Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 september 2023 02:00
Del på Facebook

1994: En av de mest dramatiske gisselsituasjonene i norsk historie utspilte seg på Torp lufthavn ved Sandefjord. Dramaet hadde begynt tidligere på dagen, da to svenske statsborgere ranet et postkontor utenfor Larvik. Under politijakten som fulgte, tok ranerne en politibetjent og et ektepar som gisler. Mennene truet med å drepe gislene med mindre de ble garantert et stort pengebeløp og fritt leide ut av landet fra Torp lufthavn. På flyplassen tok de to desperadoene også politiets gisselforhandler til fange. Da politiets beredskapstropp gikk til aksjon om morgenen 29. september, var det ifølge Dagbladet med ordre om å «skyte for å eliminere». Den ene av gisseltakerne ble drept i aksjonen. Alle de fire gislene kom fra dramaet uten fysiske skader.

1994: Den største skipskatastrofen i Europa etter 2. verdenskrig inntraff i Østersjøen. Bilfergen «Estonia» var på vei fra Tallinn til Stockholm med nærmere 1000 mennesker om bord da skipets baugport slet seg i det kraftige uværet. Vann strømmet inn på bildekket og destabiliserte skipet, som krenget over på siden og sank. 852 mennesker omkom i forliset. Av de snaut 140 personene som overlevde katastrofen, reddet mange livet ved å gripe en redningsvest og kaste seg ut i de høye bølgene. Det antas at ca. 650 av de 757 savnede hadde befunnet seg inne i skipet da det gikk ned. Ifølge Wikipedia var Sverige den nasjonen som mistet flest borgere i forliset (501). 285 av de omkomne var estlendere. Også seks nordmenn mistet livet i katastrofen.

1996: Arsenal kunngjorde at franskmannen Arsène Wenger hadde overtatt som manager for klubben. Wenger hadde en fortid i Nancy og Monaco og kom rett fra japanske Nagoya Grampus. Fra først av var begeistringen for utnevnelsen liten både i britisk presse og blant Arsenal-supportere. Wenger skulle imidlertid vise seg å bli den lengstsittende og mest suksessrike manageren i klubbens historie. I løpet av sine 1702 kamper ved roret ledet han Arsenal til tre ligatitler og sju FA-cupmesterskap. I sesongen 2003–2004 gikk klubben ubeseiret gjennom Premier League og fikk oppnavnet «The Invincibles» (de uslåelige). Da Wenger gikk av i 2018, hadde han hele 22 år bak seg i managerstolen. Han har likevel et stykke opp til Fred Everiss (1882–1951). Everiss var manager for West Bromwich Albion i 46 år, fra 1902 til 1948.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse