Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 mars 2023 02:00
Del på Facebook

1875: Historiens første innendørs ishockeykamp gikk av stabelen i Canada. Åstedet var Victoria Skating Rink i Montreal, en uoppvarmet ishall som kunne by på naturlig is hele vinteren. Ishockeysporten hadde flere forløpere, bl.a. en uformell form for «gatehockey» som gikk under navnet shinny. Spillet hadde få regler og kunne gjerne spilles med en blikkboks, et eple eller en frossen hestelort som ball. En annen inspirasjonskilde var lacrosse, et spill utviklet av urbefolkningen i Canada, der køllene er utstyrt med en nettlomme ytterst til å fange ballen med. Kampen i Victoria Skating Rink ble spilt mellom to 9-mannslag og med en puck av tre. Den flate pucken skal ha blitt introdusert for å unngå skader på tilskuerne fra baller som kom susende ut over vantet. Mange regner kampen i Montreal 3. mars 1875 som ishockeysportens fødsel.

1931: Den amerikanske kongressen vedtok at «The Star-Spangled Banner» skulle være USAs offisielle nasjonalsang. Teksten var skrevet av advokaten og amatørpoeten Francis Scott Key i 1814, melodien så tidlig som i 1770-årene av briten John Stafford Smith. Den spenner over halvannen oktav og går for å være svært krevende å synge for amatørsangere. At teksten i tillegg er såpass kompleks at selv profesjonelle sangere strever med å huske den, har ført til at man ved større anledninger ofte lar en forsanger mime til en forhåndsprodusert innspilling. Jimi Hendrix’ radbrekking av melodien under Woodstock-festivalen i 1969 er gått inn i historien som et av hippie-æraens mest minneverdige øyeblikk. Sangeren Fergie (fra Black Eyed Peas) måtte tåle besk kritikk for sin tolkning av sangen foran all-star-kampen i amerikansk basketball i 2018.

1974: En defekt bagasjeluke var årsak til det som var den verste ulykken til da i den sivile luftfartens historie. Et tyrkisk passasjerfly av typen DC-10 hadde nettopp tatt av fra Paris med kurs for London, da en av lastelukene ble revet av under ferden. Et plutselig trykkfall i kabinen førte til at maskinen styrtet i Ermenonville-skogen utenfor Paris. Alle de 346 om bord mistet livet. Målt etter antall omkomne er Ermenonville-katastrofen overgått tre ganger siden: I Charkhi Dadri i India 12. november 1996, da to passasjerfly kolliderte i luften (349 døde), i Kantoregionen i Japan 12. august 1985, da et innenriksfly styrtet ved fjellet Gunma (520 døde), og på Tenerife 27. mars 1977, da to fly kolliderte på rullebanen (583 døde). De fire flykatastrofene krevde til sammen 1798 menneskeliv.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse