Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 september 2023 02:00
Del på Facebook

1902: Forfatteren Emile Zola døde av kullosforgiftning i sitt soveværelse i Paris. Årsaken skal ha vært en dårlig ventilert kullovn. Også Zolas kone Alexandrine ble funnet besvimt i rommet, men kom fra hendelsen med livet. Straks etter begynte ryktene å gå om at Frankrikes store dikter var blitt myrdet. Zolas engasjement i den såkalte Dreyfus-saken hadde skaffet ham mange fiender på ytre høyrefløy, og til dette kom at det ikke lot seg påvise noen lekkasje i ovnen. Som en test ble noen marsvin stengt inne på Zolas værelse mens det brant i ovnen, men dyrene tok ingen skade av oppholdet. I 1927 bekjente en entreprenør på sitt dødsleie at han hadde blokkert Zolas skorstein natten før dødsfallet og ubemerket fjernet blokkeringen igjen neste dag. Historien hans er aldri blitt verifisert.

1913: Måltyven Silvio Piola ble født i Robbio utenfor Milano. Piola var ansett som en av verdens beste fotballspillere før 2. verdenskrig og holder fortsatt rekorden som den mestscorende i italiensk toppserie gjennom alle tider. I løpet av sine 24 år i toppdivisjonen banket han inn til sammen 290 mål på 566 kamper. Han er dessuten den eneste spilleren som har status som tidenes toppscorer i tre ulike Serie A-klubber (Lazio, Pro Vercelli og Novara). I en enkelt kamp mot Fiorentina i 1933 scoret han seks mål, også det italiensk rekord. Videre er Piola den tredje mestscorende spilleren i historien på det italienske landslaget, med 30 mål på 34 kamper, et tall som utvilsomt ville ha vært høyere om det ikke hadde vært for utbruddet av verdenskrigen. To av landslagsmålene scoret han i VM-finalen mot Ungarn i 1938, da Italia ble verdensmestere.

1940: En merkelig hendelse inntraff under øvelsesflyving med to militære skolefly i New South Wales i Australia. De to flyene av typen Avro Anson befant seg i om lag 1000 fots høyde over småbyen Brocklesby da den ene av pilotene foretok en brå kursjustering. I neste øyeblikk støtte flykroppene sammen og ble sittende fastlåst til hverandre, det ene på ryggen av det andre, som kopulerende insekter. Motorene på det øverste flyet stanset umiddelbart. På det nederste snurret propellene uanfektet videre, og piloten fløy en distanse på åtte kilometer med kollegaen på ryggen, før han klarte å lande begge flyene trygt i en åker. Mannskapene kom fra hendelsen praktisk talt uten skader. Et minnesmerke ble avduket i Brocklesby på femtiårsdagen for den utrolige ferden.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse