Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 september 2023 02:00
Del på Facebook

1897: William Faulkner ble født i Mississippi. Han slo igjennom som romanforfatter i 1929 med «The Sound and the Fury» (norsk tittel: «Larmen og vreden»), der han skildrer en sørstatsfamilies oppløsning og undergang. Med romaner som «Light in August» (1932) og «Absalom, Absalom!» (1936) befestet Faulkner posisjonen som en av sørstatenes – og USAs – store fortellere i det 20. århundre. Hans komplekse fortellerteknikk står i skarp kontrast til den glassklare og knappe stilen til hans rival og samtidige, Ernest Hemingway. De to gigantene skal heller aldri ha utviklet noe hjertelig forhold. William Faulkner ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1949, ifølge Svenska Akademien «för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur».

1940: Reichskommissar Josef Terboven utnevnte en norsk regjering av «kommissariske» (midlertidige) statsråder. Utnevnelsen skjedde etter at tyskernes forsøk på å få på plass en legitim norsk regjering gjennom de såkalte riksrådsforhandlingene hadde strandet. Terboven selv hadde gått inn for å etablere et rent tysk styre uten medvirkning fra nordmenn, og fremfor alt uten innblanding fra Vidkun Quisling, en mann Terboven karakteriserte som «dum i potens». Han måtte imidlertid bøye seg for Hitlers ønske om å gi Quisling og NS en rolle i regjeringen. Løsningen ble en marionettregjering av 13 norske statsråder som skulle bestyre ulike saksområder på vegne av okkupasjonsmakten. Quisling ble utpekt til politisk sjef for statsrådene. Ordningen med kommissariske statsråder vedvarte til 1. februar 1942, da Quislings andre regjering ble proklamert.

1972: Folkeavstemningen om medlemskap i EF (senere EU) ble avholdt i Norge. Avstemningen endte med seier til nei-siden, etter at 53,5 prosent av velgerne hadde stemt mot medlemskap og 46,5 prosent for. EF-avstemningen i ’72 var den femte landsomfattende folkeavstemningen i norsk historie. Den første ble avholdt i august 1905 og gjaldt oppløsningen av unionen med Sverige. I november samme år ble det stemt over Stortingets forslag om å velge prins Carl av Danmark til Norges konge. I 1919 vendte drøyt 61 % av velgerne tommelen opp for innføring av brennevinsforbud i Norge. Sju år senere, i oktober 1926, stemte 55,7 % for å avvikle det samme forbudet. Den sjette og foreløpig siste landsomfattende folkeavstemningen i Norge ble avholdt i 1994, da befolkningen for andre gang stemte nei til norsk medlemskap i Europaunionen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse