1834: Brasils første keiser, Pedro I, døde av tuberkulose. Pedro var portugisisk prins og hadde som niåring emigrert til kolonien Brasil, på flukt fra Napoleonskrigene. I 1822 erklærte han Brasil uavhengig av Portugal og seg selv som landets keiser. Hans siste ønske var likevel at hjertet hans skulle begraves i Portugal. Ønsket ble oppfylt. Siden 1834 har Pedros hjerte ligget på sprit i en glasskrukke som oppbevares i en kirke i Porto. Ved nasjonens 200-årsjubileum i 2022 ble hjertet fraktet over Atlanteren og feiret som en nasjonalskatt i Brasil, før det ble returnert til Portugal. Den morbide ekskursjonen ble kritisert fra flere hold. Noen mente at president Jair Bolsonaro misbrukte hjertet i nasjonalistisk propaganda, andre at flyttingen var i strid med Pedros siste ønske. Andre igjen pekte på at reisen var en unødig belastning på det 200 år gamle organet.
1906: President Theodore Roosevelt erklærte Devils Tower som nasjonalmonument. Den stubbelignende, 265 meter høye klippen i det nordøstre Wyoming ble dermed det første stedet i USA som kunne smykke seg med denne tittelen. Det er i dag 133 offisielle nasjonalmonumenter i USA. De omfatter både naturlige og menneskeskapte steder som er under særlig beskyttelse på grunn av sin vitenskapelige, kulturelle eller historiske betydning. Frihetsstatusen utenfor New York, mammuttrærne i Sierra Nevada, Mount Aniakchak i Alaska, slagmarken Litle Bighorn i Montana, homsebaren Stonewall Inn i New York og borgerrettsaktivisten Medgar Evers’ hjem i Mississippi er alle blant USAs nasjonalmonumenter. Joe Biden har føyd fem steder til den eksklusive listen i sin tid som president, det siste i august 2023.
2015: Mer enn 2000 mennesker kan ha blitt kvalt eller trampet til døde ved teltbyen Mina utenfor Mekka. Katastrofen inntraff under den årlige pilegrimsferden (Hajj) til Mekka, da minst to millioner muslimer besøker den hellige byen i Saudi-Arabia. Mye tyder på at katastrofen ble utløst da to store menneskemasser på vandring strømmet samtidig inn i et trangt gateløp. Myndighetene i Saudi-Arabia oppga at 769 mennesker omkom og nærmere 1000 ble skadd i trengselen, men det er en utbredt oppfatning at katastrofen krevde flere liv. Både Associated Press og det franske pressebyrået Agence France-Presse rapporterte om over 2000 dødsofre. Mekka er blitt rammet av flere lignende katastrofer under Hajj. I 1990 ble drøyt 1400 mennesker klemt i hjel da det oppsto panikk i en fotgjengerundergang.
(©NTB)