og Storbritannia. Fabrikkene hadde begynt utviklingen i 1962, med sikte på å bygge et supersonisk passasjerfly som kunne krysse Atlanterhavet på drøye tre timer – i stedet for de alminnelige åtte. Fra den første testflygingen i 1969, gikk det ennå sju år før flyet kunne settes i trafikk. Den nye vidundermaskinen brukte knappe tre og en halv time på turen fra Paris til New York. Totalt ble det bygd bare 20 eksemplarer av det ikoniske flyet. Høye driftskostnader, kombinert med et omdømmefall som følge av en fatal ulykke i 2000, bidro til at Concorde ble satt på bakken for godt i 2003. Flytypen hadde da vært i kommersiell trafikk i 27 år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse