Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
26 september 2023 02:00
Del på Facebook

1908: Sportsklubben Brann ble stiftet på Johnsens Café i Bergen, under navnet Ski- og Fotboldklubben Brann. En teori går ut på at stifterne kom på klubbnavnet fordi kafeen lå i nærheten av byens gamle brannstasjon. Brann nådde sin første cupfinale i 1917 og vant sine to første norgesmesterskap i 1923 og 1925. Likevel regner mange 1960-årene som Branns mest gylne tiår, da klubben vant ligaen to år på rad (1962 og 1963) og mønstret spillere som Roald «Kniksen» Jensen og Rolf Birger «Pesen» Pedersen. Branns herrelag har vunnet tre ligamesterskap og sju NM-titler. Sist gang Brann gikk seirende ut av en cupfinale var i mai 2023, da Lillestrøm ble slått 2–0. Klubben har hatt Brann Stadion som hjemmebane siden 1919.

1960: 70 millioner amerikanere benket seg for å se tidenes første TV-debatt mellom to amerikanske presidentkandidater gå på lufta i USA. Republikanernes kandidat og sittende visepresident, Richard Nixon, møtte demokratenes motkandidat John F. Kennedy i CBS’ studio i Chicago. En meningsmåling rett etter debatten viste at en overvekt av seerne utropte Kennedy til vinner, mens de to kandidatene kom jevnere ut i en tilsvarende undersøkelse blant radiolytterne. Misforholdet er blitt forklart med at Kennedy så frisk og solbrun ut i studio, mens Nixon, som hadde takket nei til å sminkes før debatten, fremsto som blek og sliten. Det hjalp ikke på Nixons sak at han pga. sin kraftige skjeggvekst stilte med blåsvarte kjaker, en omstendighet som ifølge skribenten Hunter S. Thompson fikk ham til å ligne en bruktbilselger. I november samme år måtte Nixon se seg knepent slått av Kennedy i presidentvalget.

1969: The Beatles ga ut «Abbey Road». Albumet solgte i fire millioner eksemplarer bare i løpet av de første åtte ukene, men av kritikerne fikk det en noe blandet mottakelse. New York Times mente at sangene (som blant annet omfatter «Come Together», «Something» og «Here Comes The Sun») hver for seg var på det jevne («nothing special»), Rolling Stone innvendte at bruken av Moog synthesizer virket fremmed og undergravende for bandets sound, og Life slo fast at plata ikke var blant bandets beste. Ettertiden har hyllet «Abbey Road» som et høydepunkt i The Beatles’ karriere, og fotgjengerfeltet på coverbildet har i dag status som kulturminne. Et blikk på den britiske albumlista fra høsten 1969 forteller at landets musikkindustri var i flytsonen. «Abbey Road» ble skjøvet ned fra listetoppen to ganger, først etter elleve uker av The Rolling Stones’ «Let It Bleed», og så etter nye seks uker av Led Zeppelins «II».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse