Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 september 2023 02:00
Del på Facebook

1799: Trykkefriheten ble innskrenket i Danmark-Norge. Sensuren var blitt opphevet i 1770, og i et par år nøt forfattere og skribenter i riket full trykkefrihet. Sensurlovgivningen var senere blitt gradvis innskjerpet fra 1773. Med Trykkefrihetsforordningen av 27. september 1799 ble den siste rest av frihet knust. Forordningen forbød i praksis alle skrifter som satte grunnloven, kongedømmet eller regjeringens disposisjoner under debatt. Brudd på loven kunne straffes med døden, fengsel eller landsforvisning. Også fornærmelige skrifter som var «innklædet i Allegorie eller Ironie, hvoraf dog Meningen og den onde Hensigt er umiskiendelig», ble kriminalisert. Den nye lovgivningen mot politiske ytringer var virksom i Danmark til etter avskaffelsen av eneveldet i 1848.

1964: En kommisjon nedsatt av president Lyndon B. Johnson konkluderte med at Lee Harvey Oswald hadde vært alene om drapet på John F. Kennedy i Dallas 22. november 1963. Den såkalte Warren-kommisjonen, ledet av høyesterettsjustitiarius Earl Warren, hadde da gransket attentatet i ti måneder. Ifølge kommisjonens rapport hadde Oswald avfyrt tre skudd mot presidentens bil, hvorav det første bommet, det andre gikk gjennom Kennedy og inn i guvernør John Connally i bilens forsete, og det tredje traff Kennedy i hodet. Rapporten skulle bli heftig kritisert, ikke minst for hypotesen om det andre skuddet, som ironisk ble døpt til «the magic bullet theory». Kritikerne mente prosjektilbanen som kommisjonen beskrev var en fysisk umulighet, og at det derfor måtte ha vært flere skyttere om drapet på presidenten.

1986: Metallicas bassist Cliff Burton (24) mistet livet da bandets turnébuss veltet utenfor Ljungby i Sverige. Metalbandet var på vei fra Stockholm til København da bussen skled på is og kjørte av veien. Burton ble slengt ut av et vindu og fikk den veltende bussen over seg. Gitarist Kirk Hammett har senere fortalt at han og Burton noen timer tidligere hadde trukket lodd om køyene i bussen, og at Burton, som vinner av loddtrekningen, valgte å overta gitaristens køye. Øyeblikket har ifølge Hammett forfulgt ham siden. Metallica var ute på verdensturné med albumet «Master of Puppets» da ulykken skjedde. Konserten i Skedsmohallen i Lillestrøm 25. september 1986 skulle vise seg å bli Burtons nest siste. Den siste fant sted i Solnahallen i Stockholm kvelden før ulykken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse